• home
 • video
 • pas verschenen

  "De bekerwinnaar moet een Champions League-ticket krijgen"

  Stef Wijnants heeft enorm genoten van de ambiance rond de bekerfinale.

  De kaarten in de eerste klasse zijn zo goed als geschud. We wachten alleen nog op de uitreiking van het laatste Europese ticket en de vraag of Cercle Brugge zich kan handhaven. De voorbije dagen bespraken voetbalcommentatoren Frank Raes, Eddy Demarez (tv), Peter Vandenbempt en Tom Boudeweel (radio) op sporza.be hun topervaringen en teleurstellingen van het seizoen. Vandaag sluiten we af met Stef Wijnants (tv) en Bert Sterckx (radio).

  Waar heeft u het meest van genoten dit seizoen?

  Bert Sterckx: "Van Anderlecht voor de winterstop, van het leuke frivole spel van Zulte Waregem en van de Europese campagne van Racing Genk. De onbevangenheid en volwassenheid die Genk in die wedstrijden aan de dag legde, was frappant. Kanttekening is wel dat het misschien net door die opeenstapeling van matchen wat te kort kwam op het einde van het seizoen. In hun geval is de beker wel meer dan zomaar een troostprijs. Als je ziet welk parcours Genk heeft afgelegd - voorbij Standard, Zulte Waregem en Anderlecht: hoedje af."

  Stef Wijnants: "De sfeer in en rond het Koning Boudewijnstadion voor aanvang en tijdens de bekerfinale. Voetbal was echt een feest. Die bekercompetitie moet een betere planning in de kalender krijgen en misschien wel een beter Europees ticket (tweede Champions League-ticket ) voor de winnaar. Dan wordt die competitie opgewaardeerd. Zulte Waregem heeft op zijn beurt echt verbaasd door tot het einde mee te strijden voor de titel. Zelfs halverwege de play-offs was ik nog geen believer. Een kleine club die in het systeem van de play-offs tot het einde meestrijdt, dat gaan we niet vaak meer zien. Hopelijk kan Zulte Waregem bevestigen. Verder was het frivole spel in het najaar van Anderlecht bekoorlijk en verbaasde Racing Genk ook wel in Europa."

  Welke speler is de revelatie en gaat een grote toekomst tegemoet?

  Sterckx: "Dezelfde namen keren telkens terug: met op kop Praet (slim en technisch goed), Lestienne, Mpoku, Ezekiel, Malanda, Sels, in het begin van het seizoen Koulibaly. Ik ben ook erg benieuwd naar de ontwikkeling van Thomas Meunier als rechtsachter. Hij maakt nog veel positionele foutjes, maar is ook nog maar 22. Misschien wel de aanvallende rechtsachter van de toekomst als hij goed wordt begeleid. En natuurlijk Thorgan Hazard. Beetje bedeesd in het begin van het seizoen, maar gegroeid en belangrijk geworden voor Zulte Waregem, ook in de play-offs. Daar liet hij zien dat hij ook onder druk zijn mannetje kan staan."

  Wijnants: "Thorgen Hazard heeft een versnelling met en zonder bal. Hij legt de bal op de stropdas neer en heeft kracht in de duels. Zonder pech wordt hij een topper. Koulibaly van Racing Genk is een verdediger die stijl aan kracht koppelt. Als hij elke week gedisciplineerd kan spelen wordt ook hij een topper. En je kan natuurlijk niet om Praet, Bruno, Malanda en Lestienne heen. Allemaal Belgen die hopelijk volgend seizoen meer dan bevestigen. Talenten ontbolsteren overal snel. Hopelijk blijven de clubs voor jongeren kiezen in plaats van derderangsbuitenlanders te halen."

  Welke coach verdient een pluim?

  Wijnants: "Francky Dury lijkt me rijper geworden en is meer coach dan trainer geworden. Eigenlijk zou hij opnieuw een stap hogerop moeten zetten, want evenaren of beter doen met Zulte Waregem is onmogelijk en dan sluipt er eventueel weer slijt in de verhouding. Ik mag hopen dat de topclubs ook Peter Maes niet langer over het hoofd zien. Maes haalt het beste uit bijna elke speler boven en dat moet vroeg of laat leiden naar een topclub."

  Sterckx: "Francky Dury voor wat hij bij Zulte Waregem heeft gerealiseerd. Vorig jaar nog krasselend en net het hoofd boven water gehouden. Dit seizoen een prima ploegje gebouwd dat bijna voor een heuse stunt had gezorgd. En dat met spelers – laat ons eerlijk zijn – van wie we dat niet meteen hadden verwacht: de jonkies Malanda, Verboom, Godeau, de ervaren mannen D’Haene, De fauw, Colpaert, Leye en ik vergeet er nog, die bij momenten boven zichzelf uitstegen. Hetzelfde overdoen wordt aartsmoeilijk. Hopelijk blijven de gebeurtenissen van de voorbije uren en dagen daar niet te lang nazinderen."

  "Voor het overige ook een pluim voor Lorenzo Staelens, de enige die resultaten neerzette met Cercle Brugge én voor Victor Fernandez om AA Gent weer op de rails te krijgen op een moment dat de rode zone niet meer veraf was. Met meer kwaliteit dan zijn voorgangers beschikbaar hadden, dat is zeker waar, maar ook met een metamorfose die nog naar Europa kan leiden."

  Wat was de beste match die je gezien hebt en waarom?

  Sterckx: "Een hele leuke was OHL-Club Brugge, ergens in oktober. Club Brugge kwam heel snel op voorsprong, raakte nog paal en lat, maar ging dan helemaal ten onder in een kolkend stadion. 4-1 werd het uiteindelijk, er vielen nog twee rode kaarten ook, voor heel Leuven een memorabele avond. Sfeer en spektakel."

  Wijnants: "Ik heb veel spannende matchen gezien, daarom niet altijd even hoogstaand. Maar als de fans een avond of middag entertainment beleven moet je ook durven tevreden te zijn."

  Wie of wat was de teleurstelling?

  Sterckx: "Club Brugge en AA Gent in de eerste seizoenshelft. En al bij al ontgoochelde ook Standard me, veel te wispelturig. Rednic kreeg organisatie en vechtlust in de ploeg, maar in de voorbije weken bleek dat er toch niet genoeg kwaliteit aanwezig is om mee te strijden voor de topplaatsen. Misschien een tweede seizoen zonder Europees in de Vurige Stede, de barrages zijn erg belangrijk voor hen. En Beerschot, tja, dat verhaal is intussen wel genoegzaam bekend."

  Wijnants: "Club Brugge heeft al jaren het tweede budget van het land en toch stellen zij zich tevreden met de derde plaats en hebben ze al geen titel meer behaald sinds 2005. De achterban in Brugge heeft een groot hart en oneindig veel geduld. Voor het seizoen was de titel onder Georges Leekens een must. De investeringen in transfers en contracten kennen in BelgIë geen gelijke. Als het volgend jaar niet lukt, zal het geduld van Bart Verhaeghe wel eens op geraken. Zijn kleedkamerbezoeken tijdens matchen kunnen ook best achterwege blijven."

  "AA Gent had met Trond Sollied een topcoach. Dat Sollied er een aparte stijl op nahoudt, wisten ze toch. Zijn ontslag heeft AA Gent niet verrijkt. Ook vreemd: ze verhuren eerst Lepoint aan Waasland-Beveren. Als die het er goed doet, halen ze hem terug en vervolgens is hij niet waardevol voor de nieuwe Spaanse coach. Welke sportieve visie heb je dan? Ik kijk wel uit naar het nieuwe stadion in Gent. Eindelijk een club die zijn verouderde structuur aanpast. Gent mag volgend seizoen de play-offs niet meer missen."

  "Tot slot: Beerschot verdwijnt volledig. Traditie om zeep geholpen. Geen topvoetbal meer in Antwerpen, jammer en zielig."