Ga naar de inhoud

WK-profiel: Colombia

 do 5 december 2013 16:46
  • Bijnaam: Los Cafeteros
  • FIFA-ranglijst: 8
  • Hoogste plaats: 3 (2013)
  • Aantal WK-deelnames: 4
  • Beste resultaat: Tweede ronde (1990)
     
  • Colombia neemt voor het eerst sinds 1998 deel aan het WK, maar is wel reekshoofd.
  • Kans om WK te winnen (volgens bookmakers): 25-1

 

WK-selectie

  • Doel (3): David Ospina (Olympique Nice), Faryd Mondragon (Deportivo Cali), Camilo Vargas (Santa Fe)
  • Verdediging (6): Mario Yepes (Atalanta), Cristian Zapata (AC Milan), Eder Alvarez Balanta (River Plate), Santiago Arias (PSV), Juan Camilo Zuniga (Napoli), Pablo Armero (West Ham United)
  • Middenveld (11): Carlos Sanchez (Elche), Fredy Guarín (Internazionale), Abel Aguilar (Toulouse), Elkin Soto (FSV Mainz 05), Aldo Leao Ramirez (Morelia), Juan Fernando Quintero (FC Porto), Victor Ibarbo (Cagliari), James Rodriguez (AS Monaco), Macnelly Torres (Al Shabab),
    Juan Guillermo Cuadrado (Fiorentina), Alexander Mejia (Nacional)
  • Aanval (3): Carlos Bacca (Sevilla), Adrián Ramos (Borussia Dortmund), Teofilo Gutierrez (River Plate)

Sleutelspeler: James Rodriguez (22)

Door het afhaken van topspeler Radamel Falcao zal er extra gewicht op de schouders komen van de andere Colombiaanse spitsen, met name Carlos Bacca en Jackson Martinez, en aanvallende middenvelder James Rodriguez.

Voor de 22-jarige Rodriguez mag dat geen probleem zijn, want hij trad ook bij Porto in de voetsporen van Falcao. Met succes, want hij won er de Gouden Bal voor de beste speler in Portugal, net als zijn grote voorbeeld. Monaco betaalde afgelopen zomer 45 miljoen euro voor Rodriguez.

Bondscoach: José Pekerman (64)

De Argentijn José Pekerman nam het roer over van Leonel Alvarez in januari 2012. Colombia had slechts vier punten uit drie wedstrijden gesprokkeld. Het WK leek toen heel ver weg.

De komst van de 64-jarige Pekerman zorgde voor de ommekeer. Hij deed geen grote veranderingen, maar legde de nadruk op het sterke punt van het team: de aanval. Het wegvallen van Falcao dwarsboomt de tactische plannen van Pekerman.

Belgische link: Carlos Bacca

Carlos Bacca speelt sinds juli 2013 voor het Spaanse Sevilla. In 2012 tekende hij voor Club Brugge. In het seizoen dat daarop volgde werd hij topschutter in de Jupiler Pro League en werd hij verkozen tot Profvoetballer van het Jaar.

Zijn debuutseizoen bij Sevilla was er een om van te dromen. Hij won er de Europa League, waarin Bacca zeven keer scoorde, en eindigde vijfde in de competitie. Bacca scoorde 14 keer.

Zo geraakte Colombia op het WK

Colombia kende een matige start in de kwalificaties. Het sprokkelde slechts vier punten uit drie wedstrijden. De komst van bondscoach Pekerman zorgde voor een ommekeer. Colombia eindigde na Argentinië op een tweede plaats in de Zuid-Amerikaanse poule. 

België tegen Colombia

België speelde twee keer tegen Colombia. De eerste keer was in 1998 in aanloop naar het WK in Frankrijk. De Rode Duivels wonnen die vriendschappelijke wedstrijd met 2-0. 

Op 14 november 2013 oefenden België en Colombia nog eens tegen elkaar. Deze keer wist Colombia te winnen dankzij doelpunten van Falcao en Ibarbo.