8. 84' - Doelpunt - Jarne Steuckers (2 - 0)
Jupiler Pro League - speeldag 1 - 31/03/24 - 18:32
1 - 0
84'
84'
2 - 0

Op speeldag 1 van de Europe Play-offs heeft STVV Westerlo met lege handen weer naar de Kempen gestuurd: 2-0. Jarne Steuckers nam beide doelpunten voor zijn rekening. In het klassement volgt de club uit Sint-Truiden op 3 punten van KV Mechelen en op 4 van leider KAA Gent.

STVV - Westerlo in een notendop:

Sleutelmoment: Al na 7 minuten mogen de Kanaries vieren. Een schot van Steuckers verdwijnt via de buik van Haspolat en de zij van Tagir in de verste hoek. Westerlo slaagt er daarna nooit meer in om echt terug te slaan.

Man van de Match: Naar een matchwinnaar is het vanavond niet lang zoeken. Jarne Steuckers tekent voor 2 goals en helpt zijn ploeg zo voorbij Westerlo. Bijna mocht hij er ook nog een knappe assist bijschrijven.

Opvallend: STVV verloor in eigen huis al sinds 8 oktober geen enkele competitiewedstrijd meer. Een stevige reputatie die de Kanaries zomaar aan een finale om een Europees ticket kan helpen.

Dubbel geluk

STVV zag KAA Gent en KV Mechelen eerder dit weekend al winnen en moest dus koste wat het kost zelf ook de punten thuishouden tegen Westerlo om in de race te blijven voor een Europees ticket.

Dat het daarbij al snel hulp zou krijgen van de bezoekers, daar hadden de Truienaars wellicht niet op gerekend. Na amper 7 minuten belandde een schot van Jarne Steuckers in de kooi van doelman Gillekens, ondanks eerdere dreiging van Westerlo.

De knal van de Kanarie week onderweg wel eerst af op de buik van Haspolat en daarna ook nog op de zij van Tagir. Een dubbel gelukje dus, maar daarom geen minder welgekomen openingstreffer.

STVV nam de partij daarna volledig in handen en ging tot aan de rust op zoek naar een dubbele bonus, maar kwam vlak voor rust nog eens goed weg. Pechvogel Tagir kreeg een opgelegde kans om zijn ongewilde deviatie goed te maken. De verdediger wrong de kans van dichtbij vakkundig de nek om.

Derde keer, goede keer

De bezoekers dronken een stevige koffie aan de rust en kwamen met hernieuwde moed de kleedkamers uit. De eerste kansen waren dan ook voor Westerlo, maar Frigan geraakte niet voorbij een alerte Suzuki.

Ook Bocat verschalkte nog bijna zijn eigen doelman, maar uiteindelijk was het wachten op de doodsteek aan de overkant. Smets verstuurde een eerste waarschuwing, maar zijn kopbal op hoekschop was te centraal.

Enkele minuten later zou ook een combinatie tussen Fujita, Yamamoto en Suzuki niet tegen de touwen belanden. Maar de derde kans was dan toch de goeie. Fujita pakte uit met een knappe dribbel in de 16 van Westerlo en bediende Steuckers, die schoof simpel zijn tweede van de avond binnen.

Missie volbracht voor STVV, dat in de running blijft voor een Europees ticket. Het volgt op 3 punten van KV Mechelen en op 4 van KAA Gent. Westerlo lijkt al helemaal uitgeteld.

Jarne Steuckers: "Iedereen begrijpt het systeem van Fink"

Thorsten Fink (coach STVV): "De tegenstander kwam hoger drukken in de tweede helft en ging anders spelen, waardoor we het moeilijker kregen. Maar dat is normaal. We moesten het gewoon al afmaken in de eerste helft. Ons team groeit wel en we speelden goed. We willen de rest van onze matchen nu ook winnen en dan zien we wel. Tegen Mechelen wordt het hoe dan ook niet simpel."

Bart Goor (coach Westerlo): "Dit is niet echt een verdiende overwinning. STVV had wel het betere van het spel, maar geen grote kansen. We krijgen ook een dom doelpunt tegen, met 2 deviaties. Zelf moeten we gewoon efficiënt zijn, zo konden we na 3 minuten al op voorsprong staan. Ik heb ook veel goede dingen gezien."

Jarne Steuckers (STVV): "Dit is een geslaagde avond, het is fijn om de 3 punten thuis te houden. We zijn duidelijk goed begonnen aan de Europe Play-offs. Het valt op dat iedereen de filosofie van Fink helemaal begrijpt."

Tuur Rommens (Westerlo): "Ze hebben niet veel meer kansen gehad dan wij, maar zij werken hun mogelijkheden wel af. Zeker aan het begin van de tweede helft hadden we enkele mogelijkheden. We willen nog steeds elke wedstrijd winnen en zo hoog mogelijk eindigen. Of de match tegen Genk nog heeft nagezinderd? Misschien een beetje, maar we waren volledig gefocust op deze partij."

20:25

Einde!

Westerlo kwam in de tweede helft een stuk beter voor de dag, maar kon STVV nooit helemaal tegen het eigen doel drukken. Steuckers besliste de partij uiteindelijk met zijn tweede van de avond, de Kanaries steken een verdiende driepunter op zak en nestelen zich in het spoor van Gent en Mechelen.

90+2'

Westerlo blijft proberen, maar de slordigheden volgen elkaar nu in sneltempo op. De strijd is gestreden.

90+1'

89'

Applaus voor Steuckers

De bezoekers zijn de kluts kwijt en moeten opletten dat ze niet nog tegen een stevige 3-0-nederlaag aanlopen. Van Steuckers zal de derde alleszins niet meer komen, hij krijgt een applausvervanging.

87'

STVV is plots helemaal los! Steuckers speelt de hele Westerlo-verdediging uit met een geweldige steekpass, maar Kaya kan er net z'n teen niet tegen zetten. Een minuutje later gaat Gillekens onder een voorzet van Bocat door, opnieuw kan Kaya niet profiteren.

85'

GOAL: Boeken toe!

Derde keer, goeie keer voor STVV! De kansen van Smets en Yamamoto waren al een waarschuwing, Steuckers haalt de trekker definitief over. Hij schuift het leer van dichtbij binnen, Fujita mag een fraaie assist op zijn naam schrijven.

85'
81'

Kaya komt te laat!

Net na de reuzekans voor Smets tonen de Kanaries zich al opnieuw! Fujita geeft prima mee met Yamamoto, die iets tussen een schot en een voorzet aflevert. Kaya komt net te laat aan de tweede paal.

81'

Westerlo reageert meteen op de prik van Smets en neemt de kooi van Suzuki nog eens onder vuur. De volley van Haspolat gaat een metertje naast en over.

80'
80'

Smets laat 2-0 liggen

Uit het niets is daar bijna de doodsteek voor Westerlo! Smets mag op een hoekschop moederziel alleen naar doel knikken, maar mikt recht op doelman Gillekens.