Ga naar de inhoud
Van der Poel viert in de modder van Loenhout.

Zes op zes voor Mathieu van der Poel: ook in het slijk van Loenhout is hij heer en meester

 vr 29 december 2023 16:00
Exact Cross Loenhout
Exact Cross
6 rondes
15:00 Loenhout
Mathieu van der Poel
einde
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6

    Mathieu van der Poel blijft zijn perfecte rapport in het veld behouden. Na een solo van een klein half uurtje mocht hij al voor de zesde keer dit seizoen zegevieren. Zijn ploegmakker Gianni Vermeersch zorgde voor een een-tweetje op het loodzware parcours van Loenhout.

    Een stevige regenvlaag had het parcours in Loenhout omgetoverd tot een "ouderwetse slijkcross", zoals Mathieu van der Poel het noemde. Zijn spierwitte regenboogtrui was na de verkenning al volledig besmeurd. Dat beloofde.

     

    Een zware valpartij ontsierde de start van de Azencross. Florian Vermeersch, die zich voorbereidt op het wegseizoen, leek het grootste slachtoffer. Hij tastte meteen naar zijn elleboog.

     

    Het was dus opletten geblazen op het zware modderparcours. Dat kreeg Van der Poel nog eens ingepeperd toen Toon Vandebosch vlak voor zijn neus tegen de vlakte ging. 

    Nog voor halfweg had Van der Poel dan ook door dat hij met een solo veiliger zou zitten. De wereldkampioen ging een propere fiets halen in de materiaalzone en trok ongenaakbaar door.

    In geen tijd was de concurrent op een halve minuut gereden. Felipe Orts, Ryan Kamp en Gianni Vermeersch mochten de overgebleven podiumplaatsen onder elkaar verdelen.

     

    Want Van der Poel kwam niet meer onder druk te staan. De wereldkampioen boekte 6 op 6 en mag het morgen in Hulst nog eens opnemen tegen Wout van Aert en Tom Pidcock in de laatste cross van het jaar.

     

    Ploegmaat Vermeersch eindigde als 2e, Orts nam Kamp nog te grazen in de sprint voor de 3e plek.

    Van der Poel had net geen 40 seconden voorsprong op Vermeersch en Orts.

    Van der Poel: "Nog niet alle modder is weg gewassen"

    Een frisgewassen Van der Poel was tevreden met zijn 6 op 6. "Een ouderwetse moddercross, dat doe ik wel graag. Ik heb zeker nog niet alle modder weg gewassen", lachte hij.

    "Ik had op voorhand geen specifieke strook in gedachten om door te trekken. Het groepje bleef wat groot en ik wilde het wat uitdunnen."

     

    "In het wiel had ik ook weinig controle, want je ziet niet goed waar je rijdt. Voorop kon ik meer mijn ding doen en ging het gemakkelijker."

     

    Morgen staat alweer een cross op het programma in Hulst. "Hoe ik het ga aanpakken? Eten, een massage en nog wat slaap inhalen", besloot Van der Poel.

    Uitslag Exact Cross Loenhout

    naamresultaat
    1
    Mathieu van der Poel
    56'49"
    2
    Gianni Vermeersch
    +38"
    3
    Felipe Orts
    +39"
    4
    Ryan Kamp
    +41"
    5
    Timon Rüegg
    1'02"
    6
    Lander Loockx
    1'18"
    7
    Niels Vandeputte
    1'39"
    8
    Thijs Aerts
    1'50"
    9
    Toon Vandebosch
    1'56"
    10
    Jente Michels
    2'07"

    Fase per fase

    15:59

    Gianni Vermeersch maakt er een langgerekte sprint van en pakt de 2e plek. Felipe Orts zet zijn zwakke moment recht en neemt Ryan Kamp nog te grazen in de laatste strook.

    15:58

    Van der Poel wint

    Mathieu van der Poel kan zijn jarige moeder alvast een bloemenruiker schenken, want hij boekt in Loenhout 6 op 6. 

    15:58

    Van der Poel wint in Loenhout

    15:57

    Felipe Orts lijkt te kraken en zal naast het podium vallen. Gianni Vermeersch snelt weg, Ryan Kamp ziet kansen op een podium.

    15:54

    Hebben we Ryan Kamp te vroeg afgeschreven? Hij duwt nu toch weer door om aan te sluiten bij Orts en Vermeersch.

    15:50

    Felipe Orts en Gianni Vermeersch lijken de twee overgebleven podiumplaatsen onder elkaar te mogen verdelen. Ryan Kamp heeft een klopje gekregen.

    15:49

    Slotronde

    Van der Poel gaat als leider de laatste ronde in in Loenhout. De Nederlander hoeft zich niet al te veel meer af te matten in de slotronde, want hij heeft al een bonus van 58 seconden. 

    15:45

    De strijd om het podium blijft een nagelbijter tussen Orts, Kamp en Vermeersch. Ondertussen raakt de regenboogtrui van Van der Poel steeds meer bedekt onder een laag slijk.

    15:40

    Felipe Orts heeft een kleine voorgift op Ryan Kamp en Gianni Vermeersch bij de achtervolgers. De Spanjaard sprokkelde een bonus van 5 seconden bijeen.

    15:38

    Ik zag Mathieu liever niet in de groep rijden. Nu rijdt hij zijn eigen tempo en lijkt hij in orde.

    Adrie van der Poel
    15:37

    Van der Poel niet meer in zicht

    Mathieu van der Poel heeft een halve cross in het gezelschap vertoefd. Nu heeft hij al meer dan een halve minuut voorsprong op zijn achtervolgers. Als de wereldkampioen gaat, valt er weinig aan te doen dit seizoen.

    15:36

    Ryan Kamp schuwt de risico's niet in de achtervolging. Kan hij Vermeersch en Orts zo afschudden?

    15:35

    De strijd om de tweede plek gaat voorlopig tussen Felipe Orts, Ryan Kamp en Gianni Vermeersch.

    15:33

    Mathieu van der Poel is de enige van de Grote Drie in Loenhout. Morgen komt hij Wout van Aert en Tom Pidcock wel weer tegen in Hulst, de laatste cross van het kalenderjaar 2023. Weegt de modder van Loenhout dan nog door?

    15:30

    Wat is de schade?

    Bij het ingaan van de 4e ronde heeft Van der Poel een bonus van 14 seconden op Orts en Gianni Vermeersch. Ryan Kamp hangt nog tussen een groepje met Ruëgg, Vandebosch, Vandeputte en Loockx.

    15:30

    26 minuten ver in de cross: Van der Poel versnelt en is los

    15:29

    Van der Poel is los

    Mathieu van der Poel heeft zijn moment gekozen en nog voor halfweg koers lijkt de wereldkampioen gaan vliegen. Hij zweeft over het wasbord, de metgezellen kunnen niet volgen.

    15:28

    Fietswissel

    Mathieu van der Poel duikt de materiaalzone in voor een verse fiets en komt zowaar als leider eruit. Zwengelt hij meteen het tempo omhoog?

    Exact Cross
    datumcrosswinnaar mannenwinnaar vrouwen
    08/10
    Exact Cross Beringen
    09/12
    Exact Cross Essen
    22/12
    Exact Cross Mol
    29/12
    Exact Cross Loenhout
    20/01
    Exact Cross Zonnebeke
    07/02
    Exact Cross Maldegem
    17/02
    Exact Cross Sint-Niklaas