• home
 • video
 • pas verschenen

  Eddy Merckx: "Ik ben hier ziek van"

  Merckx: "Dat Armstrong dit deed na alles wat hij meemaakte."

  De zaak-Armstrong heeft diepe wonden geslagen bij Eddy Merckx. De twee konden het altijd goed met elkaar vinden, "maar over doping spraken we nooit", zegt Merckx. Intussen verwijderde de Amerikaan de referentie naar zijn Tour-zeges op zijn Twitter-account.

  Eddy Merckx is naar eigen zeggen "ziek" van de zaak-Armstrong en de bom die het Usada op de wielerwereld losliet. Dat zegt de vijfvoudige Tourwinnaar in Le Soir.

  "Ik ben er ziek van voor mijn sport, welteverstaan. Lance ontmoette ik verschillende keren, maar nooit sprak hij met mij over doping, dokters of gelijkaardige zaken."

  Merckx en Armstrong hebben het altijd goed kunnen vinden. "Hij hoefde bij mij geen rekenschap af te leggen, maar dit allemaal heeft me enorm verbaasd. Dat hij dit deed na wat hij allemaal meemaakte (kanker, red)."

  "Ik ben ook kwaad op de renners die in die tijd niks gezegd hebben. Hadden ze toen gebiecht, was dat nuttig geweest."

  "Maar nu? Als een renner iets verdachts ziet, dan moet hij dat gewoon meteen melden. Voor zijn collega's."

  Geen "7x Tour-winnaar" meer op Twitter

  Lance Armstrong is sinds maandag geen Tour-winnaar meer. Of de Amerikaan zal reageren is de vraag, maar hij verwijderde alvast de referentie naar zijn eindzeges op zijn Twitter-account.

  Enkele uren na de uitspraak van de UCI werd het: "Vader van 5 kinderen. Kankerbestrijder. Zwemmen, fietsen, lopen en golf wanneer het kan." Tot maandag stond er ook "7 keer Tour-winnaar" bij zijn bio op Twitter.

  Armstrong houdt zich gedeisd in Texas, maar had vorige vrijdag wel contact met UCI-voorzitter Pat McQuaid, zo zei die laatste. "We hadden telefonisch contact. Armstrong wou de beslissing van de UCI al op voorhand weten. Ik heb geantwoord dat hij moest wachten tot de persconferentie."

  Verzekeringsmaatschappij wil bijna 6 miljoen euro terug

  Er hangt Armstrong nog meer onheil boven het hoofd, want verzekeringsmaatschappij SCA Promotions eist bijna zes miljoen euro terug van de gevallen wielerheld.

  Dat bedrag keerde de maatschappij in 2004 uit, omdat de Amerikaan toen de Tour won. "Meneer Armstrong is niet langer officieel winnaar van de Tour. Het zou ongepast en onrechtvaardig zijn als hij dat geld nu mag houden."

  Toen het boek "LA Confidential" in die tijd op de markt kwam, een boek waarin Armstrong voor de eerste keer werd beschuldigd van doping, trok SCA Promotions naar de rechter om onder dat contract met Armstrong uit te komen. Maar de renner won de rechtszaak.