• home
 • video
 • pas verschenen

  D'hoedt kroont zich tot Belgisch kampioen en CrossCup-winnaar

  Jeroen D'Hoedt klopt Bashir Abdi in de slotmeters.

  Jeroen D'hoedt heeft in Wachtebeke het Belgisch kampioenschap veldlopen en de slotmanche van de CrossCup gewonnen. De 24-jarige atleet klopte Bashir Abdi in de sprint. Bij de vrouwen liep de 40-jarige Veerle Dejaeghere naar een vijfde Belgische titel.

  BK veldlopen en CrossCup in Wachtebeke

  Mannen

  1. Jeroen D'hoedt - 10,5 km in 31'37"
  2. Bashir Abdi - op 2"
  3. Abdelhadi El Hachimi - 44"
  4. Koen Naert - 50"
  5. Krijn Van Koolwijk - 53"
  6. Kjell De Hondt
  7. Gert Van Poucke
  8. Mathijs Casteele
  9. Steven Casteele
  10. Erwin Leysen

  Jeroen D'hoedt en Bashir Abdi, Belgisch kampioen in 2012, vochten een verbeten duel uit. Abdi probeerde D'hoedt te lossen met tempowisselingen, zonder succes. D'hoedt hield stand en klopte Abdi in de sprint. Koen Naert was de titelverdediger.

  Door zijn overwinning in Wachtebeke snoept D'hoedt Abdi ook de eindzege af in de CrossCup. Hij wint het regelmatigheidscriterium voor de tweede keer in zijn carrière. In 2011 was D'hoedt ook de beste.

  D'hoedt: Het was een zware wedstrijd

  Belgisch kampioen veldlopen Jeroen D'hoedt had geen gemakkelijke namiddag. "Ik heb het zwaar gehad. Abdi was heel sterk en liep met tempowisselingen, waardoor mijn sprint wat was afgebot."

  "Dit doet enorm veel deugd na alle blessureleed. Vooral omdat het deelnemersveld zo sterk is. Het parcours lag er op een paar snelle stukken na ook loodzwaar bij."

  "Nu trek ik naar de Verenigde Staten. In San Francisco ga ik de 5.000 meter lopen. Later op het EK in Zürich ga ik voor de 1.500 meter. Het is goed om de afstanden af te bouwen."

  Abdi: "Heb genoten van de race"

  De tweede in Wachtebeke, Bashir Abdi, zag een mooie wedstrijd. "Ik heb er echt alles aan gedaan om Jeroen eraf te lopen, want ik weet dat hij sneller is aan de finish. Dat is niet gelukt, maar het is wel een mooie wedstrijd geworden. Ik heb er ook van genoten"

  "Ik vind het niet jammer dat ik de zege in de CrossCup nog laat schieten. Ik weet dat ik een heel regelmatige winter achter de rug heb. Het was beter dan vorig jaar. Nu staat alles in het teken van de zomer."

  Waar hij die zomer precies gaat voorbereiden is nog niet duidelijk. "Ik ga sowieso naar Afrika, maar naar waar precies weet ik nog niet. Ik ga ook naar de Verenigde Staten om de limiet te lopen voor het EK in Zürich. Het vertrouwen is groot."

  Vrouwen

  1. Veerle Dejaeghere - 6,75 km in 22'37"
  2. Veerle Van Linden - op 45"
  3. Louise Carton - 1'02"
  4. Imana Truyers - 1'07"
  5. Hanna Vandenbussche - 1'22"
  6. Nathalie De Vos
  7. Charlotte Dewilde
  8. Sylvie Mulle
  9. Kartrijn Vande Riviere
  10. Sara Vande Velde

  Veerle Dejaeghere volgt Almensch Belete op. Zij kwam niet aan de start in Wachtebeke. Belete bereidt zich in Ethiopië voor op het Europees kampioenschap atletiek. Dejaeghere won het EK eerder in 2009, 2010, 2011 en 2012. In Wachtebeke kon de concurrentie haar slechts 200 meter volgen. Naast een vijfde Belgische titel stak Dejaeghere voor de 13e keer de Crosscup op zak.

  Dejaeghere: "Wat ben ik zot geweest"

  Veerle Dejaeghere liep in Wachtebeke naar haar vijfde Belgische titel. "Ik was eigenlijk niet van plan om al in de eerste ronde weg te gaan. Op het zware parcours versnelde ik even en ik had plots drie meter. Dan ben ik maar door gegaan."

  "De laatste ronde werd het even moeilijk en dacht ik: "wat ben je zot geweest." Ik blijf ook altijd heel nerveus lopen uit schrik de man met de hamer tegen te komen. Pas in de allerlaatste meters kan ik genieten."

  "Nu ga ik nog een paar wedstrijden op straat lopen. Eerst was ik nog van plan om op het EK in Zürich voor de steeple te gaan. Maar toen zag ik de deelnemerslijst van het WK indoor en besefte ik dat dat niet meer voor mijn leeftijd is."