• home
 • video
 • pas verschenen

  Wijdverspreide doping in Australië: "Zwarte dag"

  Minister van Justitie: "De bevinden van de Australian Crime Commission zullen de Australische sportfans doen walgen."

  Sportland Australië staat op zijn kop. Het gebruik van prestatiebevorderende middelen is "wijdverspreid" bij prof- en amateursporters. Dat is de conclusie van een overheidsrapport. De overheid belooft hard terug te slaan. "Wie vals speelt, zullen we pakken!"

  De Australian Crime Commission, een dienst die criminaliteit, drugshandel en witwasserij onderzoekt, heeft zich een jaar gebogen over de sportwereld en heel wat wantoestanden blootgelegd.

  "De bevindingen zijn schokkend en zullen de Australische sportfans doen walgen", zegt minister van Justitie Jason Clare op een persconferentie in hoofdstad Canberra.

  Dat er dopinggebruik was, stond vast. Maar dat het op zo'n grote schaal voorkwam, was een verrassing. "Atleten gebruiken anabolen, groeihormonen en insuline. Sportdokters, coaches en hun entourage werken daarbij actief mee", stelt het rapport.

  Namen van sporters of clubs staan niet in het rapport van de Australian Crime Commission (ACC). Om strafrechtelijke procedures niet in gevaar te brengen.

  Maar de Australian Football League en de Nationale Rugby League, de twee populairste sporten down-under, hebben al gezegd dat ze samenwerken met de ACC en onafhankelijke onderzoeken voeren.

  Volgens de ACC is de doping in handen van de georganiseerde misdaad. Die zou zich ook bezondigen aan gokfraude door matchen te regelen.

  "Dit is de zwartste dag uit de Australische sportgeschiedenis", klinkt het bij tal van sportleiders uit het land. De overheid belooft hard terug te slaan: "Wie zich dopeert en vals speelt, zullen we pakken! Wie een match regelt, zullen we pakken!"

  "Parallellen met Usada-zaak rond Armstrong"

  De Australiër John Fahey is voorzitter van het Wereldantidopingagentschap (WADA). "Dit is een sombere dag voor de sport", zegt hij. "De omvang van het misbruik verrast me. Als land dat fair play hoog in het vaandel draagt, zitten we met een serieus probleem."

  Fahey verwijst naar de wereldwijde dopingproblematiek. "Tussen wat in Australië ontdekt is en de Usada-zaak rond Lance Armstrong zie ik evidente parallellen."

  Na een onderzoek van het Amerikaanse antidopingagentschap (Usada) kwam Armstrong met een dopingbiecht. De Amerikaanse ex-renner verloor zijn zeven Tour-zeges.