• home
 • video
 • pas verschenen

  "Het WK? Liefst een ontsnapping en liefst met Belgen erin"

  "We hoeven de wedstrijd niet te dragen."

  Carlo Bomans vertrekt zonder uitgesproken Belgische kopman naar Ponferrada. "Er steekt momenteel niemand met kop en schouders bovenuit, maar het zijn wel jongens die echt graag koersen. Voor een massasprint sta ik niet te springen", zegt de bondscoach.

  "Dit is een selectie waar we verschillende kanten mee opkunnen", verklaart Carlo Bomans zijn keuze voor het WK bij de elite. "Ik heb niet gekeken naar prestaties in het voorjaar, wel naar wat de jongens de voorbije weken gepresteerd hebben."

  "We doen het goed in de breedte en hebben de laatste tijd veel ereplaatsen behaald. Het parcours in Ponferrada is voor een sterke klassieke renner. Met het oog daarop en de vorm van de renners heb ik gekozen. Het zijn jongens die echt graag koersen en kunnen wegrijden."

  Voorlopig is er geen kopman aangewezen. Bomans: "Dat kunnen we later nog bepalen. Er steekt momenteel niemand met kop en schouders bovenuit. We moeten het parcours eerst eens allemaal samen bekijken, want er wordt veel over verteld. Voor de ene zou het lastig zijn, voor de andere niet..."

  Bomans weet alvast wat hij niet wil in de wedstrijd. "Ik sta niet te springen voor een massasprint. Daarin kunnen we Tom Boonen uitspelen en kunnen ook Sep Vanmarcke en Greg Van Avermaet hun plan trekken, maar ik zie niet in wie we tegenover een John Degenkolb of Simon Gerrans kunnen zetten."

  "Wij zijn geen favoriet en hoeven de wedstrijd niet te dragen. Voor mij mag er een ontsnapping komen, liefst met zo veel mogelijk Belgen erbij natuurlijk en vroeg genoeg, want je moet de concurrenten kwijt geraken. Het is niet eenvoudig om een Gerrans en Degenkolb uit het wiel te rijden. Ik denk dat we met de Spanjaarden en Italianen bondgenoten hebben om het zeker niet tot een sprint te laten komen."

  "Het kan nog goedkomen met Gilbert"

  Ben Hermans en Johan Vansummeren kennen hun taak al: zij zijn de helpers. Bomans: "Je hebt er twee nodig, want stel dat er vroeg in de wedstrijd iets gebeurt en je moet tegen Bakelants of Vanmarcke zeggen: "Nu moet je op kop gaan rijden", dat zou niet zo evident zijn. Vansummeren en Hermans kunnen heel lang meegaan in een wedstrijd."

  Boonen en Gilbert blijven de grootste namen in de selectie. Boonen blaakt van het zelfvertrouwen en de gezondheid, zo leerde de Vuelta. Gilbert is dan weer een vraagteken. "Ik heb met Philippe gesproken", zegt Bomans. "Zijn Vuelta is niet geworden wat hij zelf verwacht had, hij is er niet content over. Maar hij heeft nog 14 dagen om te schaven. Hij heeft de Eneco en Vuelta in zijn benen, nu is het wachten op de eventuele supercompensatie en kan het misschien toch nog goedkomen."

  Waarom Stuyven en Meersman er niet bij zijn

  Niet in de selectie: Gianni Meersman en Jasper Stuyven. Bomans heeft er een verklaring voor. "Ik moest keuzes maken. Zo is Jasper Stuyven een zeer goed renner, maar toch heb ik beslist om hem niet mee te nemen."

  "Eerlijk: op basis van zijn uitslagen in de Vuelta hoort hij eigenlijk in de selectie, maar als ik naar het parcours, de andere renners en zijn leeftijd kijk - hij is nog jong en kan nog veel WK's rijden - laat ik hem toch thuis."

  "Je moet ook helpers meenemen en dat zijn dus Hermans en Vansummeren. Jasper kan op dat parcours geen kopman zijn, maar in een rol als helper zie ik hem ook niet. Daar is hij een te goed renner voor."

  Gianni Meersman liet zich een paar keer opmerken de laatste weken, maar ook hij moet thuis blijven. Bomans: "Of ik neem Boonen mee of Meersman als snelle jongen, maar beiden kan niet. De keuze viel op Tom."