• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Swings: "EK is vooral tussenstap naar Sotsji"

  Komend weekend vindt in Hamar, in Noorwegen, het EK allround snelschaatsen plaats. Bart Swings stelt zich een maand voor de Olympische Winterspelen in Sotsji geen concrete doelen. "Ik wil vooral goeie wedstrijden rijden."

  Na een stage in Portugal is Swings sinds vorig weekend al in Hamar. "De afgelopen periode stond vooral in het teken van krachttraining en de opbouw van mijn conditie", vertelt Swings aan Sporza. "In januari zal ik weer veel op het ijs trainen en aan mijn techniek werken."

  Hoe schat hij zijn kansen voor het EK in? "Dit EK is voor mij toch vooral een nieuwe tussenstap op weg naar Sotsji. Ik ben dus niet echt met resultaten bezig. Ik wil vooral goeie wedstrijden rijden."

  De lange afstanden zijn voor Swings geen probleem, het zijn de kortere afstanden waar hij op moet letten. "Mijn toernooi staat of valt altijd met de 500 meter. Die moet goed zijn. Maar zelfs als die goed is, is die nog niet super tegenover de andere afstanden."

  "De 1.500 en 5.000 meter zijn meer mijn afstanden. Daarop moet ik weer proberen dichter tegen de toppers aan te komen. En in Sotsji is er geen allround-klassement en tellen alleen de individuele afstanden. De 500 meter, daar ben ik in Sotsji niet veel mee."

  Vorig jaar werd Swings vijfde op het EK allround, dit jaar is titelverdediger Sven Kramer er niet bij. Opent dat perspectieven om nog wat op te schuiven? "Misschien, maar van de toppers is het alleen Kramer die ontbreekt. De Nederlanders, met Koen Verweij en Jan Blokhuijsen, blijven de favorieten. En in eigen land zullen de Noren ook wel goed zijn."

  "In stijgende lijn voor Sotsji"

  Zit Swings op schema voor Sotsji? "Jazeker. Na de eerste twee wereldbekerwedstrijden van het seizoen zat ik in een mindere periode. Maar daarna heb ik me goed kunnen herpakken en sindsdien zit ik in een stijgende lijn. En dat is toch wat je wil voor Sotsji."

  "Andere jaren was ik na het eerste wereldbekerblok altijd een beetje vermoeid en moest ik daarvan bekomen. Maar dit jaar was ik op het einde van dat wereldbekerblok pas echt goed aan het worden. Daardoor ben ik heel sterk aan mijn trainingsperiode kunnen beginnen. Hopelijk kan ik blijven groeien voor de Spelen."

  Van Praet vervangt Ferre Spruyt

  Naast Bart Swings nemen Jelena Peeters en Wannes Van Praet deel aan het EK allround in Hamar. Van Praet vervangt Ferre Spruyt, die niet tijdig hersteld is van een blessure aan zijn linkerenkel. Die had hij in december opgelopen na een contact zijn eigen rechterschaats.

  "De wonde zelf genas vrij snel, alleen is de pees daar in de buurt hard geraakt", zegt Spruyt op de website van zijn schaatsteam Stressless. "Iedere belasting in mijn schaatsschoen zorgt voor een stekende pijn en een behoorlijk zwelling rond mijn enkel. Ik kan niet normaal in mijn schoen en kan daardoor nauwelijks schaatsen. Erg jammer, maar het is niet anders."