• home
 • video
 • pas verschenen

  Geen belofteploegen in lagere klassen

  Voorlopig zullen we nog geen Anderlecht-beloften in derde of vierde klasse zien.

  Volgend seizoen zullen er dan toch geen belofteploegen van de eersteklassers in derde of vierde klasse aantreden. Dat plan wordt voorlopig opgeborgen door de Pro League. Steven Martens van de voetbalbond noemt het een gemiste kans voor het jeugdbeleid.

  De Pro League was het in februari eens geworden om de belofteploegen tijdens het seizoen 2013-2014 in derde of vierde klasse te laten aantreden.

  Dat plan wordt nu dus wegens organisatorische problemen voor onbepaalde tijd uitgesteld. "Intussen werken we aan een oplossing voor de beloften", meldt de Pro League.

  De Pro League moest zijn fiat geven over de juiste invulling van het plan. De competitieformule zou moeten veranderen en er werd nagedacht over een extra reeks.

  Martens: "Gemiste kans"

  De Belgische voetbalbond is niet blij met de beslissing van de Pro League. CEO Steven Martens noemt het een gemiste kans om eigen jeugdspelers meer kansen te geven in een volwaardige reeks.

  "De belofteploegen van de Pro League kregen zelfs de sportieve kans om te promoveren naar derde klasse. De Liga Bevordering was bereid om mee te stappen in dit verhaal", zegt Martens.

  "Dit is nog een keer een voorbeeld van de complexe beslissingsstructuur die historisch is gegroeid. Zo is het moeilijk om een gericht beleid te voeren. Het algemeen belang wordt niet gediend"