• home
 • video
 • pas verschenen

  Amerikaans wonderkind pakt slalomgoud

  Mikaela Shiffrin moet volgende maand nog 19 jaar worden.

  De 18-jarige Mikaela Shiffrin is de jongste winnares van het slalomgoud uit de geschiedenis. Ondanks een slippertje in de tweede run hield ze haar voorsprong vast. Zilver en brons waren weggelegd voor de Oostenrijkse vrouwen Schild en Zettel, die een sterke tweede run hadden.

  Mikaela Shiffrin moet volgende maand nog 19 jaar worden, maar de adelbrieven die ze kan voorleggen zijn indrukwekkend. Op het WK vorig jaar won ze al goud op de slalom. In de VS wordt ze dan ook gezien als een waardige troonopvolgster voor Lindsey Vonn.

  In de eerste (langere) run toonde Shiffrin al een staaltje van haar talent. Maria Höfl-Riesch moest als nummer 2 bijna een halve seconde prijsgeven. Maar de tweede run zou toch nog voor spanning zorgen.

  Dat was vooral te danken aan de Oostenrijkse vrouwen Marlies Schild en Kathrin Zettel, die met een ijzersterke slalom allebei vijf plaatsen stegen in de stand.

  Shiffrin begon met een bonus van 1"34 op Schild aan de top, maar door een slipper - ze hield haar ski's ternauwernood onder controle - was het toch nog nagelbijten. Shiffrin sprak haar weinige ervaring aan om in het laatste deel toch de snelheid erin te houden. Dat lukte.

  Met haar 18 jaar is Shiffrin de jongste winnares van de olympische slalom, bij de mannen en de vrouwen. De Italiaanse Magoni-Sforza was 19 jaar toen ze in Sarajevo won. Slechts vier skiesters waren jonger dan Shiffrin toen ze de titel veroverden.