Standard plaatst zich na strafschoppen tegen Kortrijk.

Standard is het koelbloedigst met de penalty's na ijzig bekerduel tegen Kortrijk

di 9 februari 2021 23:24
einde (pen.)
15-16
  1. 37' - Doelpunt - Kostas Laifis (0 - 1)
  1. 71' - Verv. Eden Shamir door Samuel Bastien
  2. 71' - Verv. Mehdi Carcela-González door Maxime Lestienne
  1. 99' - Geel - Hugo Siquet
  1. 107' - Verv. Aleksandar Radovanovic door Timothy Derijck
Croky Cup - speeldag 1 - 09/02/21 - 20:45
37'
Kostas Laifis
0 - 1
37'

Standard heeft zich ten koste van KV Kortrijk geplaatst voor de kwartfinales. Het leek er eerst al na 90 minuten korte metten mee te maken, maar een wondergoal van Selemani besliste daar anders over. Uiteindelijk moesten er penalty's getrapt worden. Sainsbury schoot de 7e penalty van Kortrijk op de paal.

Bekijk de strafschoppenreeks (met bizar einde)

Laifis scoort na corner op moeilijk veld

Een duel dat begon als een statische , geschiedenisloze partij in de vrieskou, ontdooide doorheen 120 minuten en penalty's tot een uiterst spannende bekermatch.

Ondanks het moedige werk van vele vrijwilligers in Kortrijk kleurde het veld van de thuisploeg nog half wit door ijzige plekken.

Dat maakte controles en zuiver spel moeilijk voor beide ploegen. In de eerste helft kreeg vooral Standard-doelman Henkinet geen enkel werkje voorgeschoteld waarmee hij zich kon opwarmen.

Zijn collega Jakubech had zich een keer moeten tonen op een schot van dichtbij van Bokadi, maar het was geen toeval dat Standard scoorde op een stilstaande fase. Een prima corner van Carcela werd door Laifis in doel gekopt. Standard ging verdiend met 0-1 rusten.

Laifis kopt Standard krachtig op voorsprong tegen Kortrijk: 0-1

Match ontdooit na de rust

KV Kortrijk kwam met veel meer vuur in het spel uit de kleedkamer en zocht ondanks alles met combinaties geduldig naar de gelijkmaker. Standard werd achteruit gedrukt en wachtte op de counter.

In de 89e minuut leverde dat bijna de 0-2 op, maar het puntertje van Klauss strandde op de paal. Een heel zure misser, want drie minuten later - in de extra tijd - zette een bliksemschicht de match uit het niets in vuur en vlam.

Selemani - de meest actieve speler bij KVK - deed een alles-of-niets-poging van buiten het strafschopgebied. Het werd alles. Doelman Henkinet kon alleen maar kijken naar de wereldgoal.

In de verlengingen kon het alle kanten op. De vermoeidheid en de vele wissels zorgden voor grotere ruimtes en minder organisatie. Er waren kansen voor beide ploegen, maar Stojanovic voor KVK en Muleka voor Standard maakten de beste voor hun ploeg niet af.

Wereldgoal van Selemani in de toegevoegde tijd helpt Kortrijk aan verlengingen

Sainsbury is de schlemiel in de penaltyreeks

In de penaltyreeks bleven beide ploegen drie penalty's lang foutloos. Muleka miste als eerste voor Standard, maar Derijck deed meteen daarna hetzelfde voor KVK.

De spelers bleven daarna allemaal scoren tot Kortrijk-verdediger Sainsbury de 7e penalty heel kalm tegen de paal trapte. Einde verhaal voor de thuisploeg.

Ouch! Chevalier is nog niet opgewarmd en krijgt al na 1 minuut de bal tegen de edele delen

Chevalier: "Beste team heeft verloren" - Leye: "Beste team heeft gewonnen"

• Teddy Chevalier (Kortrijk): "We mogen ons beklagen, want het beste team gaat niet door. Wij hadden meer kansen. Maar dat is de beker. De mentaliteit zat alvast goed. Daarmee moeten we weer in de top 8 kunnen geraken en strijden voor Play-off II."

• Luka Elsner (coach Kortrijk): "Ik ben trots op hoe mijn team heeft gereageerd. Op het collectief en op onze attitude. Dat karakter hebben we nodig voor het vervolg van de competitie. Ik zag ook dat veel spelers op de afspraak waren, dat stemt me hoopvol. We zullen dan ook niet lang bij de pakken blijven zitten. Die penalty's zijn eigenlijk een voetnoot. Dat is altijd wat wreed."

• Laurent Henkinet (ex-Kortrijk, speelde 1e match voor Standard): "Het was toch speciaal om tegen mijn ex-club te mogen spelen. Voor de keepers was het erg glad in het strafschopgebied. Dat maakte het niet gemakkelijk bij de penalty's. Het waren bijzondere omstandigheden voor een bijzondere match."

• Mbaye Leye (coach Standard): "De zege was verdiend, want we hadden de match bijna de hele tijd onder controle. Buiten die tegengoal had Kortrijk nauwelijks kansen. Al moet ik toegeven dat ons spel toch ook niet sprankelend was."