• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wiggins: "Hetzelfde als 2012 was gedoemd om te mislukken"

  Wiggins wil de Giro winnen. Die gaat op 4 mei van start in Napels. Wat dat betekent voor de Tour van Wiggins en welke rol hij zal vervullen, is niet duidelijk.

  Bradley Wiggins kijkt met voldoening terug op zijn eerste uitje van het seizoen, in Oman. Hij licht ook zijn programma richting Giro toe, met onder meer Luik-Bastenaken-Luik. "En ik wil het daar goed doen", zegt de Tour de France-winnaar van vorig jaar.

  Over de Sky-tactiek in de komende Tour is al veel inkt gevloeid. Bradley Wiggins zou eerst in dienst rijden van ploegmaat Chris Froome, maar kwam daar later op terug.

  Wat het wordt, wil Wiggins ook nu niet zeggen. Maar de eerste zes maanden van 2013 zijn fundamenteel verschillend van die van 2012. "Zo vermijd ik dat iedereen begint te vergelijken", zegt Wiggins.

  "Ik heb bewust voor een ander programma gekozen, want ik wilde onnodige druk vermijden. Alleen al die koersen richting Tour opnieuw winnen (zoals Parijs-Nice, Ronde van Romandië en de Dauphiné, red), zou goed genoeg zijn. Dat zou niet lukken. Vandaar een andere aanpak en andere doelen."

  Wiggins past voor Parijs-Nice en werkt richting Giro toe, zijn (eerste) grote doel. "Met de Giro rijd ik een koers die mij inspireert, al van toen ik kind was. Dat had ik nodig na 18 maanden in functie van de Tour."

  "Omdat ik andere uitdagingen wou, rijd ik in Catalonië, de Ronde van Trentino en Luik-Bastenaken-Luik. Ik heb zin om het goed te doen in die koersen. En de Giro wil ik echt proberen te winnen."