2. 120' - Doelpunt - Malick Fofana (2 - 0)
Croky Cup - speeldag 1 - 20/12/22 - 20:01
120'
Malick Fofana
120'
2 - 0

AA Gent ligt nog altijd op koers voor een tweede Croky Cup op een rij. Tegen Cercle Brugge was het in de reguliere speeltijd afzien, maar in de verlengingen was er dan toch de bevrijding voor Gent, met dank aan Cuypers en Fofana.

KAA Gent - Cercle Brugge in een notendop

• Sleutelmoment: Deman krijgt een controversiële rode kaart in het begin van de verlengingen. Vanaf dat moment had AA Gent de wedstrijd volledig onder controle en kon het nog twee keer scoren.

• Man van de match: Nardi zorgde er eigenhandig voor dat AA Gent naar de verlengingen mocht gaan door zijn wereldredding op het einde van de reguliere speeltijd.

• Opvallend: De jonge Jens Petter Hauge stond nog maar net op het veld en kon meteen alleen op Warleson afstevenen, om dan de bal panklaar voor Cuypers te leggen.

Doelpunten

• 109': Cuypers 1-0
  • 119': Fofana 2-0

Bekerwinnaar kon niet imponeren in de eerste helft

AA Gent had als bekerwinnaar van vorig seizoen de eer hoog te houden. Met Cercle Brugge op bezoek zou dat geen al te zware opdracht mogen zijn, maar niets bleek minder waar. Davy Roef, bekerheld van vorig seizoen, moest plaats maken voor Paul Nardi. Zou hij de nieuwe held van Gent kunnen worden in de Croky Cup?

AA Gent startte weliswaar dominant aan de wedstrijd, maar eens Cercle Brugge zich fatsoenlijk kon opstellen, kantelde de wedstrijd. Alhoewel de uitploeg geen zwaar overwicht had, kon het wel de meeste kansen afdwingen in de eerste helft. Deman stootte zelfs een keer op de paal.

De ploeg van Hein Van Vanhaezebrouck had geen antwoord op de hoge druk van Cercle en verloor regelmatig op cruciale posities de bal. Maar als de manschappen van Hein snel combineerden, konden ze wel snel meters boeken op het veld. Grote kansen kwamen er evenwel niet van.

Rusten met 0-0 dus.

Nardi houdt AA Gent in de wedstrijd

In de tweede helft werd Hjulsager ingebracht voor De Sart, die al geel had gekregen. Hij zou voor infiltraties moeten zorgen in de zestien, wat hij ook regelmatig zou doen. Even later werd het zwaar geschut zelfs ingebracht in de vorm van Laurent Depoitre. Zouden de wissels iets kunnen betekenen?

Ondertussen bleef Cercle Brugge kansen creëren. Een bal op de paal van Somers, een schot van Denkey op twee meter van de goal… En toch konden ze niet scoren. Nardi zat er telkens geweldig bij. Een goede keuze van Vanhaezebrouck, zo bleek.

Maar opnieuw bleef de wedstrijd op een droge 0-0 steken. Verlengingen waren nodig om de wedstrijd in een plooi te leggen.

Cuypers verlost AA Gent

Zo goed als Deman was in de reguliere speeltijd, zo ongelukkig was hij in de verlengingen. Hij kreeg na drie minuten een tweede gele kaart voor een overtreding op Samoise. Cercle Brugge moest met 10 man verder.

Na 109 minuten was het dan zo ver. Een geweldige actie van invaller Hauge zorgde ervoor dat Cuypers kon binnentikken. De verlossing voor de supporters in de Ghelamco Arena was groot.  Op de valreep kon Fofana de score nog verdubbelen na een afgeweken bal op Decostere.

De invallers deden waren dus wel degelijk op de afspraak. Een goede tactische zet van Vanhaezebrouck, zo bleek achteraf.

AA Gent speelde al bij al een matige wedstrijd, maar bekert uiteindelijk wel voort naar de kwartfinales.

Charles Vanhoutte: "Ik weet niet wat de scheidsrechter bezielde"

Vanhoutte reageerde ontgoocheld na de wedstrijd: "We hadden de beste mogelijkheden, maar kwamen niet tot scoren. Paul Nardi deed het fantastisch."

"In de verlengingen was de tweede gele kaart voor Deman het kantelpunt. Ik weet niet wat de scheidsrechter bezielde om daar geel voor te trekken."

Hij haalde meteen uit naar de scheidsrechters en het gebrek aan de VAR, iets waar de coaches later ook op terugkwamen in de persconferentie.

"Vanaf dat er geen VAR is, zie je het niveau van de Belgische scheidsrechters. Daar valt niet veel over te zeggen."

Hein Vanhaezebrouck: "Ik had het gevoel dat we de penalty's zouden verliezen"

"Eenmaal we moeten opbouwen van achterin was het moeilijk. Voor sommige jongens moeilijker, voor andere makkelijker. Maar we zijn die challenge aangegaan", begon Vanhaezebrouck na de wedstrijd.

"Op het einde oogden wij iets vermoeider. We hebben getwijfeld om te wisselen, maar overleg op de bank heeft ons doen wachten tot het einde. Ik had liever al iets vroeger gewisseld."

Vanhaezebrouck geeft wel toe dat de rode kaart geholpen heeft: "We moeten niet flauw doen, die 11 tegen 10 situatie heeft ons erdoor getrokken. Met 11 tegen 11 had het misschien naar penalty's gegaan en ik had het gevoel dat we die penalty shootout zouden verliezen."

22:33

AA Gent bekert na 120 minuten verder dankzij Cuypers en Fofana

Na 120 minuten kennen we eindelijk een winnaar: AA Gent bekert door ten koste van Cercle Brugge. De uitploeg had wel degelijk de kans om zich te plaatsen voor de volgende ronde, maar was onzorgvuldig mijn zijn kansen en botste op een sterke Nardi.

120+4'
118'

Doelpunt Fofana via been Decostere

AA Gent kan zijn voorsprong in de verlengingen verdubbelen. Warleson ziet de bal binnenvallen net onder de lat in het zijnet. Een gelukje voor invaller Fofana na een afgeweken bal op Decostere.

117'

Gele kaart voor Miangue

Miangue komt met de voet vooruit in op Hauge, die sterk is ingevallen. Laforge trekt meteen geel, maar Vanhaezebrouck gebaart dat het karton misschien wel een andere kleur mocht hebben.

115'
112'

Op de valreep lijkt AA Gent de wedstrijd dan toch nog naar zich toe te trekken. Een tienkoppig Cercle lijkt uitgeput en niet meer in staat om de achterstand nog weg te werken.

110'
109'

Doelpunt Cuypers

Na een mooie combinatie kan Gent dan toch de 1-0 maken in het slot van de wedstrijd. Hauge loopt alleen op Warleson af, maar legt de bal uitstekend horizontaal op Cuypers die het leer maar hoeft binnen te tikken.

106'

Grote kans voor Hjulsager

Hjulsager infiltreert opnieuw in de box en krijgt de bal goed voor zich uitgespeeld. Hij krijgt tijd om af te werken, maar zijn schot is niet goed genoeg om Warleson te kloppen.

106'
22:15

De Gentse aanhang gaat nog eens achter hun spelers staan. Of het ook zal helpen, moeten de komende vijftien minuten uitwijzen.

22:14

Rust na eerste verlenging

Ook al worden er niet veel kansen gecreëerd, toch heb je het gevoel dat er nog een goal kan vallen in deze verlengingen. Er ligt veel ruimte voor beide ploegen. Kan iemand daar gebruik van maken en de wedstrijd in een plooi leggen?

105+1'
105'

Op het einde van de eerste helft komt de wedstrijd dan toch tot leven. Een snelle aanval van Cercle resulteert in een grote kans voor Gboho, die bijna per ongeluk de bal voorbij Nardi krijgt.

104'

Depoitre afgeblokt

Daar is de invaller. Depoitre krijgt de bal goed mee en probeert af te werken, maar het schot wordt afgeblokt en vliegt in corner.

101'

Er gebeurt weinig tot niets in de eerste helft van de verlengingen. Beide ploegen hebben er duidelijk geen zin in.

94'

Wissel bij Cercle Brugge

Miangue komt op het veld voor Hotic, die buiten een schot in het begin van de wedstrijd niet veel heeft kunnen klaarspelen.