Jupiler Pro League - speeldag 1 - 30/03/24 - 20:46
52'
Killian Sardella
52'
1 - 0

Anderlecht heeft de Champions' Play-offs ingezet met een zege tegen Antwerp. Voor de rust viel Antwerp met zijn tienen, Killian Sardella was de matchwinnaar na de rust: 1-0. Anderlecht komt zo op gelijke hoogte van leider Union, dat maandag speelt in Genk.

Anderlecht - Antwerp in een notendop:

• Sleutelmoment: Twee cruciale fases kort voor en kort na de rust leggen de wedstrijd in een beslissende plooi. Op het einde van de eerste helft staat Antwerp plots met zijn tienen na rood voor Wijndal en vroeg in de tweede helft brengt Sardella Anderlecht met wat meeval op voorsprong.

• Man van de match: Thorgan Hazard deed vooral in de tweede helft de motor draaien bij Anderlecht en speelde een ietwat theatrale maar ook cruciale rol bij de uitsluiting van Wijndal. Met wat meer meeval had hij ook zelf kunnen scoren. Butez en Alderweireld, met een redding op de lijn, staken daar een stokje voor.

• Opvallend: Anderlecht slaagt er voor het eerst in zeven jaar nog eens in om zijn eerste wedstrijd in de play-offs te winnen. Bovendien maakt het de ongeslagen reeks tegen Antwerp nog wat langer. The Great Old kon nu al 8 duels op rij niet winnen van paars-wit.

Dominant Antwerp schiet in eigen voet

Met lichtspektakel en vuurwerk werden de Champions' Play-offs ingeluid in het Lotto Park, maar op het veld bleef dat vuurwerk uit. In een bijzonder magere eerste helft kon noch Anderlecht noch Antwerp voor veel doelgevaar zorgen.

Antwerp had wel duidelijk het meeste balbezit, al was de eerste kans voor paars-wit. Dolberg kwam net te laat inglijden op een lage voorzet van Sardella. Aan de overkant overkwam Ilenikhena hetzelfde op aangeven van Yusuf. Rits en Janssen konden wel op doel besluiten, hun afstandsschoten ook kadreren lukte niet.

Kort voor de rust schoot Antwerp in eigen voet. Of beter gezegd: Wijndal liet zijn ploeg in de steek. In een opstootje met Hazard maakte de Nederlander een lichte kopstoot-beweging en Hazard ging met enige vertraging theatraal neer.

Na tussenkomst van de VAR stuurde scheidsrechter Vergoote Wijndal resoluut van het veld.

Lucky goal van Sardella

Het numerieke overwicht zorgde voor een nieuw elan bij Anderlecht. De tweede helft was nog geen tien minuten ver toen de druk van de thuisploeg resulteerde in de openingsgoal.

Met wat meeval weliswaar, na een kort genomen hoekschop devieerde Sardella zonder het goed te beseffen een afstandsschot van Stroeykens in doel.

Een nieuwe tik voor Antwerp, dat wel meteen bijzonder dicht bij de gelijkmaker kwam. Op aangeven van Van den Bosch besloot invaller Balikwisha van dichtbij pal op Schmeichel.

Meer dan een Antwerpse opflakkering was het niet. Een herboren Anderlecht was plots ontketend en ging nadrukkelijk op zoek naar de 2-0.

Op het uur dwong paars-wit op enkele seconden maar liefst vier kansen op een rij af. Butez bracht redding op schoten van Dreyer, Augustinsson en Hazard en tussendoor haalde ook Alderweireld een bal van de lijn.

Anderlecht nam gaandeweg wat gas terug en zo bleef het met een krappe marge toch spannend, al slaagde Antwerp er niet meer in om de thuisploeg echt te doen wankelen. Ook niet nadat in de slotfase een penalty voor Anderlecht op aanwijzen van de VAR geannuleerd was voor buitenspel.

In de extra tijd liet de doorgebroken Dreyer oog in oog met Butez nog de kans liggen om er alsnog 2-0 van te maken, maar veel maakte dat niet meer uit. Anderlecht gaf de drie punten niet meer weg en maakt zo een droomstart in de Champions' Play-offs.

Van Bommel: "We speelden op Champions League-niveau"

• Mark van Bommel (trainer Antwerp): "Ik vond ons op Champions League-niveau spelen in de eerste helft, maar we konden niet scoren. We hadden volledige controle, alleen de laatste pass was net niet goed. We domineerden volledig, Anderlecht wist het op dat moment niet en dat was onze verdienste. Door die rode kaart kwamen we dan in de problemen, maar dat hebben we zelf veroorzaakt."

"De ref moet Hazard daar een gele kaart geven voor die overtreding. Maar dan ontstaat er tumult en geeft Owen (Wijndal, red.) de VAR de kans om in te grijpen om een rode kaart te geven. Dat heeft de wedstrijd wel veranderd. Het is jammer om op deze manier aan de play-offs te beginnen als je zo extreem goed speelde in de eerste helft."

• Brian Riemer (trainer Anderlecht): "Ik ben op dit moment niet bezig met de stand. Er volgen nog 9 moeilijke wedstrijden, dus nu betekent het niks. We mogen nu even genieten van deze overwinning en moeten ons dan weer focussen op de volgende wedstrijd. Er zijn nu nog zes zeer sterke teams over en het zal altijd op details aankomen om die duels te winnen. Om die details in je voordeel te krijgen moet je hard werken. Hoe harder je werkt, hoe meer geluk je krijgt, dat is ons mantra."

"Antwerp had meer balbezit in de eerste helft, maar was niet gevaarlijk.  Zo gaat het soms in voetbal. Op Antwerp speelden wij briljant in de eerste helft en waren zij heel sterk in de tweede helft. In deze wedstrijden zal het altijd zo heen en weer gaan. Het komt erop aan om de fases te overleven waarin de tegenstander het initiatief heeft en dan zelf je kansen te benutten."

"Die rode kaart? Het is goed dat de VAR er is. We moeten de scheidsrechter en het systeem vertrouwen. Er zijn vier of vijf experts die naar die beelden kijken en zij nemen de juiste beslissing. De eerste wedstrijd na een interlandbreak is altijd verraderlijk, het is heel mooi om hier op een moeilijke dag drie punten te pakken."

90+5'

Droomstart voor Anderlecht in deze Champions' Play-offs. Dankzij een treffer van Sardella pakt paars-wit de volle buit tegen Antwerp. Anderlecht komt zo voorlopig naast competitieleider Union, dat maandag nog op bezoek moet bij Racing Genk. Keerpunt in de wedstrijd was de uitsluiting van Wijndal kort voor de rust. Antwerp volgt nu al op 9 punten van Anderlecht.

90+4'
90+3'

Geel voor Alderweireld

De kaartenlast loopt nog wat op bij Antwerp. Ook Alderweireld loopt nog tegen een geel karton aan.

90+3'

De moegestreden Hazard wordt nog naar de kant gehaald bij Anderlecht. Hij neemt nog even de tijd voor een selfie met een jonge fan. Ashimeru mag zijn wederoptreden maken.

90+3'
90+2'

Dreyer laat de 2-0 liggen

Dreyer kan plots alleen op doel afstormen, maar hij krijgt de bal niet voorbij Butez. In de nasleep kan ook Vazquez niks meer uit de aanval puren.

90+1'

5 minuten extra

Anderlecht is nog vijf minuten verwijderd van een droomstart in de Champions' Play-offs. Kan Antwerp alsnog voor een late gelijkmaker zorgen?

90+1'

89'

Van den Bosch voorkomt erger

Gelanceerd door Dreyer omspeelt Hazard Butez en hij kan vanuit een scherpe hoek ook uithalen, maar Van den Bosch brengt redding voor Antwerp en werkt de bal in hoekschop. Die levert niks op voor de thuisploeg.

87'

Buitenspel!

Geen penalty, wél buitenspel oordeelt de VAR. Zo wordt een discussie over de mogelijke overtreding van Butez vermeden.

85'

Penalty!

De bal gaat op de stip voor Anderlecht! Butez probeert een lage voorzet van Dreyer te onderscheppen voor de neus van Amuzu en haalt de Anderlecht-speler zo onderuit. Scheidsrechter Vergoote wijst meteen naar de stip. Wat zegt de VAR?

81'

Zorgt Vazquez voor extra schwung?

Vazquez mag de slotfase volmaken bij Anderlecht, hij lost zijn spitsbroeder Dolberg af. Ook bij Antwerp is er nog een personeelswissel. Kerk en Udoh nemen de plaatsen in van Ekkelenkamp en Ilenikhena.