Jupiler Pro League - speeldag 1 - 01/04/18 - 18:01
Yuya Kubo
0 - 2
Yuya Kubo
86'

AA Gent is Play-off I begonnen met een belangrijke zege. Gent klopte een teleurstellend Anderlecht met 0-2. Club Brugge kan morgen 9 punten uitlopen op de nieuwe nummer twee, AA Gent.

Anderlecht - Gent in een notendop

• Sleutelmoment: Kort voor het uur biedt Kums Morioka een niet te missen kans aan. De Japanner mikt de bal onbegrijpelijk tegen de paal en laat het zo na om paars-wit op gelijke hoogte te brengen.
  • Man van de match: Birger Verstraete liep zich de longen uit het lijf, won nagenoeg elk duel en bekroonde zijn puike match door diep in de tweede helft een strafschop te versieren.
  • Opvallend: AA Gent heeft zijn eerste wedstrijd in Play-off I nog nooit verloren. Door de overwinning springt het meteen over RSCA naar de tweede plaats.

Bekijk de goals van Anderlecht - AA Gent (0-2)

Aangename eerste helft

Anderlecht en Gent maakten er een hele fijne wedstrijd van in het Astridpark. De partij was nog maar net op gang getrapt of Dejaegere bracht de bezoekers ei zo na op voorsprong. Hij trapte de breedlegger van Simon hard naast de paal.

De thuisploeg had tien minuten nodig om het evenwicht te herstellen, maar versierde dan ook een paar kansjes. Kalinic werd niet in verlegenheid gebracht en kon bovendien rekenen op een ijzersterke prestatie van zijn verdediging.

Kalu kwam voor Gent nog het dichtst bij de openingstreffer. De Nigeriaan draaide zich naar doel en trapte overhoeks met rechts, maar het hobbelballetje ging voorlangs. 0-0 na een boeiende eerste helft.

Vanhaezebrouck is woest na geel voor Saelemaekers, Coucke maant aan tot kalmte

Gent duwt door en wint verdiend

Anderlecht kwam in het eerste bedrijf niet aan voetballen toe en dat werd nog een stuk moeilijker gemaakt toen Gent meteen na de pauze op voorsprong klom. Verstraete vond eerst nog Sá op zijn weg, maar Dejaegere was goed gevolgd en duwde de 0-1 tegen de touwen.

RSCA ging op zoek naar de gelijkmaker en had die altijd moeten krijgen toen Morioka na een knappe actie van Kums oog in oog stond met Kalinic. De Japanner hoefde maar een hoek uit te kiezen, maar trapte onbegrijpelijk op de paal. Het bleek het sleutelmoment van de wedstrijd.

In de slotfase kreeg Anderlecht immers nog het deksel op de neus. Tsjakvetadze zette een haarscherpe counter op en speelde Verstraete aan, die na een een-tweetje over het been ging van Spajic. Lardot floot terecht een strafschop. Kubo vond eerst nog Sels op zijn weg, maar kon de rebound toch in doel prikken.

Gent start zo uitstekend aan de Play-offs. Het springt over Anderlecht naar de tweede plaats. Club Brugge kan morgen in een zetel aan zijn thuiswedstrijd tegen Genk beginnen. Als blauw-zwart wint, loopt het al negen punten uit op de nummers twee en drie.