• home
 • video
 • pas verschenen

  België introduceert scheidsrechters achter doel

  Vijf scheidsrechters op het veld, binnenkort ook in België.

  In de play-offs van de eerste klasse en in de halve finales van de Beker van België zullen in 2013 voor het eerst in Belgische competities twee extra assistent-scheidsrechters ingeschakeld worden.

  Het systeem met de vijfde en zesde ref wordt al gebruikt in de Europa League en Champions League en ook op Euro 2012 werd het toegepast. De twee extra assistenten bieden de hoofdscheidsrechter twee extra paar ogen in en rond de strafschopgebieden.

  België zal een van de eerste Europese landen zijn waar het systeem nationaal overgenomen wordt. Op 15 januari zal voormalig topscheidsrechter Pierluigi Collina samen met de bond en de Pro League meer toelichting geven.

  Scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen (foto) kreeg het idee op een workshop over het onderwerp in Zwitserland. "Daar is het plan ontstaan om er ook in België zo snel mogelijk mee te beginnen. Italië is er sinds dit seizoen al mee begonnen, bij ons zal de primeur zijn voor de halve finales van de beker, op 30 januari", zegt Jeurissen aan Sporza.

  Ook in Play-off I en III en in de barragematch voor Europa zullen er twee extra refs zijn. "Als we eerder zouden beginnen, zouden sommigen het oneerlijk vinden dat er niet in elke match zes refs waren. We willen polemieken vermijden."

  Jeurissen: "Alle hulp voor de refs is welkom"

  Volgens Robert Jeurissen is het Belgische scheidsrechtersheir gewonnen voor het idee. "Ze zullen hier zeker achter staan, want het is extra hulp. Een aantal van onze jongens heeft er op Europees niveau al mee gewerkt en ze zijn daar zeer enthousiast over. Na zes maanden volgt een evaluatie. Als die positief is, dan doen we voort."

  Er hangt uiteraard een prijskaartje aan dit plan. "De vijfde en zesde ref moeten van hetzelfde niveau als de veldscheidsrechters zijn. Maar financieel is het haalbaar. Het grootste deel zal door de Pro League betaald worden."