• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Rudisha zorgde voor hét moment van de Spelen"

  Rudisha liep als eerste de 800 meter in minder dan 1'41".

  Voor Sebastian Coe, de organisator van Londen 2012, is de gouden medaille van David Rudisha met het wereldrecord dé prestatie van de Olympische Spelen. "Het was ongelofelijk. Ik voel me vereerd dat ik dat mocht meemaken."

  De Olympische Spelen hebben al verschillende topmomenten opgeleverd. Zo was er Usain Bolt die als eerste zijn beide sprinttitels kon verlengen (100m en 200m). En gastland Groot-Brittannië won sinds 1908 nog nooit zoveel medailles.

  Maar organisator Sebastian Coe heeft het meest genoten van het wereldrecord van de Keniaan David Rudisha. Coe is de voormalige olympische kampioen op de 1.500 meter en tussen 1981 en 1997 recordhouder op de 800 meter. De 55-jarige Brit is ook de organisator van de Spelen in Londen.

  "Ik ben wellicht wat bevooroordeeld maar ik denk dat dat dé prestatie zal zijn van deze editie van de Olympische Spelen. Het was ongelofelijk. David heeft werkelijk fenomenaal gelopen."

  "Hij deed er nog een schepje bovenop"

  Rudisha wilde in Londen zijn goede vriend Coe trots maken. "En dat heeft hij zeker gedaan", gaat Coe verder. "Om in een olympische finale van start tot finish op kop te lopen, heb je enorm veel fysiek en mentaal zelfvertrouwen nodig."

  "Hij had de race ook kunnen lopen om gewoon te winnen, maar hij heeft er nog een schepje bovenop gedaan. Ik voel me vereerd dat ik dat mocht meemaken."

  David Rudisha verbrak zijn eigen record voor 80.000 toeschouwers in het olympisch stadion. Hij was de eerste die de 800 meter in minder dan 1'41" liep. Sebastian Coe slaagde er zelf nooit in olympisch goud te winnen op zijn geliefkoosde nummer.