• home
 • video
 • pas verschenen

  Tsjechische Sablikova verlengt titel op 5.000m

  Voor Martina Sablikova is het al de 5e olympische medaille.

  Martina Sablikova heeft net als vier jaar geleden de langste schaatsafstand bij de vrouwen gewonnen. Claudia Pechstein kon op haar 41e net geen medaille winnen. Zilver en brons waren, uiteraard, voor Nederland, met Wüst en Kleibeuker.

  Martina Sablikova reed in dezelfde rit als Ireen Wüst, die al 1 keer goud en 2 keer zilver won op deze Spelen. De ranke Tsjechische moest haar generatiegenote lang voor zich dulden. Maar het verval bij Wüst was te groot en Sablikova kon nog wat versnellen.

  Wüst verbeterde wel haar persoonlijk record op de 5 kilometer. Met 7 olympische medailles is ze de meest gelauwerde wintersporter uit de Nederlandse geschiedenis.

  De 41-jarige Claudia Pechstein (foto), over drie dagen wordt ze zelfs 42 jaar, had ook een afspraak met de geschiedenisboeken. Ze kon de oudste winnares worden van een (individuele) medaille, kon op zes verschillende Spelen een medaille winnen (ook nog eens op dezelfde afstand) en kon als tweede vrouw tien olympische medailles veroveren.

  Pechstein, die in de slotrit perfect wist waar de lat lag, begon sterk, maar kon het hoge ritme niet aanhouden. Uiteindelijk kwam ze iets meer dan twee seconden tekort om Carien Kleibeuker van het podium te stoten.