Alweer geen voetbalgoud voor Brazilië

wo 27 juni 2012 11:02
Mexico profiteerde van de egostrijd bij de Brazilianen.
Mexico heeft een zwak Brazilië opzijgezet in de olympische voetbalfinale. Brazilië zorgde nog voor een spannend slot, maar de favoriet liet het als collectief afweten. Mexico heeft zo toch nog een gouden medaille beet op de Spelen.

Brazilië en Mexico gingen in de finale op Wembley op zoek naar hun eerste olympische voetbalgoud. Voor Brazilië begon de match dramatisch want het liep al snel tegen een achterstand aan.

Amper 28 seconden na het fluitsignaal profiteerde Peralta van dom balverlies bij de Brazilianen. De Mexicaan twijfelde niet. Hij plaatste zijn schot buiten het bereik van doelman Gabriel: goed voor het snelste doelpunt in een olympische finale sinds 1976.

Brazilië nam de match in handen maar speelde toch te slap om aanspraak te maken op de gelijkmaker. Coach Mano Menezes greep in en bracht op het halfuur sterspeler Hulk in de ploeg.

Het Braziliaanse elftal kwam stilaan onder stoom, maar de afstandsschoten van Hulk en Marcelo gingen naast. Mexico mocht gaan rusten met een gevleide voorsprong.

Strijd der ego's bij Brazilië

Brazilië probeerde in de tweede helft verder te bouwen op de slotminuten van de eerste periode. Er volgden kansen maar het spel van Brazilië was te individueel. Bovendien hield Mexico zich niet in om de noodrem te gebruiken in de verdediging.

De grootste kans viel aan de overkant. Fabian kwam oog in oog met de Braziliaanse doelman, maar wilde het te mooi doen. Zijn omhaal belandde op de lat.

Het rommelde serieus bij Brazilië. Het samenspel tussen de jonge talenten was ver zoek. Met vijftien schoten op doel, maar amper één uitgespeelde kans, leek het een verloren zaak te worden.

Een kwartier voor tijd profiteerde Mexico van alweer erg slecht verdedigen bij Brazilië. Peralta liet het geklungel van de topfavoriet niet aan zijn hart komen en knikte de 2-0 op het bord. Tussen de Braziliaanse verdedigers Rafael en Juan zat het er ondertussen bovenarms op.

In de slotminuut kon Hulk nog milderen maar het kalf was al lang verdronken. Het is de eerste gouden medaille voor Mexico op deze Spelen.

Zuid-Korea pakt het brons

In de match voor de derde plaats nam Zuid-Korea het in een Aziatisch onderonsje op tegen Japan. De ploeg van bondscoach Hong Myung-Bo was in het Millenium Staium in Cardiff met 2-0 de sterkste.

Japan was de betere ploeg voor de rust maar het was Zuid-Korea dat de score opende. Chu-Young Park, een van de drie spelers ouder dan 23, scoorde na een lange rush vanop de eigen speelhelft. De speler van Arsenal ging twee verdedigers voorbij en knalde de bal laag in doel.

Yuki Otsu was na de rust dicht bij de gelijkmaker voor Japan, maar de Koreaanse keeper Jung Sungryong was attent. De doelman trapte snel uit richting Koo Ja-Cheol. Die controleerde en nam de bal verrassend op de slof: 2-0.

Japan kwam nog met een slotoffensief, maar kon het brons van Zuid-Korea niet meer bedreigen.