• home
 • video
 • pas verschenen

  Stevens: "Ik maak me zorgen om Borlées voor EK"

  Kevin en Jonathan Borlée stelden vorig weekend teleur op de Diamond League-meeting in Glasgow. Niet bepaald een geruststellend signaal, enkele weken voor de start van het EK in Zürich (12-17 augustus). "Ze zijn lang niet in vorm", zegt ex-spurter Patrick Stevens.

  "Ik maak me een beetje zorgen", vertelt Stevens aan Sporza. "Ik heb hen, op tv weliswaar, zien lopen in Glasgow en dat zag er echt niet goed uit. Straks ga ik zelf kijken in Luik, daar loopt Jonathan de 300 meter geloof ik. Ik hoop dat hij dan een beetje beter loopt, want met deze vorm zullen ze op het EK onder de verwachtingen blijven."

  Zitten ze nog ver van hun beste niveau? "Technisch trekt het op niks, het is trekken en sleuren om vooruit te geraken. Ze zijn lang niet in vorm. Een atleet die in vorm is loopt soepel en krachtig, zonder dat het op een inspanning lijkt. Maar zij schokschouderen. Dat is meer een "begin-van-het-seizoen-vorm", niet voor de maand juli."

  Beide broers hebben dit jaar wel al af te rekenen gehad met ziekte en blessures. "Maar dat heeft iedereen wel eens voor. Ik weet het niet. Het duurt een beetje lang voor ze deftige tijden lopen. Oké, Kevin heeft wel al 45"50 gelopen in Lausanne, maar was pas 7e dacht ik (hij was 6e, red), tegenover de rest is dat ook niet schitterend."

  "Het geluk voor hen is dat het maar om een EK gaat. De tegenstand daar is vrij matig voor hun niveau, misschien kunnen ze nog een goeie plaats halen zonder dat ze een goeie tijd moeten lopen. Maar vooral voor Jonathan is het stilaan niet 5 minuten, maar wel 5 seconden voor 12."

  "Beter top in Zürich dan op dit moment"

  Kunnen Kevin en Jonathan in die paar weken die hen nog resten voldoende progressie maken? "Dat kan ik niet zeggen, ik ken hun trainingsprogramma en de aard van hun blessurelast niet. Ik hoop voor hen van wel, maar het lijkt me weinig waarschijnlijk."

  Hebben ze dan misschien te veel getraind? "Sowieso", zegt Stevens. "En alle andere beslommeringen spelen ook mee, daar moeten we geen doekjes om winden: dat gedoe over wel of niet met de 4x400 meelopen en dat geld voor vader Jacques."

  Over hoe de Borlées het de komende weken moeten aanpakken, daar wil Stevens geen uitspraken over doen. "Ik heb geen idee, want ik ken hun trainingsopbouw niet. En 400 meter is nog wat anders dan 200 meter (wat Stevens zelf liep, red), daar had ik misschien nog iets deftigs over kunnen zeggen."

  "Ik hoop gewoon dat ze nog frisser geraken, misschien geraken ze door gewoon te rusten al een niveau hoger. Maar het ziet er op dit moment niet goed uit. Maar misschien moeten we ook een beetje positief denken: het is beter dat ze in Zürich top zijn dan op dit moment met een terugval in Zürich."