AnderlechtSTVV
Bram Van Driessche
Lotto Park
21900

Anderlecht heeft aan 6 dolle minuten genoeg om STVV te kloppen en houdt zo Union in het vizier

zo 18 februari 2024 20:05
  1. 8' - Doelpunt - Jarne Steuckers (0 - 1)
  1. 49' - Doelpunt - Thorgan Hazard (1 - 1)
  2. 52' - Doelpunt - Mario Stroeykens (2 - 1)
  3. 55' - Doelpunt - Kasper Dolberg (3 - 1)
  4. 63' - Verv. Louis Patris door Killian Sardella
  5. 63' - Verv. Kristian Arnstad door Ludwig Augustinsson
  6. 69' - Verv. Joel Chima Fujita door Ryotaro Ito
  7. 72' - Verv. Mats Rits door Théo Leoni
  8. 72' - Verv. Kasper Dolberg door Luis Vázquez
  9. 73' - Geel - Rein van Helden
  10. 75' - Doelpunt strafschop - Luis Vázquez (4 - 1)
Jupiler Pro League - speeldag 26 - 18/02/24 - 18:32
8'
Jarne Steuckers
0 - 1
8'
49'
Thorgan Hazard
49'
1 - 1
52'
Mario Stroeykens
52'
2 - 1
55'
Kasper Dolberg
55'
3 - 1
75'
Luis Vázquez
75'
4 - 1

6 dolle minuten volstonden om van een mogelijk fiasco een feest te maken. Anderlecht houdt Union in het vizier na een zege tegen STVV. Ondanks een vroeg afgestrafte blunder van Arnstad maakte paars-wit na rust het verschil. Hazard, Stroeykens en Dolberg zorgden aan sneltempo voor 3-1. Vazquez zorgde met een elfmeter voor het slotakkoord.

Anderlecht - STVV in een notendop:

• Sleutelmoment: 5 minuten en 17 seconden, zoveel heeft Anderlecht kort na de rust nodig om een 0-1-achterstand om te buigen in een 3-1-voorsprong. Een kopbal van Hazard leidt de ommekeer in, Stroeykens en Dolberg breien er een vervolg aan. STVV blijft murw geslagen achter.

• Man van de match: Thorgan Hazard groeit steeds meer naar zijn beste vorm toe en dat blijkt een zegen voor Anderlecht. In de eerste helft was het ook bij hem niet veel soeps, maar na de rust maakte hij het verschil. Hazard zorgde voor de gelijkmaker en lag ook aan de basis van de 3-1 en de 4-1.

• Opvallend: Even leek Anderlecht af te stevenen op zijn eerste thuisnederlaag van het seizoen, maar die kwam er uiteindelijk niet. Na 26 speeldagen zijn er nog maar twee teams die dit seizoen ongeslagen zijn in eigen huis: Club Brugge en Anderlecht.

Steuckers pakt cadeau uit, Dreyer niet

Na het puntenverlies van eerste achtervolgers Club Brugge en Antwerp kon Anderlecht een zaakje doen tegen STVV. Bovendien wou paars-wit de kloof met Union weer herleiden naar acht punten. Maar de wedstrijd kon niet slechter beginnen voor paars-wit.

Hoewel Augustinsson en Sardella weer fit waren, mochten Patris en Arnstad blijven staan. Dat bleek niet de meest gelukkige keuze van Brian Riemer. Na amper vijf minuten wrong Patris van dichtbij een reuzenkans op de 1-0 de nek om en na nog geen tien minuten leidde dubbel mistasten van Arnstad tot de 0-1.

De Noor verkeek zich met een zwakke kopbal eerst op een verre uittrap van Suzuki en speelde de bal vervolgens met een slappe baltoets te kort terug op Schmeichel. Steuckers pakte het cadeautje dankbaar uit en bezorgde paars-wit een ijskoude douche.

Tien minuten voor de rust kreeg ook Anderlecht een cadeau met een grote strik rond toen doelman Suzuki de bal zomaar inleverde bij Dreyer. De reuzenkans laten liggen leek moeilijker dan ze benutten en toch was pijnlijk missen exact wat Dreyer deed.

STVV verslikt zich in blitzstart van Anderlecht

Anderlecht schakelde kort na de rust een versnelling hoger en keerde in een mum van tijd de rollen helemaal om. Na amper vier minuten trok de paars-witte wervelwind zich op gang. Verschaeren bracht de bal voor doel en daar kon Hazard zowaar koppen tussen Vanwesemael en Van Helden. De bal ging na de stuit over de grabbelende Suzuki in doel.

Minder dan drie minuten na die gelijkmaker stond Anderlecht al op voorsprong. Opnieuw lag Verschaeren aan de basis met een knappe voorbereiding en Stroeykens liet Suzuki kansloos achter met een quasi perfecte plaatsbal.

STVV kreeg geen tijd om te bekomen. De 2-1 was amper verteerd of een ontketend Anderlecht sloeg opnieuw toe. Hazard lanceerde Dreyer op rechts en op diens aangeven kon Dolberg makkelijk scoren. Voor de Deen de tweede match op rij waarin hij raak treft na een droogte van bijna twee maanden.

De bezoekers probeerden toch nog een vuist te maken: een afstandsschot van Zahiroleslam ging nipt over, ééntje van de Delorge kuste bijna de paal. Een kwartier voor het einde mochten de boeken definitief toe. Hazard werd in de zestien aangetikt door Van Helden en invaller Vazquez maakte er vanaf de penaltystip 4-1 van.

In de slotfase mocht ook Schmeichel zich nog in de kijker spelen bij Anderlecht. De Deense doelman hield Ito van een treffer en pakte ook bij een schot van Bertaccini uit met een prima redding. Anderlecht kan zo met vertrouwen toeleven naar de klassieker tegen Club Brugge komende zondag.

Riemer: "Nu met goed gevoel naar topper tegen Club Brugge"

• Thorsten Fink (trainer STVV): "In de eerste helft zaten we goed in de wedstrijd. We waren aan het wachten op een fout van de tegenstander en hebben die uitstekend uitgebuit. Ook daarna hebben we enkele goede counters op de mat gelegd. Na de rust kwam Anderlecht bijzonder agressief op het veld en zette het ons onder druk. Wij maakten toen te veel fouten en in vijf minuten was onze wedstrijd voorbij. Een 3-1-achterstand tegen Anderlecht maak je niet meer goed. Als je drie goals slikt in vijf minuten, dan zit het niet goed met de focus. We verloren de duels, we konden de bal niet bijhouden. Na de 3-1 toonde Anderlecht zijn kwaliteiten en was het voor ons heel moeilijk om terug in de wedstrijd te komen. Met Westerlo treffen we volgende week een team van ons niveau. We hebben van niemand schrik, maar we moeten deze wedstrijd wel analyseren en de volgende keer beter doen."

• Brian Riemer (trainer Anderlecht): "In de eerste 10 à 15 minuten speelden we heel goed, maar we kregen een ongelukkig doelpunt tegen. Dat gebeurt nu eenmaal in voetbal. In de laatste 25 minuten van de eerste helft zakten we in elkaar, we wilden de bal niet en verborgen ons. Dan is het heel moeilijk spelen, het werd heel statisch. Tijdens de rust heb ik de spelers gezegd om met vertrouwen te spelen, de bal te vragen en gedisciplineerd het plan te volgen. Gelukkig kwam dat er in de tweede helft wel uit. Het is vaak zo dat je als ploeg de focus wat verliest na een tegengoal. De verwachtingen zijn ook hoog als je thuis speelt, dat zorgt voor extra druk. Daardoor raakten we de weg wat kwijt, maar na de rust volgden we weer het plan. In de tweede helft maakten we een vliegende start en gelukkig was dat genoeg om de wedstrijd te winnen. Het is leuk dat we nu met een goed gevoel naar de topper tegen Club Brugge kunnen toeleven. Ik denk dat we volgende week ook een record kunnen breken van aantal ongeslagen wedstrijden, dus we zijn heel gemotiveerd."

• Mario Stroeykens (Anderlecht): "De coach heeft tijdens de rust gezegd dat we meer naar voren moesten spelen. We speelden heel statisch in de eerste helft en dat was makkelijk voor STVV. In de tweede helft deden we het beter aan de bal en dan zie je dat we ploegen onder druk kunnen zetten. We hebben veel kansen gehad, het was een goede tweede helft. Na de 1-1 wisten we dat we erover zouden gaan. In de tweede helft was het een ander Anderlecht. We waren veel scherper en dat heeft het verschil gemaakt."

• Mathias Delorge (STVV): "Dit is toch een teleurstelling. We kwamen op een 0-1-voorsprong en speelden een goede eerste helft. In de tweede helft gaven we de wedstrijd op tien minuten weg. Dat is natuurlijk ook de kwaliteit van Anderlecht, maar het ging toch ook allemaal iets te makkelijk. In de eerste helft hadden we de match volledig onder controle, creëerden we kansen en gaven we weinig weg. In de tweede helft kwam er precies een ander Anderlecht naar buiten, misschien ook een ander STVV. Ik heb daar niet echt een verklaring voor. We zijn een beetje overklast."

90+5'

Het zag er na de eerste helft beroerd uit voor een slap Anderlecht met een 0-1-achterstand, maar na de rust keerde paars-wit de rollen helemaal om. In iets meer dan 5 minuten ging het van 0-1 naar 3-1. Hazard lanceerde de comeback met de gelijkmaker, Stroeykens schonk paars-wit de voorsprong en Dolberg diepte de kloof verder uit. Een kwartier voor het einde stelde invaller Vazquez de winst helemaal veilig vanaf de penaltystip.

90+1'

88'

Bertaccini niet voorbij Schmeichel

STVV snuffelt opnieuw aan de 4-2 na een knappe omschakeling. Bertaccini komt op aangeven van Steuckers bijzonder dicht bij zijn eerste voor STVV, maar Schmeichel brengt redding voor Anderlecht.

83'
83'

Terugkeer van Colassin

Terugkeer van de verloren zoon in het Lotto Park. Colassin mag de slotfase nog meepikken in deze wedstrijd. Hij lost Hazard af, die vanavond zonder meer de game changer was. Hij zorgde voor de gelijkmaker en lag mee aan de basis van de 3-1 en de 4-1.

82'

STVV deelt nog eens een prikje uit. Ito haalt van dichtbij uit vanuit een scherpe hoek, Schmeichel werkt de bal in hoekschop.

81'
80'
76'

Drie wissels

Frisse krachten bij STVV, hoewel de bezoekers nu toch stilaan een klein mirakel nodig hebben. Koita, Vanwesemael en Zahiroleslam worden vervangen door Janssen, Kaya en Bertaccini.

75'

Vazquez laat de kans niet liggen

Vazquez krijgt de eer om de strafschop te nemen en doet dat met verve. Hij stuurt Suzuki de verkeerde kant uit. De buit lijkt nu definitief binnen voor Anderlecht.

75'
penalty
74'

Penalty!

Hazard wil graag nog een goaltje meepikken. Hij krijgt ruimte om uit te halen in de zestien, maar Suzuki pakt uit met een knappe redding. Hazard is als eerste bij de bal op de herneming en wordt aangetikt door Van Helden. Ref Van Driessche twijfelt niet: geel voor Van Helden en penalty voor Anderlecht.