• home
 • video
 • pas verschenen

  Hartspecialist: "Wellens heeft brute pech gehad"

  Bart Wellens ligt nog op intensive care in het UZ van Antwerpen. Zijn toestand is stabiel, vandaag ondergaat hij een reeks testen. Maar koorts krijgen en iets later in levensgevaar verkeren, het blijft een vreemd verhaal. "Dit kan iedereen overkomen", legt hartspecialist Pedro Brugada uit. "Gelukkig is hij snel en goed behandeld."

  Cardioloog Pedro Brugada (foto) is een wereldautoriteit op hartvlak. De ochtend (Radio 1) belde hem op om meer uitleg te krijgen over de situatie van Bart Wellens.

  "Wat met Wellens gebeurd is, kan iedereen overkomen. Dat is net het drama. Zoiets kan plots, door een virus dat zich op de hartspier zet."

  "Gelukkig hebben de meeste virale infecties enkel een snotneus of griep tot gevolg. Maar een acute infectie van het hart kan zware gevolgen hebben. Je kunt ervan doodgaan", zegt Brugada.

  "Dit heeft absoluut niks met sport te maken. Gelukkig is dit een zeer zeldzame aandoening. En dit wil niet zeggen dat Wellens nu voort moet met een verzwakt hart. In vele gevallen laat een virale infectie geen sporen achter als de behandeling goed is. Wellens had gewoon brute pech."

  "Gelukkig is hij snel en heel goed behandeld, want dat is niet makkelijk. Of dit impact zal hebben op zijn sportcarrière? Als zijn hartspier volledig herstelt, is er geen reden om niet opnieuw te sporten. In andere gevallen is het afwachten."

  Moeder Wellens: "Hij kroop door het oog van de naald"

  Wiske Wellens, de moeder van Bart, is erg geschrokken. "Bart is door het oog van de naald gekropen", zei ze vanochtend aan MNM. "Het gaat nu beter met Bart, maar eigenlijk hebben we veel te laat beseft hoe erg het wel was. Omdat hij sportman is, heeft hij het gehaald, zo zeggen de dokters ons. Bart heeft moeten vechten om weer op gang te komen."

  "Bart belde zaterdag nog. Hij zei dat hij vroeg in zijn bed zou kruipen. Hij had toen al wat koorts. 's Nachts werd het zo erg dat Lentel (Wellens' vrouw, red) en Bart naar het ziekenhuis reden, voor alle zekerheid. Gelukkig maar."