• home
 • video
 • pas verschenen

  "We willen hectische toestanden vermijden"

  Zaterdagavond lag de Kemmelberg er perfect bij.

  Gent-Wevelgem wordt zondag 47,5 kilometer korter. De officiële start is in Gistel. "De koers zal hier niet onder lijden", melden de organisatoren.

  De renners worden zondag voorgesteld in Deinze en worden daarna met de ploegbussen naar Gistel gebracht. Daar starten ze rond 12.35u om de rest van de koers normaal af te werken. De totale afstand van de koers wordt zo 190 km.

  De organisatie zal de situatie zondagochtend om 9.30u opnieuw bekijken, maar wapent zich met borstels en strooimachines voor meer onheil. Het hele parcours wordt ook nog eens schoongemaakt.

  "We hebben deze beslissing genomen in de veronderstelling dat het niet warmer zal worden. De renners hebben ook al heel wat ontberingen moeten verduren de laatste weken", zegt koersdirecteur Frank Hoste.

  "We willen hectische toestanden zoals in Milaan-Sanremo vermijden. Verkleumde renners die in een bus moeten kruipen vind ik onverantwoord."

  "De ploegen staan achter deze beslissing"

  Waarom heeft de organisatie juist Gistel gekozen als nieuwe startplaats? "Dan hebben we nog 190 km. Gistel ligt ook dichter bij de kust en daar is het risico op slecht weer iets minder", zegt Hoste.

  "De ploegen staan 100% achter deze beslissing. De koers zal hier ook niet onder lijden. Er staat veel wind, dus er kunnen nog altijd waaiers komen."

  Wat als de situatie nog serieus verslechtert? "Momenteel ligt het parcours er perfect bij, maar er kan vannacht nog veel gebeuren. Dit is een parcours dat zich ideaal leent om er lussen uit te halen. Maar toch zal ik de hele nacht de weerberichten blijven checken. Ik denk niet dat ik veel zal slapen."

  "We hebben er vertrouwen in"

  Het goede humeur van organisator Luc Gheysens bleef op de persconferentie zaterdag onaangetast. "De sneeuw zal hard zijn best moeten doen om ons te kloppen", zegt Gheysens aan Sporza.

  "Op heel het parcours is er preventief gestrooid en er is een aannemer die zondagochtend het hele parcours zal afrijden met borstels en strooizout."

  "Als er vannacht toch 20 centimeter sneeuw valt, zullen we toch nog iets moeten aanpassen. Maar dat zien we dan wel. Of ik goed zal slapen vannacht? Ja, ik heb er vertrouwen in. Van mij mag Peter Sagan winnen. Dat zou mooi zijn."

  Wilfried Peeters: "Een goede beslissing"

  "Ik vind dit een goeie beslissing. Door in Gistel te starten wordt er een uur minder gekoerst, dat scheelt toch al heel wat", zegt Omega Pharma Quick-Step-ploegleider Wilfried Peeters.

  "Een uur in de vrieskou of op natte wegen rijden weegt snel door."

  "Ik vind het ook wel mooi dat de renners de fans nog eerst groeten in Deinze. Tenslotte komen die mensen toch naar buiten om hun idolen bezig te zien."