Jupiler Pro League - speeldag 3 - 13/04/24 - 20:46
78'
Kazeem Olaigbe
1 - 1
78'

Racing Genk heeft de kans laten liggen om tot op twee punten van leiders Union en Anderlecht te komen. De Limburgers kwamen tegen Cercle Brugge al vroeg op voorsprong via Tolu en zagen de bezoekers na de pauze met tien man vallen. Maar na defensief gestuntel bij Genk viel tien minuten voor tijd alsnog de gelijkmaker. In de stand wipt Genk voorlopig wel naar plek drie.

Racing Genk - Cercle Brugge in een notendop:

• Sleutelmoment: Zes minuten tussen de 72e en 78e minuut bepalen de wedstrijd. Warleson houdt Kayembe van de 2-0, Cercle staat even later met een man minder na rood voor Popovic, maar komt kort daarna alsnog langszij na geklungel van Sadick en Vandevoordt.

• Man van de match: Het succes van Cercle is dit seizoen voor een groot stuk ook gestoeld op Warleson en dat onderstreepte de doelman vandaag opnieuw. Hij hield Kayembe van de 2-0 en Cercle zo in de wedstrijd, lag met zijn uittrap aan de basis van de 1-1 en voorkwam in de extra tijd een late treffer van McKenzie.

• Opvallend: Het zal Genk worst wezen, maar de Limburgse club is al vijf jaar ongeslagen tegen Cercle. Het is van het seizoen 2018-2019 geleden dat Cercle Brugge Genk nog eens kon verslaan. Sindsdien won Genk maar liefst 6 van de 11 onderlinge duels, de overige wedstrijden draaiden op een gelijkspel uit.

Tolu verzilvert Genkse dominantie

Op het nippertje de Champions' Play-offs halen en daarin dan als enige ploeg meteen uitpakken met 6 op 6. KRC Genk had de wind in de zeilen en wou de goede koers aanhouden tegen Cercle Brugge.

De wedstrijd begon veelbelovend. Warleson werd meteen op de proef gesteld door Tolu en aan de overkant moest ook Vandevoordt aan de bak na een subtiel hakje van Denkey. Voor Cercle was dat meteen de beste kans in de hele eerste helft, voor Genk pas het startsein.

Na ruim een kwartier kon Genk zijn dominantie al verzilveren met een knap opgebouwde aanval. Via El Khannouss en El Hadj ging het naar Kayembe en die schilderde een perfecte voorzet op het hoofd van Tolu. Warleson was kansloos op de rake kopbal van de Nigeriaan.

Cercle kreeg geen grip op de wedstrijd en ontsnapte aan erger. Ravych - die in pittige duels met El Ouahdi meermaals flirtte met een tweede geel - bood El Khannouss ongewild bijna de 2-0 aan, maar het schot van het Genkse goudhaantje ging nipt naast.

Geen vuiltje aan de lucht dus voor Genk, maar met de rust in zicht schoot de thuisploeg bijna nog in eigen voet. Vandevoordt speelde de bal zomaar in de voeten van Augusto, maar die was te verrast om de misser uit te buiten.

Cercle komt ondanks rood nog langszij

Genk zat dus in de lift, maar na de rust zakte die toch enkele verdiepingen. Het tempo ging eruit, de slordigheden werden talrijker en zo kwam Cercle stilaan toch in de wedstrijd. Al bleef het bij halfslachtige pogingen van de bezoekers.

In een bijzondere flauwe tweede helft veerden de thuissupporters 20 minuten voor het einde recht toen Kayembe plots vrijstaand kon uithalen in de zestien, maar Warleson hield Cercle met een knappe redding in de wedstrijd.

Enkele minuten later leek het Brugse schip toch gezonken toen Popovic aan de noodrem trok bij de doorgebroken Tolu. Uitgerekend de man die inviel om Ravych voor een tweede geel te behoeden liep zo zelf tegen een uitsluiting aan.

Het Genkse broodje leek gebakken, maar de thuisploeg gaf het kort na de rode kaart zelf weg. Sadick ging de mist in op een verre uittrap van Warleson en Vandevoordt kon de bal niet klemmen. Olaigbe profiteerde optimaal van het geklungel en bracht Cercle verrassend weer langszij.

Ondanks de numerieke meerderheid slaagde Genk er in de slotfase niet meer in om Cercle onder druk te zetten. Warleson moest zich in de extra tijd wel nog één keer onderscheiden op een kopbal van McKenzie. 1-1 dus, Genk laat zo de kans liggen om tot op twee punten te naderen van Union en Anderlecht.

Muslic: "Het zit in ons DNA om nooit op te geven"

• Miron Muslic (trainer Cercle Brugge): "Genk speelde een fantastische eerste helft. Tijdens de rust hebben we twee noodzakelijke wijzigingen doorgevoerd en in de tweede helft konden we het ritme helemaal veranderen. We gaven nog één grote kans weg, maar zoals altijd was onze doelman op de afspraak. Daarna hebben we er alles aan gedaan om de nederlaag nog te voorkomen. Je hebt dan natuurlijk wat geluk nodig, maar als je met moed en durf speelt, dan kan je beloond worden. Het zit in ons DNA om nooit op te geven. In de eerste helft kwamen onze aanvallende spelers niet in het stuk voor. We moesten dat veranderen en meer druk op de bal zetten en in de tweede helft deden we dat stukken beter."

• Wouter Vrancken (trainer Racing Genk): "Ik houd een goed gevoel over aan de manier waarop, het is alleen jammer dat we door individuele fouten geen drie punten pakken. We hebben een heel sterke eerste helft gespeeld, tegen een ploeg die altijd druk zet. In de tweede helft was het iets moeilijker. Zij deden ook enkele aanpassingen om El Ouahdi wat meer af te stoppen. Toch dwongen we nog twee grote kansen af en gaven we eigenlijk niks weg, op het doelpunt en een schot van Denkey in het zijnet na. We hadden één van die twee kansen moeten benutten om de wedstrijd te beslissen."

90+6'

Ontgoocheling bij Racing Genk. De thuisploeg leek op weg naar een 9 op 9, maar moet uiteindelijk vrede nemen met een puntendeling. Genk lag op koers voor een derde 1-0-overwinning op een rij en toen Cercle met een man minder viel leek het broodje helemaal gebakken. Door geblunder van Sadick en Vandevoordt kwam Cercle alsnog langszij. Beide ploegen blijven zo ongeslagen in de Champions' Play-offs, maar Genk laat de kans liggen om tot op twee punten te naderen van Union en Anderlecht.

90+6'

Vandevoordt plukt de hoekschop uit de lucht en dat is meteen het laatste wapenfeit van deze wedstrijd.

90+5'

De laatste kans van de wedstrijd zou wel eens voor Cercle kunnen zijn. De vijf minuten extra tijd zitten er bijna op en de bezoekers slepen nog een hoekschop in de wacht.

90+3'

Warleson bewijst weer zijn waarde

Genk zet nog alles op alles in de extra tijd. De thuisploeg dwingt nog eens een vrije trap af en McKenzie kan daarop koppen, maar met een fraaie reflex voorkomt Warleson een tweede tegengoal.

90+1'

90'

Utkus ontsnapt aan geel

Utkus is de volgende die over de schreef gaat bij Cercle. Hij deelt McKenzie een stevige beuk uit. Genk krijgt een vrije trap, maar de gele kaart blijft vreemd genoeg achterwege.

89'

Geel voor Francis

Francis gaat veel te onbesuisd in duel. De invaller krijgt meer dan terecht geel.

89'
89'

De tijd begint stilaan te dringen voor Genk. De thuisploeg slaagt er niet in om de numerieke meerderheid uit te buiten. Bij Cercle lijken ze te geloven dat er nog meer in zit.

88'
86'

Ook Muslic grijpt in. Hij haalt bij Cercle Minda naar de kant voor De Wilde.

86'
85'

Exit Sadick

Vrancken probeert het tij nog te keren met de inbreng van Fadera. Hij neemt de plaats in van de onfortuinlijke Sadick.

85'
82'

Drie keer winnen met 1-0. Het was een straffe start geweest in de Champions' Play-offs voor Racing Genk, maar dat kan nu de vuilnisbak in. Trekt de thuisploeg het nog recht of gaat Cercle nu door op zijn elan?

80'
78'

Olaigbe maakt gelijk!

Ongelofelijk, met een man minder komt Cercle zowaar langszij. Sadick gaat de mist in op een verre uittrap van Warleson. Vandevoordt lijkt het foutje te herstellen en duikt naar de bal, maar kan die niet klemmen. Olaigbe profiteert van het geklungel en tikt de gelijkmaker in doel.