Club gaat met 2 penaltygoals op en over Oostende en nadert op Genk

zo 27 januari 2019 17:25
  1. 16' - Geel - Amin Nouri
  1. 73' - Geel - Wesley Moraes
Jupiler Pro League - speeldag 23 - 27/01/19 - 14:30

Club Brugge heeft een vroege achterstand in Oostende omgezet in een zege: 1-2. Het had daarvoor wel twee strafschoppen nodig. Dankzij de overwinning nadert Club tot op 7 punten van leider Genk.

KV Oostende - Club Brugge in een notendop:

• Sleutelmoment: Net na het uur maait De Bock met zijn arm naar een voorzet van Vormer. De verdediger denkt zelf aan een vrije trap, maar de VAR is onverbiddelijk: penalty. Wesley zorgt voor 1-2.
  • Man van de match: Siebe Schrijvers kreeg na een weekje op de bank weer zijn plaats in de basis en bedankte met een topprestatie. Op dit niveau lijkt hij een certitude voor de rest van het seizoen.
  • Opvallend: Het was tien speeldagen geleden dat Wesley Moraes, de man die Club 20 miljoen euro zou kunnen opleveren, nog eens kon scoren in de competitie. Dat was toen in de 4-0-zege tegen… KV Oostende.

Bekijk de goals uit KV Oostende - Club Brugge (1-2)

Club moet al snel achtervolgen

Oostende tankte donderdag vertrouwen in het bekerduel tegen AA Gent en dat was er in de beginfase ook aan te zien. KVO trok meteen ten aanval en dwong al in de openingsminuut een vrije trap af, die door Jordi Vanlerberghe door het muurtje tegen de touwen werd geprikt: 1-0, droomstart voor de thuisploeg.

Club Brugge, dat na de nederlaag tegen Charleroi gebrand was op een goed resultaat, probeerde meteen orde op zaken te stellen. De offensieve 3-5-2-opstelling van Leko leverde een resem kansen op, maar in de afwerking liep het telkens mis bij Club. Schrijvers en Denswil zagen een poging op de lijn gekeerd, Wesley kopte een uitgelezen kans over.

Na een halfuur ging de Brugse storm liggen en mocht KVO even naar adem happen. De thuisploeg kon zelf amper nog voor gevaar zorgen. Een vrije trap van De Bock eindigde in de handen van Horvath.

Vijf minuten voor de pauze duwde Club nog even het gaspedaal in. Vanaken had de beste kans aan de voet, maar het schot van de Gouden Schoen eindigde via de vingertoppen van Dutoit tegen de paal.

Twee penalty's zorgen voor ommekeer

Na de pauze viel de verdiende gelijkmaker dan toch voor Club. Na een penaltyfout van Nouri op Schrijvers bleef Hans Vanaken koelbloedig vanaf de stip: 1-1.

Club nam geen vrede met een puntje en stoomde door. Na wat halve kansjes ging de bal halfweg de tweede helft opnieuw op de stip na handspel van De Bock in de eigen zestien meter. Deze keer was het Wesley die mocht trappen, en ook hij gaf Dutoit het nakijken.

Na de 1-2 stokte het tempo bij Club, dat niet meteen op zoek ging naar een geruststellende derde treffer. Oostende bleef zo geloven in zijn kansen en was twintig minuten voor affluiten zelfs nog dicht bij de gelijkmaker. Een heerlijke diepe bal van Vandendriessche eindigde op het hoofd van Sakala, die nipt naast kopte.

Ook in de slotfase was er nog wat druk van de thuisploeg, met dank aan de invallers. Zivkovic en Coopman hadden Club nog een koude douche kunnen bezorgen, maar lieten de kansen liggen. Helemaal op het einde werd Nakamba nog uitgesloten met een tweede geel, maar de zege van Club kwam niet meer in gevaar.

Vormer negeert de high five van Vanaken

Gert Verheyen: "Nederlaag komt hard aan"

• Gert Verheyen (Oostende): "We wilden in de eerste plaats strijdbaar zijn. En dat is gelukt, ook dankzij die vroege voorsprong. Maar als je uiteindelijk nog verliest, ben je daar niet veel mee. Vorige week tegen Moeskroen verloren we ook nadat we eerst op voorsprong waren gekomen. Dat komt hard aan. De manier waarop we die penalty’s weggeven, is ook twee keer stom. Maar we waren strijdbaar en dat is een vooruitgang. Nu moeten we de ontgoocheling verwerken, maar dat zal wel lukken tegen de bekermatch van woensdag."

• Ivan Leko (Club Brugge): "Dit is een superbelangrijke, maar ook een dik verdiende zege. Na een moeilijke start waren wij absoluut dominant, met veel kansen en goed voetbal. Ik ben heel tevreden, vooral na die nederlaag van vorige week. In de laatste tien minuten was er nog wat stress bij ons, maar de kansen bleven wel voor ons. Het had eigenlijk nog 1-4 of 1-5 moeten worden, maar 1-2 is ook genoeg. Dat Wesley de tweede penalty nam, was niet de bedoeling, want Vanaken staat eerste op de lijst. Maar goed, ik blij dat hij na drie maanden nog eens kon scoren."

Vanaken: "We waren 90 minuten lang dominant"

Vormer: "Raar spelletje hé, dat voetbal"

Vanlerberghe: "Domme strafschopfouten"

De Bock: "Spijtig om te moeten verliezen met 2 strafschoppen"

90+7'

Afgelopen! Club Brugge verslaat KV Oostende met 1-2 dankzij twee penaltygoals in de tweede helft.
90+6'
Oostende dwingt nog een vrije trap en zelfs nog een hoekschop af, maar Club houdt stand.
90+5'

Nakamba nog uitgesloten

In de absolute slotseconden loopt Nakamba nog tegen zijn tweede gele kaart aan. Hij mist volgende week het duel tegen Gent.
90+2'
De organisatie is compleet zoek. Het is allemaal wat holderdebolder, maar kansen krijgen we niet meer te zien.
90+1'

90'

4 minuten extra

Kan KVO nog iets klaarspelen in de slotminuten? Er komen 4 minuten blessuretijd bij.
88'

"Aan wilskracht geen gebrek bij Oostende. De thuisploeg gelooft er nog in."

Peter Vandenbempt op Sporza Radio
87'

Druk van Oostende

Plots komt Club nog flink onder druk. Zivkovic kan twee keer niet afwerken, Coopman ramt de rebound naast. Er is ook nog sprake van handspel van Vanaken, maar KVO krijgt geen penalty.
80'

Schot Vormer geblokt

Club probeert het tempo nog eens wat op te voeren. Schrijvers ligt andermaal aan de basis van de aanval, het schot van Vormer wijkt af op een Oostends been.
77'
76'

Wesley buitenspel

Wesley's laatste baltoets voor zijn vervanging is een ongelukkige deviatie over de goal. De Braziliaan stond overigens ook buitenspel.
73'
72'
72'

Sakala naast

KV Oostende is nog niet uitgeteld. Een uitstekende pass van Vandendriessche brengt Sakala in positie, maar die duikt de bal nipt naast de kooi van Horvath.
66'
64'

Ook Wesley mist niet

Na wat overleg is het uiteindelijk Wesley die de penalty mag nemen. Ook hij zet Dutoit op het verkeerde been, het wordt 1-2 voor Club. Het is de eerste competitiegoal in drie maanden voor de Braziliaan.