76'
Francis Amuzu
76'
2 - 1

Wissel van de macht in de Jupiler Pro League. Na bijna 6 jaar is Anderlecht nog eens leider in de Belgische competitie en dat na een langverwachte zege tegen Union. Paars-wit kwam vroeg op voorsprong via Dolberg, maar leek op het uur zichzelf in de voet te schieten. Een elleboogje van Debast leidde de gelijkmaker in en zorgde ervoor dat de thuisploeg met 10 verder moest. Tóch zorgde Amuzu nog voor de levensbelangrijke 2-1. Anderlecht onttroonde zo eindelijk Union, dat een zoveelste uppercut incasseert deze play-offs.

Anderlecht - Union in een notendop:

• Sleutelmoment: Met nog een kwartier te spelen trapt Amuzu een tienkoppig Anderlecht onverwacht weer op voorsprong. Een stroomstoot die de ploeg tot het einde en de overwinning helpt.

• Man van de match: Secuur in de defensie en betrokken bij de twee doelpunten. Sardella deed het vandaag allemaal voor zijn ploeg.

• Statistiek (1): Tiende keer, goede keer. Voor het eerst sinds Union weer in eerste klasse speelt, kan Anderlecht van zijn stadsrivaal winnen. (1 keer gewonnen, 1 keer gelijk, 8 keer verloren).

• Statistiek (2). Union begint met 0 op 9 aan de Play-offs. Na zo'n begin werd een ploeg nog nooit kampioen in België.

Vuur, strijd en een voorsprong

2067 dagen. Zolang was het geleden dat Anderlecht nog eens alleen aan kop stond in de competitie. Dat uitgerekend Union, leider en stadsrivaal, in de weg stond, maakte deze kraker extra speciaal.

Vanaf minuut één was de intensiteit er. Vooral Anderlecht, aangevuurd door een kolkende aanhang, schoot gretig uit de startblokken.

En al na amper 10 minuten klom de thuisploeg ook op voorsprong. Sardella vuurde een hard schot af vanuit de tweede linie. Moris verwerkte niet optimaal waardoor Dolberg kon binnenduwen.

Ook Nadien bleef paars-wit dominant, maar rond het halfuur nam Union het initiatief over.

Puertas kwam twee keer dicht bij de gelijkmaker, maar vooral bij een kopbal op de lat van Nilsson kwam Anderlecht goed weg.

Op het einde van de eerste helft toonde de thuisploeg, die Hazard even voordien zag uitvallen met een (zware?) blessure, zich nog één keer.

Dolberg leek te kunnen profiteren van een chaotische fase in de zestien, maar zag zijn schot van de lijn gekeerd worden door Sykes.

Tienkoppig Anderlecht doet het

Na de pauze gingen de bezoekers nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Schmeichel moest al snel uitpakken met een belangrijke redding op Sadiki.

Op het uur kwam die  (verdiende) gelijkmaker dan toch. Nilsson bleef in de zestien liggen met bloed op het voorhoofd. In de herhaling zagen we Debast een elleboogje (al dan niet bewust) uitdelen.

Scheidsrechter Lambrechts werd naar het scherm geroepen en twijfelde niet. Penalty voor Union en tweede geel voor Debast.

Puertas, die een goede wedstrijd speelde, faalde niet en bracht zijn ploeg weer langszij.

Het Lotto Park werd stil en Riemer koos met enkele verdedigende versterkingen voor een nieuw game-plan.

Het beloofde dan ook nog twintig slopende minuten te worden, maar toen kwam Anderlecht uit het niets weer op voorsprong. Sardella plukte een lange bal van Vertonghen mooi mee. Zijn strakke bal werd binnengebuffeld door invaller Amuzu.

Het stadion weer in vuur en vlam. Het tienkoppige Anderlecht gaf de onverhoopte voorsprong niet meer uit handen en klimt zo voor het eerst sinds augustus 2018 alleen naar de leiding.

Union moet na drie wedstrijden een trapje naar beneden en krijgt volgende week ploeg-in-vorm en eerste achtervolger Club Brugge op bezoek.