• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Zeilen: wat u moet weten

  De olympische zeilcompetities zijn gespreid over de Spelen. In de wateren van Weymouth en Portland zullen 380 (237 mannen en 143 vrouwen) atleten van 29 juli tot 11 augustus om tien gouden medailles strijden.

  Elk land mag maximaal één boot per event hebben. 57 landen zijn gekwalificeerd voor de zeilcompetities. Frankrijk, Nieuw-Zeeland, de VS en Groot-Brittannië zijn de enige landen die zich wisten te plaatsen voor alle events.

  Er zijn tien zeilcompetities, zes voor de mannen en vier voor de vrouwen. De atleten varen met verschillende boten.

  Afhankelijk van de boten verschilt ook het aantal zeilers. De Laser, Laser Radial, Finn en RS-X (windsurfen) zijn éénpersoonsboten. De 49er, 470 en Star hebben een crew van twee (mannen) of drie (vrouwen) zeilers per boot.

  De verschillende competitieformats

  De verschillende events bestaan uit een reeks races waarin de atleten punten krijgen voor hun eindpositie. Dat zijn de zogenaamde 'fleet races'.

  De winnaar krijgt één punt, de tweede twee, enzovoort. De laatste race is de medaillerace, waarin de punten dubbel tellen. De boot met de minste punten na de medaillerace wint.

  Naast de 'fleet races' zijn er ook 'match races'. Daarin wint de boot die eerst over de finish vaart. Teams nemen het tegen elkaar op in een groepsfase en de beste gaan door naar de knockoutfase.

  Overtredingen en de gevolgen

  Op het water gelden verschillende regels. De zeilers kunnen protest indienen bij de officials wanneer ze vinden dat er een regel is overtreden. Dat kan gaan van valse starts tot een boei raken.

  Het is mogelijk dat de officials beslissen dat een atleet een extra bocht moet maken (360 of 720 graden door de wind draaien) of strafpunten krijgt.