Jupiler Pro League - speeldag 3 - 13/08/23 - 13:31
53'
Moussa Ndiaye
0 - 1
53'

Anderlecht heeft een belangrijke overwinning meegegraaid op het veld van STVV: 0-1. Het overleefde een penibele beginfase en trok met 10 spelers de nipte zege over de streep. STVV is zijn maximum kwijt.

STVV - Anderlecht in een notendop:

• Sleutelmoment: Na een bijzonder zwakke eerste helft slaat Anderlecht kort na de rust toe met een kort genomen vrije trap. Op een voorzet van Dreyer maakt N'Diaye zijn allereerste doelpunt voor Anderlecht. Meteen daarna wordt Dreyer uitgesloten, maar paars-wit geeft de voorsprong niet meer weg.

• Man van de match: STVV liet de kansen liggen, maar dat had ook zeker met Maxime Dupé te maken. De doelman hield paars-wit overeind met enkele knappe reddingen. Vooral op gevaarlijke schoten van Koita waren zijn tussenkomsten cruciaal.

• Opvallend: Voor STVV is het al van 25 november 2018 geleden dat het paars-wit nog eens kon verslaan. Sindsdien won Anderlecht maar liefst zeven van de acht onderlinge duels, één keer kon STVV een puntje pakken.

STVV straft defensief geklungel bij Anderlecht niet af

Anderlecht moest het op Stayen zonder de geblesseerde Debast doen en dat liet zich voelen. Achteraan gaf paars-wit allesbehalve een solide indruk, het piepte en kraakte langs alle kanten onder de druk van een weer fris voetballend STVV.

Vooral Patris en Sardella toonden zich in de opbouw erg slordig en dat bood kansen voor STVV. Kaya kon zo van dichtbij uithalen, maar Dupé hield Anderlecht overeind met een knappe redding. De doelman moest ook aan de bak op een schot van Ito.

STVV liet na om het duidelijke overwicht om te zetten in een voorsprong. Anderlecht stelde daar niks tegenover, ook niet toen de thuisploeg op het einde van de eerste helft wat gas terugnam.

N'Diaye verlost Anderlecht, Dreyer pakt rood

Bij Anderlecht kon het alleen maar beter in de tweede helft en die begon veelbelovend voor paars-wit. Vanuit een scherpe hoek nam Amuzu Schmidt onder vuur, maar de doelman kon de bal nog net in hoekschop deviëren.

Even later was het na een kort genomen vrije trap toch raak voor de bezoekers. Dreyer vond het hoofd van N'Diaye en die kopte zijn eerste voor Anderlecht binnen. Uit het niks stond paars-wit op voorsprong.

Meteen na de openingsgoal volgde al een domper voor de bezoekers. Dreyer ging ongelukkig op de achillespees van Bocat staan en kreeg eerst geel, maar na tussenkomst van de VAR werd dat rood.

STVV slaagde er nauwelijks in om het numerieke overwicht uit te buiten. Dupé moest wel aan de bak op een knal van Koita, Sardella smoorde de herneming van Ito in de kiem. Diep in de extra tijd probeerde Koita het nog eens met een verre zwabberbal, maar weer hield Dupé de 0-1 op het scorebord.

Riemer: "Ellendig, klein veld is niet ideaal voor goed voetbal"

• Thorsten Fink (trainer STVV): "Ik ben heel ontgoocheld, ook zeker voor onze fans. Het was een mooie wedstrijd voor ons, helaas niet met het gewenste resultaat. We hebben een goede wedstrijd gespeeld, we hadden het 75 minuten onder controle. In het begin hadden we ook de beste kansen. Als we toen gescoord hadden, hadden we natuurlijk meer winstkansen gehad. Maar het belangrijkste is dat de spelers getoond hebben dat ze ervoor willen knokken. We hadden veel kansen, maar de afwerking ontbrak."

• Brian Riemer (trainer Anderlecht): "Ik ben behoorlijk opgelucht. Als je zo vroeg in de tweede helft met z'n tienen valt, dan weet je dat het een moeilijke klus wordt. Maar we hebben het uitstekend gedaan in die tweede helft. We hebben heel goed verdedigd en geen grote kans meer weggeven. Ik wil niet als een slechte verliezer klinken, maar ik hoop dat er in het Belgisch voetbal standaardnormen komen voor de velden. Ik kom in stadions waar de velden klein zijn, omdat er geen standaardafmetingen zijn waaraan je moet voldoen. Hier is het een kunstgrasveld, dat is geen probleem. Maar het is volledig versleten, de kwaliteit is bijzonder laag. Als je goed voetbal wil zien, dan moet je hogere eisen stellen aan de velden. Een klein speelterrein en een ellendig veld is niet ideaal voor goed voetbal. Los daarvan gingen we in de eerste helft niet goed om met de hoge druk van STVV, we hadden meer moed moeten tonen in balbezit. Er was te veel stress in de eerste helft, maar de reactie na de rust was ongelofelijk. We moeten nu niet te enthousiast worden na twee overwinningen. We zijn ook nog steeds nieuwe spelers aan het inpassen, we weten dat we pas binnen enkele maanden op ons toppunt zullen zitten."

90+8'

Anderlecht pakt zonder glans de volle buit bij STVV. Paars-wit speelde weer een bleke wedstrijd, maar een treffer van N'Diaye bleek uiteindelijk genoeg voor de winst. Zelfs met z'n tienen, na de uitsluiting van Dreyer, bleven de bezoekers overeind. STVV moet vooral naar zichzelf kijken, het vergat een sterke eerste helft te bekronen met een voorsprong.

90+8' tweede helft
90+6'

Hands van Barnes

Barnes waant zich even een basketbalspeler en gaat met zijn handen naar een voorzet. Dupé moet ingrijpen, maar Visser grijpt uiteraard in en geeft geel aan Barnes.

90+5'

Dupé pareert verre knal van Koita

Aan Koita zal het niet gelegen hebben bij STVV. Hij pakt uit met een gevaarlijke zwabberbal, maar Dupé is bij de pinken.

90+3'
90+3'

Geel voor Patris

Patris maakt ook vandaag geen overtuigende indruk in het Anderlecht-shirt. Hij maait Koita onderuit en krijgt terecht geel.

90+1'

Anderlecht op weg naar 6 op 9

Het zal met de hakken over de sloot zijn na een weinig overtuigende prestatie, maar Anderlecht komt wel steeds dichter bij een nieuwe driepunter. Of zit het venijn nog in de staart?

90'

7 - extra time

Er komen 7 minuten extra tijd bij.
89'
89'

Lonwijk mag net als tegen Antwerp toch nog even meedoen. Hij neemt bij Anderlecht de plaats in van Dolberg. Bij STVV lost Barnes Ito af.

86'

Geel voor Delorge

Delorge zoekt iets te nadrukkelijk de strafschop in een duel met Patris. Visser laat zich niet vangen en geeft opnieuw geel voor een fopduik.

85'

Vertonghen beroert een voorzet en geeft zo bijna een assist voor Van Dessel, maar die komt net te laat aan de tweede paal. De corner leidt tot niks, de tijd begint stilaan te dringen voor STVV.

84'
83'
82'

Geel voor N'Diaye

N'Diaye schuift weg in de zestien in een duel met Hashioka. Geen sprake van een overtreding, maar ook niet van een fopduik. Scheidsrechter Visser ziet er wel dat laatste in en geeft geel aan de doelpuntenmaker.