• home
 • video
 • pas verschenen

  De Russen maken de fans gek met biatlongoud

  Anton Sjipoelin haalt het goud binnen voor Rusland.

  Rusland heeft de olympische titel veroverd in de estafette van het biatlon, voor Duitsland. Oostenrijk krijgt het brons, topfavoriet Noorwegen (met Bjørndalen) valt naast het podium en ziet Rusland naar de leiding in de medaillestand springen.

  Noorwegen verdedigde zijn titel en had sinds Vancouver alle WK's gewonnen. Het domineerde een groot deel van de wedstrijd dankzij uitstekende prestaties van de broers Tarjel en Johannes Bø. De Duitsers en de Russen volgden op zo'n 20 seconden.

  Maar Ole Einar Bjørndalen, die voor een negende gouden medaille ging, verloor tijd in het skiën en Emil Hegle Svendsen ging bij zijn laatste schoten vier keer de mist in. De medailles waren meteen weg voor de Noren.

  Duitsland en Rusland zouden strijden om het goud en Anton Sjipoelin had de sterkste eindspurt in zijn benen. Simon Schempp pakte drie seconden later zilver voor Duitsland, Oostenrijk ging aan de haal met brons.

  Frankrijk, met Martin Fourcade, werd achtste. Met een gouden medaille had Fourcade (2 keer goud en 1 keer zilver) nog over Viktor Ahn (3 keer goud en 1 keer brons) kunnen gaan als meest succesvolle sporter op deze Spelen.

  Rusland naar de leiding in medaillestand

  Noorwegen werd vierde en moet de eerste plaats in de medaillestand nu aan Rusland laten. Beide landen wonnen elf keer goud, maar Rusland komt met nog tien zilveren en acht bronzen op 29 medailles. Noorwegen heeft er met vijf zilveren en negen bronzen 25.