Griffin Yow
62'
Griffin Yow
2 - 1

Westerlo heeft een einde gemaakt aan de korte opflakkering van Standard. Een weergaloze knal van Yow hielp de thuisploeg aan een verdiende 2-1-overwinning. Standard blijft achter met 5 op 18 onder Ivan Leko en moet met een moeilijk programma stilaan achteruit beginnen te kijken.

Westerlo - Standard in een notendop

Man van de match: Wie anders dan de matchwinnaar hoort hier een vermelding te krijgen? Griffin Yow schoot de lat en het net aan flarden, maar was zeker tijdens de tweede helft het focuspunt van het creatieve Westerlo.

Sleutelmoment: Op het uur en met een gelijke stand heeft Yow er genoeg van. Een kruisraket verliet zijn voet, om dan via de lat binnen te vliegen. Het was het hoogtepunt van de Westelse tweede helft, dat de wedstrijd verdiend op zijn naam schrijft.

Opvallend: 6-10-10 zijn de matchstatistieken van Standard dit seizoen. Het is bijzonder droevig op Sclessin dit seizoen, welke coach er ook in de dug-out zit.

Leuk tot de blessure van Fossey

Een aangename matchopening had voor Westerlo meteen de voorsprong moeten opleveren. Sydortsjoek vond het hoofd van Sayyadmanesh, die rakelings naast kopte. Standard nog in slaap, de Kemphanen waren - uiteraard - als vroegste op.

Het leek een aangename partij te worden, maar de blessure van Fossey gooide roet in het eten. Balbezit voor Standard, kansen voor niemand.

Pas na een half uur kwam er dankzij een late trap van Sowah en een val van Yow verandering in het tempo. Madsen trapte zijn achtste penalty op rij in het linker zijnetje.

Op slag van rust zette Standard dan toch het balbezit om in een doelpunt. Kawabe vond op corner Kostas Laifis, die keizerlijk het hoogst sprong aan de eerste paal en de bal tegen de netten duwde.

Lat gelikt

Rusten dus met een gelijkspel. Westerlo paste zich wat aan en nam daarop het heft volledig in eigen handen.

Het tweede openingskwartier was uitgesproken voor de thuisploeg. Echt grote kansen waren er niet, al had Sayyadmanesh hier en daar meer moeten puren uit de kansen die hij kreeg.

Yow kwam en vlamde op de onderkant van de lat, en bracht zo de Kemphanen op voorsprong. Ook het foutje dat Neustadter mogelijk maakte in het begin van de fase, vond de VAR niet clear en obvious.

Veel had de partij na het schot niet om het lijf. Standard deed wat het kon, maar het kan dus op dit moment heel weinig. Zelfs een echt slotoffensief was er niet, alleen een schotje van Balikwisha kwam nog in de buurt van gevaarlijk. Hobbelen naar de eindmeet.

In het seizoen komt die eindmeet er ook aan, en lijkt ook daar Standard te gaan opslokken. Met een loodzwaar parcours (Union, Gent, Genk, Eupen) zijn alle punten duur en is het vooral hopen dat OHL en Charleroi morgen gelijk spelen. Voor Westerlo is de veiligheid binnen handbereik.

Matchwinnaar Griffin Yow (Westerlo): "Ik zag de kans en ik zag de ruimte, dus ik greep de enige optie die ik had. Ik ben heel blij met het resultaat. Veilig mogen we ons nog niet voelen, dat mag nog niet. Je moet altijd nog die scherpte hebben, maar deze punten zijn wel echt heel belangrijk."

Rik De Mil: "Belangrijke stap"

Rik De Mil (Westerlo): "Ik ging Griffin Yow eigenlijk net wisselen, maar soms moet je dat geluk hebben. Ik vond hem net iets minder in de match, maar het doelpunt gebeurt dan toch en dan moet je als coach even van plan wisselen. Maar met zo'n doelpunt doe je dat graag. Mooie avond dus, maar we zijn nog niet waar we moeten zijn. Dit was niet bepalend, we moeten rustig blijven, maar wel heel blij zijn vanavond."

Ivan Leko (Standard): "Eerste helft waren we goed, maar na rust starten we te zacht en dan verlies je de duels centraal. Met de tweede goal worden we daarop afgestraft. We kwamen hier met vertrouwen en fighting spirit, maar het was niet genoeg. Westerlo was slimmer."

"Er zijn details die echt beter moeten. Je moet klaar zijn voor het veld, je moet klaar zijn om erop te komen (Sowah moest van schoenen wisselen en Sahabo moest nog tape aan zijn sokken doen bij zijn wissel, red.). Er zijn zoveel problemen, er is altijd iets. Soms heb je geen tijd om basisdingen uit te leggen, we zijn hier niet met de u11 of u14. Ik kan niet zeggen dat dit ons de partij doet verliezen, maar in voetbal is elk detail belangrijk."

90+7'

En dan zit het aftellen erop! Westerlo toonde zich na rust de véél betere ploeg deze vrijdagavond. Eén speler stak er met kop en heerlijke rechtervoet bovenuit: Griffin Yow ramde, vlamde en zweepte een bal heerlijk via de lat voorbij Bodart. Standard blijft ziek, en lijkt een hapje voor de play-downs.

90+5'

Het lukt maar niet voor Standard. Zelfs een defensieve schwalbe van Alzate levert een vrije trap voor de thuisploeg op. Tijdrekken aan de cornervlag.

90+2'

Nog even voor Westerlo

Volgens het bord komen er vijf minuten bij, maar dat zullen er wel meer zijn. Bij Standard dansen ze ironisch de Poznan, terwijl hun ploeg krampachtig probeert nog een kans bij elkaar te timmeren.

90+1'
90+1'

89'

Verwarring en woede aan de zijlijn

Het is tijd voor een licht geblesseerde Vermant om eraf te gaan, maar de administratie loopt wat mis bij de thuisploeg. Het duurt bijna twee minuten zo om twee wissels te doen, geen wonder dat Leko en assistent Bernd Thijs zich opwinden.

88'

Het duel van deze tweede helft voltrekt zich tussen Vergoote en de ballenjongen achter de kooi van Bolat. De jongeman helpt Bolat tijd rekken en werpt een extra bal het veld op, wat Vergoote natuurlijk niet apprecieert.

85'

Redding

Goed schot van Balikwisha, na mooi combineren met Kawabe. Zijn trap eindigt wel in de knuisten van Bolat. Komt er nog een slotoffensief van de bezoekers?

85'
84'

Standard heeft deze helft nog niks echt laten zien. Met Djenepo komt daar een dikke vijf minuten voor tijd niets bij. De overstapjes zijn mooi, maar of het vervolg nu een voorzet of een schot is, kunnen we niet echt zeggen.