WesterloStandard
Simon Bourdeaud'hui
Het Kuipje
4000

Anticlimax in Het Kuipje: Standard verpest allereerste overwinning in play-offs van Westerlo in 95e minuut

za 20 april 2024 20:10
  1. 22' - Doelpunt - Wilfried Kanga (0 - 1)
  2. 29' - Doelpunt - Matija Frigan (1 - 1)
  1. 49' - Doelpunt - Lucas Stassin (2 - 1)
  2. 59' - Doelpunt strafschop - Griffin Yow (3 - 1)
  3. 62' - Geel - Bryan Reynolds
  4. 64' - Verv. Hakim Sahabo door Steven Alzate
  5. 64' - Verv. Jonathan Panzo door Kamal Sowah
  6. 70' - Verv. Griffin Yow door Allahyar Sayyadmanesh
  7. 71' - Verv. Matija Frigan door Karol Borys
  8. 74' - Geel - Hayao Kawabe
  9. 78' - Doelpunt - Steven Alzate (3 - 2)
  10. 81' - Verv. Josimar Alcócer door Raf Smekens
  11. 87' - Verv. William Balikwisha door Gilles Dewaele
  12. 87' - Verv. Cihan Canak door Seydou Fini
  13. 90+4' - Doelpunt - Kostas Laifis (3 - 3)
Jupiler Pro League - speeldag 4 - 20/04/24 - 18:16
22'
Wilfried Kanga
0 - 1
22'
29'
Matija Frigan
29'
1 - 1
49'
Lucas Stassin
49'
2 - 1
59'
Griffin Yow
59'
Griffin Yow
3 - 1
78'
Steven Alzate
3 - 2
78'
90+4'
Kostas Laifis
3 - 3
90+4'

Het Kuipje werd in de allerlaatste minuut het zwijgen opgelegd. Westerlo leek na een verdienstelijke wedstrijd eindelijk op weg naar zijn eerste overwinning in de play-offs, maar in de 95e minuut knikte Standard-verdediger Laifis de 3-3-gelijkmaker alsnog binnen. Een magere troost voor de Rouches, een zure nasmaak voor de thuisploeg.

Westerlo - Standard in een notendop:

• Sleutelmoment: Nadat Laifis twee keer de mist in ging en daaruit twee doelpunten Westerlo vloeide, buffelde hij in de toegevoegde tijd alsnog de onverhoopte gelijkmaker in doel.

• Man van de wedstrijd: Griffin Yow toonde zich opnieuw als een sterke pion op het middenveld bij Westerlo. Na goed druk te zetten op Laifis schotelde hij Stassin de 2-1 voor, de verantwoordelijk van de strafschop voor de 3-1 nam hij op zich.

• Opvallend (1): De Standard-fans uitten in Het Kuipje hun ongenoegen voor "het slechtste seizoen dat het embleem niet waard is" met spandoeken, rookbommen en Bengaals vuur. Na de 3-1 verlieten ze prompt het stadion en zagen ze nooit dat hun ploeg nog helemaal terugkwam in de wedstrijd.

• Opvallend (2): Voor de tweede week op rij geeft Westerlo een dubbele voorsprong uit handen. En opnieuw valt het beslissende doelpunt in de toegevoegde tijd. Vorige week werkte Tagir een bal in eigen doel, deze week verloor hij het kopduel van Laifis.

Opnieuw de 93e minuut, opnieuw een dubbele voorsprong uit handen gegeven en opnieuw geen overwinning. Vorige week tegen KV Mechelen werkte Tagir de bal in eigen doel, tegen Standard verloor hij het duel van Laifis, die de 3-3-eindstand op het scorebord buffelde.

Westerlo heeft reden tot vloeken.

Nochtans mag het hoop koesteren na een nieuwe goede wedstrijd. Ook al kwam Standard wel gevleid op voorsprong. Na veel kabaal van de bezoekende fans die hun ongenoegen uitten via spandoeken, rookbommen en ander pyrotechnisch materiaal, wipte Kanga een bal over een aan de grond genagelde Bolat.

En toch trok Westerlo de rest van de wedstrijd naar zich toe. Eerst trof Rommens nog met een schicht de lat, maar daarna was het wel prijs. Frigan kon een teruggekopte vrije trap helemaal vrij aan de tweede paal binnenknikken en scoorde (eindelijk) zijn eerste doelpunt van 2024.

Vlak voor rust vergat het zichzelf vroegtijdig op voorsprong te brengen. Tagir schoot onbesuisd en onbegrijpelijk een nieuwe teruggekopte stilstaande fase via de lat over doel.

Laifis van antiheld naar redder van een punt

Uitstel van executie, zo bleek. Westerlo had bloed geroken en was uit op die eerste overwinning in de Europe Play-offs. Alleen moest het rekenen op foutjes van de Standard-defensie om doeltreffend te zijn.

De meest ervaren man in de verdediging van Standard, de 30-jarige Laifis, liet zich tot twee keer toe op korte tijd de bal ontfutselen. Eerst door Yow, die Stassin de 2-1 voorschotelde. Daarna door Stassin waardoor Bodart noodgedwongen een strafschop moest toestaan en die zette Yow zonder aarzelen om.

Het sein voor de Standard-fans om vroegtijdig het stadion te verlaten en daar hadden ze aanvankelijk alle reden voor. Hun ploeg bakte er niets van.  Maar Westerlo nestelde zich iets te overmoedig in een zetel en liet de bezoekers iets te gastvrij aan opportuniteiten komen.

En zeker wanneer Bolat zich nog compleet miskeek op een pakbaar schot van Alzate, leefde de hoop bij de bezoekers terug op.

Al bleef het spelniveau verre van overtuigend, toch slaagde Standard erin om in de derde minuut van de toegevoegde tijd de gelijkmaker binnen te buffelen en zijn eigen fans hun ongelijk te bewijzen. Uitgerekend Laifis behoedde zijn ploeg voor een nederlaag en zorgde voor een derde opeenvolgend gelijkspel.

En Westerlo boog het hoofd. Alweer.

Goor: "Frustratie", Leko: "Normaal dat Standard-fans zo reageren"

• Arthur Piedfort (Westerlo): "We laten ze onnodig terug in de wedstrijd te komen door ze 3-2 te laten maken. Het komt heel hard aan. We weten dat op een hoekschop verdedigen een heel zwak punt is van ons dit jaar. Na die 3-1 dachten we te snel dat de buit binnen was, toch waren we niet te laks. Iedereen speelt voor zijn eer."
  • Bart Goor (Trainer Westerlo): "Frustratie heerst. Dat is normaal na een goede wedstrijd waarbij je een 3-1-voorsprong uit handen geeft. Ze hebben er hard voor gewerkt en echt goed voetbal gespeeld. Het is normaal dat er bij een jonge ploeg nog foutjes gemaakt worden, maar ze moeten zich optrekken aan het spel van vandaag. We moeten enkel de tegendoelpunten zien te beperken."
  • Ivan Leko (Trainer Standard): "Dit toont dat onze ploeg karakter en vechtlust heeft. Maar we leden wel voor de tweede wedstrijd op een rij. Er kwamen veel individuele fouten bij te pas en onze verdediging stond ook niet goed. Ik verwacht een stabielere ploeg, aanvallend zit het wel goed. Voor de neutrale supporters een aangename wedstrijd, niet voor mijn collega aan de overkant en mij. Over de Standard-fans? Dat is normaal, dat is de passie die in hen zit. We zitten in een dal, maar we zijn er om hun vertrouwen terug op te bouwen."

20:11

EINDE: Westerlo 3-3 Standard

Hoewel Standard wel op voorsprong kwam, was het Westerlo dat het laken van de wedstrijd naar zich toe trok. Nog in de eerste helft maakte het 1-1 gelijk via het eerste doelpunt dit jaar van Frigan. Meteen na de rust deed het haasje over. Vooral dankzij twee missers van Laifis die zich twee keer de bal liet ontfutselen. Bij de eerste keer profiteerde Stassin ervan, bij de tweede keer moest Bodart een strafschop toestaan die Yow al te graag binnentrapte. Het sein voor de Standard-fans die bij het begin van de wedstrijd hun ongenoegen uitten met spandoeken, rookbommen en Bengaals vuur, om dan het Kuipje te verlaten. Zij zagen niet dat hun ploeg nog helemaal terugkwam in de wedstrijd. Bolat flaterde en schonk Alzate de 3-2. Dat leek eerst een voetnoot, maar in de toegevoegde tijd buffelde Laifis nog een hoekschop in doel.

En zo geeft Westerlo alweer een voorsprong weg, Standard redt een punt. Maar beide ploegen blijven op zoek naar hun eerste overwinning in de Europe Play-offs.

90+4'
90+4'

Laifis redt de eer!

Ongelofelijk! Westerlo geeft het alweer nog helemaal uit handen. Westerlo geeft een hoekschop weg en daarop verliest Tagir het kopduel met Laifis. Uitgerekend hij buffelt de 3-3 in doel! En zo hijst Standard zich tegen alle verwachten in nog naar een gelijkspel.

90+1'

87'
84'

Tot twee keer toe kan Haspolat een gevaarlijke indraaiende voorzet het pak insturen. Tot twee keer toe moet Bodart met één vuist het gevaarte onschadelijk maken.

83'

Opnieuw wordt Sayyadmanesh de diepte ingestuurd. Al slingerend komt hij tot een schot, alweer is een hoekschop het maximale dat hij uit zijn poging kan puren.

81'

Het gaat nu weer eventjes snel op en af. Bolat bokst een voorzet ver weg, waardoor Westerlo kan counteren. Sayyadmanesh mag de bal aan de voet heel diep de speelhelft van Standard opdrijven. Een hoekschop is het maximale dat hij zijn club kan schenken.

78'

Bolat flatert: 3-2

De doelman verkijkt zich helemaal op het schot van Alzate. Losjes uit de heup schiet de middenvelder van Standard de 3-2 op het scorebord, maar Bolat had die bal gewoon moeten hebben.

77'

Rommens legt nog eens aan voor een streep uit de tweede lijn. Deze keer treft hij geen lat, zijn poging vliegt in de hoogste tribune op het Kuipje.

76'

Standard probeert nog eens te dreigen via een gevaarlijke voorzet vanaf links. Yeboah gaat in duel met Bolat, maar de doelman van Westerlo komt als winnaar uit het duel.

74'
73'

Zo vurig het begin van de tweede helft was, zo lamlendig lijkt het einde te worden. Voor Westerlo hoeft het natuurlijk niet meer, maar ook Standard lijkt zich neergelegd te hebben bij de nederlaag.