• home
 • video
 • pas verschenen

  Matias Suarez krijgt de Gouden Schoen 2011

  Matias Suarez heeft de Gouden Schoen 2011 in de wacht gesleept. De Argentijnse Anderlecht-spits sprong in de tweede stemronde over Axel Witsel (ex-Standard) en Thibaut Courtois (ex-Genk). "Ik ben totaal verward, want ik had dit helemaal niet verwacht", zei Suarez.

  De verkiezing van de Gouden Schoen 2011 viel meer dan ooit tevoren uiteen in twee blokken. Wie punten pakte in de eerste stemronde, kreeg er amper of geen in de tweede en vice versa.

  Zo staken Axel Witsel en Thibaut Courtois er in de eerste stemronde (= de terugronde van seizoen 2010-2011) met kop en schouders bovenuit. Maar beiden verlieten de Belgische competitie en konden hun totaal dus niet meer aandikken.

  In de tweede stemronde (= de heenronde 2011-2012) waren Matias Suarez en Club-speler Vadis Odjidja de puntenpakkers. Suarez, die in de eerste stemronde geen enkel punt kreeg, haalde uiteindelijk net genoeg stemmen om de Gouden Schoen af te snoepen van Witsel.

  Suarez, de eerste Argentijn op de erelijst van de belangrijkste voetbaltrofee in België, verzamelde met 230 punten 19 punten meer dan Witsel.

  Suarez kreeg zijn Schoen uit handen van zijn dochter en zijn vrouw, met wie hij rond Kerstmis trouwde. Mevrouw Suarez is zangeres en had net ervoor nog opgetreden.

  Suarez: "Ik had dit niet verwacht"

  Matias Suarez kon het allemaal niet echt geloven. "Ik ben totaal verward, want ik had dit helemaal niet verwacht."

  "Vorig seizoen speelde ik immers niet zoveel in de terugronde en dus was het een totale verrassing voor mij dat ik deze schitterende trofee in ontvangst mocht nemen."

  "Deze Gouden Schoen geeft me meer vertrouwen. Ik wil nog beter worden, wil Anderlecht de titel schenken en volgendjaar deze trofee misschien nog eens winnen. En als ik Anderlecht verlaat, moet het door de grote poort zijn."

  Prijzen in de marge

  • De trofee voor het Mooiste Doelpunt was voor Benjamin De Ceulaer, voor zijn doelpunt tegen Club Brugge na een geniaal achterwaarts opwippertje. Met die goal was De Ceulaer ook een van de tien genomineerden voor de Puskas Award, voor het mooiste doelpunt ter wereld.
    
  • Voormalig voetbalverslaggever Rik De Saedeleer kreeg tijdens de uitzending een "Lifetime Achievement Award". De Saedeleer was jarenlang dé stem van het Belgische voetbal. Omdat zijn gezichtsvermogen er sterk op achteruitgegaan is, kreeg De Saedeleer (88) een nieuw en groter tv-toestel.
    
  • KV Mechelen-keeper Oliver Renard kreeg uit handen van ex-ref Frank De Bleeckere de fairplaytrofee.
    

  Per stemronde:

  Uitslag eerste stemronde:

  1. Axel Witsel (Standard) - 211 punten
  2. Thibaut Courtois (Genk) - 193
  3. Kevin De Bruyne (Genk) - 68
  4. Ivan Perisic (Kro/Club Brugge) - 36
  5. Jelle Vossen (Genk) - 33
  6. Romelu Lukaku (Anderlecht) - 17
  7. Mehdi Carcela (Mar/Standard) - 13
  8. Paulo Henrique (Bra/Westerlo) - 6

  Matias Suarez kreeg nul punten in de eerste stemronde.

  Uitslag 2e stemronde:

  1. Matias Suarez (Arg/Anderlecht) - 230 punten
  2. Vadis Odjidja (Club Brugge) - 134
  3. Guillaume Gillet (Anderlecht) - 118
  4. Sinan Bolat (Tur/Standard) - 48
  5. Jérémy Perbet (Fra/Bergen) - 38
  6. Christian Brüls (Gent) - 36
  7. Lucas Biglia (Arg/Anderlecht) - 33
  8. Jelle Vossen (Genk) - 26