• home
 • video
 • pas verschenen

  Montolivo: "Ik voel me 99% Italiaans"

  Riccardo Montolivo speelt met twee nationale vlaggen op zijn voetbalschoenen.

  Voor Riccardo Montolivo wordt de halve finale tegen Duitsland een speciale match. De middenvelder van Italië heeft de dubbele nationaliteit: "Ik heb de Duitse koelbloedigheid."

  Montolivo heeft een Duitse moeder en een Italiaanse vader. De 27-jarige middenvelder speelt met beide nationale vlaggen op zijn schoenen.

  "En dat zal niet veranderen. Tot mijn vijftiende was ik elke zomer met vakantie in Duitsland. Ik heb er nog veel vrienden. Ik ben wel opgegroeid in Italië en dus voel ik me 99% Italiaan."

  Montolivo, die volgend seizoen bij Milan speelt, denkt dat zijn Duitse achtergrond hem kan helpen in de halve finale.

  "Ik heb de Duitse koelbloedigheid. Zowel op als naast het veld.  Behalve op penalty." Daarmee verwijst Montolivo naar zijn gemiste strafschop tegen Engeland.

  Montolivo is een van de meest aanvallend ingestelde spelers in het Italiaans elftal. Hij had het moeilijk tegen Engeland, maar kijkt uit naar de match tegen Duitsland.

  "Tegen de Engelsen was er niet veel ruimte. Duitsland speelt meer open. Dat zal het moeilijker maken in de verdediging, maar het zal ruimte geven in de aanval."

  "De Duitsers zullen respect hebben, zeker voor ons"

  Montolivo wordt vaak een spelmaker genoemd, maar daar is hij het niet mee eens.

  "Ik heb nog nooit op die positie gespeeld. Ik ben altijd meer een vleugelspeler geweest. Bij Italië lijkt mijn positie wel op die van een spelmaker. Het is moeilijk, want je moet de spitsen steunen en tussen de linies lopen."

  Opmerkelijk, Duitsland kon nog niet winnen van Italië op een groot toernooi. "Maar ik denk niet dat Duitsland daar een complex aan overhoudt. Het zal wel respect hebben, misschien zelfs meer dan andere teams."

  Nog dit: Cesare Prandelli, de bondscoach van de Italianen, ontdekte Montolivo en haalde hem naar Fiorentina. Ze waren samen vijf jaar aan de slag bij de club uit Firenze.

  Prandelli werd in 2010 bondscoach, Montolivo ondertekende vorige maand een vierjarig contract bij Milan. Hij heeft 35 caps voor Italië en scoorde één keer.