Anderlecht walst over Union op weg naar kwartfinales in de beker

2. 62' - Doelpunt - Paul Mukairu (0 - 3)
    Croky Cup - speeldag 1 - 11/02/21 - 20:45
    62'
    Paul Mukairu
    0 - 3
    62'

Anderlecht heeft zich overtuigend geplaatst voor de kwartfinales van de Beker van België. In de Brusselse derby tegen Union was paars-wit een maatje te groot voor de leider in 1B. Vincent Kompany hoedde zich voor te veel euforie. "Dit is niet meer dan één wedstrijd. Als je in de volgende wedstrijd tegen Cercle niet doorstoot, dan ben je hier niks mee."

Doelpunten:

16' Nmecha 0-1

57' Nmecha 0-2

61' Mukairu 0-3

71' Diaby 0-4

81' Diaby 0-5

Bekijk de goals uit Union - Anderlecht (0-5)

Nmecha slaat toe na fel begin Union

In 2018 knikkerde Union Anderlecht al eens uit de beker en die stunt wou de leider in 1B maar wat graag herhalen. Aan vertrouwen geen gebrek bij de thuisploeg, die er meteen stevig invloog. Na nog geen 10 minuten mikte Vanzeir al een uitstekende kans voorlangs.

Vanzeir bleef wegen op de Anderlecht-defensie. Undav bracht hem met een heerlijke pass alleen voor Wellenreuther, maar de doelman was gelukkig voor paars-wit net iets sneller op de bal.

Anderlecht had zijn handen vol met Union, maar kwam na ruim een kwartier toch verrassend op voorsprong. Amuzu legde de bal vanaf de achterlijn goed terug op Nmecha en die opende van dichtbij de score.

Meteen daarna maakte diezelfde Nmecha er bijna 0-2 van toen Moris zich verkeek op zijn zwabberschot, maar de doelman kon de bal nog net uit zijn doel houden. Geen 0-2, wel bijna 1-1 na pijnlijk balverlies van Lissens op het halfuur. Wellenreuther hield Teuma van de gelijkmaker.

Kort voor de rust liet Anderlecht opnieuw na om de voorsprong uit te diepen. Op aangeven van Amuzu had El Hadj alle tijd en ruimte om van dichtbij te scoren, maar hij kreeg de bal niet voorbij Moris.

Invallers maken het verschil in de tweede helft

Anderlecht had zijn lesje niet geleerd na de eerste helft, want ook in de tweede helft schoot Union het best uit de startblokken. Lapoussin dwong Wellenreuther met een knap afstandsschot al meteen tot een fraaie redding.

Toch was het weer Anderlecht dat iets voor het uur genadeloos toesloeg. De hoofdrolspelers waren dezelfde als bij de openingsgoal: Amuzu zette de bal hard voor en Nmecha devieerde de 0-2 in doel.

Een tik voor Union en amper 4 minuten later volgde de uppercut. De pas ingevallen Mukairu werd uit het oog verloren en kopte op aangeven van Michailitsjenko de 0-3 binnen.

De invallers bleven het verschil maken bij Anderlecht. Trebel werd onderuit gehaald in de zestien en Diaby kon zo vanaf de penaltystip zijn eerste voor paars-wit maken: 0-4.

De honger was nog niet gestild bij de bezoekers. Ook Dauda luisterde zijn invalbeurt op met een beslissende actie. Na een knappe rush op rechts bracht hij Diaby perfect in stelling en die knalde zijn tweede van de avond hoog in doel. 5 goals maken, daar was Anderlecht dit seizoen nog niet in geslaagd.

Kompany: “Cercle? Ik hoopte op Standard of Club Brugge”

Thuis tegen Cercle Brugge, zo ziet de kwartfinale van Anderlecht eruit. Op papier zeker niet de zwaarste loting, maar Vincent Kompany bleef er rustig bij. “Wij hebben geen makkelijke wedstrijden. Ik hoopte zelfs op Standard of Club Brugge, want dan is mijn ploeg altijd scherp. Nu is het aan de staf om iedereen tegen Cercle supergemotiveerd aan de aftrap te krijgen en net zoals vandaag met inzet en intensiteit te spelen."

"Ik heb al vaak tegen ploegen van Yves Vanderhaeghe gespeeld en dat zijn altijd fysiek zware wedstrijden, maar wij zijn altijd meer met onszelf dan met de
    tegenstander bezig. We zullen keihard moeten werken en met meer energie op het veld moeten komen.”

“Vandaag hadden we het moeilijk in de eerste helft, maar we wisten dat Union een lastige ploeg is. Wij waren alleen maar op papier favoriet. Vanaf onze openingsgoal had ik wel het gevoel dat we het in handen hadden. Alleen stonden we minder goed en waren we minder alert voor onze taken."

"In de tweede helft hebben we dat recht gezet en was het gewoon een kwestie van tijd dat we kansen gingen creëren. We konden telkens de snelheid van onze vleugelspelers en aanvallers gebruiken."

“Dit is niet meer dan één wedstrijd. Als je in de volgende wedstrijd tegen Cercle niet doorstoot, dan ben je hier niks mee. We hebben nu de eerste 3 wedstrijden van onze uitreeks gewonnen. Zolang niemand grote uitspraken doet, voel ik me op mijn gemak bij deze ploeg omdat ze de energie en intensiteit hebben. Het is een plezier om met de jongens samen te werken, ook in alle imperfectie.”

Kompany: "Rustig blijven: geen al te grote uitspraken doen"

Delcroix: "Was belangrijk om efficiënt te zijn"

Cullen: "Was maar een kwestie van tijd voor we eens zo een resultaat zouden behalen"

Delcroix: "Onze tweede helft was heel goed"

• Hannes Delcroix (Anderlecht): “De eerste helft ging het nog wat moeizaam, maar onze tweede helft was heel goed. We hebben hoge druk gezet, intensiteit getoond en we zijn ook efficiënt geweest. Dat was heel belangrijk. We hebben mooi voetbal laten zien en mooie goals gemaakt. We moeten nu goed recupereren en gefocust de wedstrijd tegen Cercle aanpakken.”

• Josh Cullen (Anderlecht): “We hebben in de voorbije wedstrijden veel kansen gecreëerd, het was een kwestie van tijd vooraleer we eens zo’n ruime zege konden boeken. Union is een sterke ploeg, dus we wisten dat we op niveau moesten zijn en we hebben het goed gedaan. We hebben het professioneel aangepakt en we zijn heel tevreden.”

90+1'

Anderlecht stoot door naar de kwartfinales van de beker na een overtuigende 0-5-overwinning bij Union, de leider in 1B. Nmecha en Diaby scoorden elk 2 keer en ook Mukairu pikte zijn goaltje mee.

90+1' tweede helft
    89'

Anderlecht dolt nu met de thuisploeg. Mukairu en Dauda maken oorlog in de zestien. Uiteindelijk kan Cullen knallen, maar zijn schot gaat hoog over.

84'

Diaby knalt zijn tweede onhoudbaar binnen: 0-5

82'

Ook Diaby maakt er twee!

Diaby doet het niet alleen vanaf de penaltystip, hij kan het ook met een veldgoal. Dauda zet zich door op rechts en legt de bal goed terug naar Diaby. Die kapt zich vrij en jaagt de 0-5 hoog in doel.

80'

De buit is binnen en dus gunt Kompany Sambi Lokonga wat rust. Kana mag de slotfase volmaken.

77'

Felipe Mazzu gooit ook Van der Heyden nog in de strijd. Voor Burgess zit de wedstrijd erop. Voor Union ook, meer dan een eerredder zit er wellicht niet meer in voor de leider in 1B.

72'

Diaby klaart de klus!

Diaby mikt de strafschop netjes in de rechterhoek en maakt zo zijn eerste voor Anderlecht. Boeken toe voor Union, Anderlecht heeft de kwalificatie op zak.

72'

Diaby dikt nog aan vanaf de stip: 0-4

71'

Penalty!

Het dreigt een zwaar verdict te worden voor Union. Fixelles haalt Trebel onderuit in de zestien en de bal gaat op de stip!

68'

Bij Union worden Lapoussin en Udav naar de kant gehaald, Lynen en Labeau zijn hun vervangers. Ook bij Anderlecht wordt er gewisseld. Amuzu en El Hadj maken plaats voor Trebel en El Hadj.

68'
    62'

Mukairu kan eenvoudig de 0-3 tegen de netten koppen

62'

Mukairu brengt Union op de rand van de uitschakeling

Anderlecht zet een grote stap naar de kwartfinales. Meteen na de 0-2 maakt invaller Mukairu er 0-3 van. Op aangeven van Michailitsjenko kopt hij de bal onhoudbaar in doel.