BEKIJK: Engeland verovert EK-titel bij beloften, Spanje laat penalty liggen in extra tijd

za 8 juli 2023 20:04
  1. 25' - Geel - Angel Gomes
  2. 35' - Geel - Alex Baena
  3. 38' - Geel - Antonio Blanco
  4. 45+5' - Doelpunt - Curtis Jones (1 - 0)
Europees Kampioenschap Onder-21 - speeldag 1 - 08/07/23 - 18:00
45+5'
Curtis Jones
45+5'
1 - 0

De Engelsen hebben de Europese titel voor beloften in de wacht gesleept. In de finale in Batoemi (Georgië) hadden ze genoeg aan een doelpunt tegen Spanje, dat een penalty liet liggen in de 99e minuut.

De twee teams pakten het voorzichtig aan in de finale. Het tempo ontbrak, de aanvallers kregen snel twee of drie verdedigers om zich heen.

Op een stilstaande fase lukte het Engeland toch om de match open te breken. Een vrije trap van Cole Palmer (Manchester City) vloog via de rug van Curtis Jones (Liverpool) in doel: 1-0.

Na de rust ging Spanje, met een bedrijvige Sergio Gomez (ex-Anderlecht), op zoek naar de gelijkmaker. Abel Ruiz kopte raak, maar het doelpunt telde niet. De Spaanse aanvaller was vanuit buitenspel vertrokken.

Ruiz liet het niet bij die ene poging. Al ging hij keer op keer overhaast te werk.

Op die manier bracht Spanje Engeland niet van de wijs. De roodhemden voetbalden te traag om aanspraak te maken op gelijkmaker, laat staan de Europese titel.

Diep in de extra tijd had Spanje toch verlengingen kunnen afdwingen. Na tussenkomst van de VAR, voor een lichte duw, mocht Ruiz een penalty trappen in de 99e minuut.

De Spanjaard miste opnieuw. Engeland-goalie James Trafford pareerde de penalty én de rebound.

Engeland hees zich voor de 3e keer op de erelijst van het EK voor beloften (na 1982 en 1984).

2023 Engeland - Spanje 1-0

België won het EK nog niet. Dit jaar bleven de jonge Duivels in de eerste ronde steken. Na twee draws (0-0 tegen Nederland en 2-2 tegen Georgië) en een nederlaag (2-1 tegen Portugal) slaagden ze er niet in de groepsfase te overleven.