UnionRFC Seraing
Nathan Verboomen
Stade Joseph Marien
7000

Spektakel in de hoofdstad: Union wint met z'n tienen na 2 doelpunten achterstand

za 16 oktober 2021 18:07
  1. 31' - Doelpunt - Ablie Jallow (0 - 1)
  2. 45' - Geel 2 - Lazare Amani
  1. 58' - Geel - Ablie Jallow
  2. 76' - Doelpunt - Kaoru Mitoma (3 - 2)
  3. 81' - Geel - Dario Del Fabro
  4. 84' - Geel - Siebe Van der Heyden
  5. 87' - Verv. Siebe Van der Heyden door Jonas Bager
  6. 90' - Doelpunt - Kaoru Mitoma (4 - 2)
  7. 90+1' - Verv. Deniz Undav door Felipe Avenatti
Jupiler Pro League - speeldag 11 - 16/10/21 - 16:17
31'
Ablie Jallow
0 - 1
31'
76'
Kaoru Mitoma
76'
3 - 2
90'
90'
4 - 2

Union heeft de clash tussen de twee nieuwkomers in de hoogste afdeling gewonnen. En hoe. De Brusselse club stond tegen Seraing 2 goals in het krijt, slikte een rode kaart, maar stapte toch als winnaar van het veld.

Union - Seraing in een notendop:

• Sleutelmoment: Wie wou er tijdens de rust geen vlieg zijn in de kleedkamer van Union? De preek van Felice Mazzu moet erg straf geweest zijn, want met een man minder scoorde het 4 keer in de tweede helft.

• Man van de match: Kaoru Mitoma viel bij de rust in en scoorde 3 keer in de ongelooflijke comeback van Union. De Japanner was ongrijpbaar voor de Seraing-verdediging en was een exponent voor de Brusselse wederopstanding.

• Opvallend: De indrukwekkende instorting van Seraing was ongezien. Als kippen zonder kop liepen ze achter de bal, maar kwamen ze altijd een stapje te laat om utieindelijk 4 doelpunten te slikken in één helft. Mét een man meer!

Bekijk de goals uit Union - Seraing (4-2)

Seraing troeft voltallig Union voor de rust af

Union en Seraing kondigde zich aan als de strijd tussen de twee promovendi. Beide teams kennen elkaar uiteraard door en door na de vier onderlinge confrontaties vorig seizoen en bovendien hadden ze de overstap naar 1A vlotjes verteerd. Union kon met een zege zelfs voorlopig leider worden.

Daarvoor moest het in het zonovergoten Dudenpark dus afrekenen met Seraing, dat na een aangenaam en evenwichtig wedstrijdbegin de eerste klappen uitdeelde. Jallow worstelde zich eerst knap door het Brusselse middenveld om de bal even later via beide palen voorbij doelman Moris te trappen.

Union vloekte, maar kreeg geen tijd om te bekomen. Wanneer Mikautadze de diepte werd ingestuurd, ging de tragere Burgess zonder enig contact naar de grond in de hoop de overtreding mee te krijgen. Het fluitsignaal bleef terecht uit en zo kon Mikautadze de bal netjes door de benen van Moris tikken: 0-2.

Het antwoord van Union bleef ook daarna uit. Undav scoorde nog wel na een hoekschop, maar stond overduidelijk buitenspel. Wanneer Lazare vlak voor rust een domme tweede kaart pakte na een cynisch applaus aan het adres van de scheidsrechter, leek de tweede helft een maat voor niets te worden voor de thuisploeg.

Cynisch applausje voor scheidsrechter levert Lazare domme rode kaart op

Tienkoppig Union doet Seraing sidderen en beven

Toch bleek niets minder waar, want Union kwam onherkenbaar uit de kleedkamer en drukte Seraing vanaf het eerste fluitsignaal naar achteren. Dat leverde aanvankelijk vooral de ene hoekschop na de andere op, maar wanneer de ingevallen Mitoma iets te veel ruimte kreeg van zijn verdediger, plaatste hij de 2-1 netjes in de verste hoek.

In het Dudenpark ging het van luid naar luider en dat gaf de spelers van Union duidelijk vleugels. Eerst hield Dietsch Vanzeir met een geweldige reflex nog van de intussen verdiende gelijkmaker, maar even later was het toch raak. Undav tikt de verre voorzet van Nielsen recht in de voeten van Vanzeir, die niet anders kon dan er 2-2 van maken.

Je zou bijna vergeten dat niet Seraing, maar Union met een mannetje minder speelde, ook al speelde er bij de thuisploeg eentje voor drie. Mitoma bekroonde zijn geweldige invalbeurt door - opnieuw op aangeven van Vanzeir - de 3-2 voorbij Dietsch te knallen. Het mirakel van Union leek voltrokken.

Met een achterstand stak Seraing toch even de neus aan het venster, al was dat van korte duur. Het was zelfs Union dat de comeback in stijl afrondde. Undav liet die kans in de eerste plaats onbegrijpelijk liggen, maar met een onnavolgbare versnelling en een gekruist schot maakte Mitoma zijn hattrick compleet en zette hij de kers op de onwaarschijnlijke comebacktaart van Union.

Supporters van Union zingen en feesten 90 minuten lang

Vanzeir: "Met 10 man moet je voor 11 lopen, zo simpel is het"

Felice Mazzu (coach Union): “We moeten in ons hoofd steken dat het in deze competitie niet genoeg is om op het veld te komen met de gedachte dat het makkelijk zal zijn om een wedstrijd te winnen. Na de rust hebben we risico’s genomen, want deze groep heeft een buitengewone mentaliteit. De inbreng van Mitoma was ook een winnende zet en dat slaat altijd terug op de kwaliteit van de speler in kwestie. Vandaag heeft iedereen zijn vele kwaliteiten gezien. Dat we hem nog niet vroeger zagen, heeft te maken met de cultuur, met de taal, met de aanpassing aan het spelsysteem."

Dante Vanzeir (Union): “Tijdens de rust werd er hier en daar tactisch bijgestuurd omdat we met 10 kwamen te staan, maar los daarvan moest er ook meer karakter en vechtlust zijn. Dat was de basis, maar dat hebben we in de tweede helft wel goed aangepakt. We zijn gretiger uit de kleedkamer gekomen, hebben Seraing meteen bij de keel gegrepen en zijn efficiënt met onze kansen omgegaan. Tegen Genk kwamen we ook al met 10 te staan en ook toen waren we nadien de betere ploeg. Als je met met 10 speelt moet je gewoon voor 11 lopen, zo simpel is het.”

Jordi Condom (coach Seraing): “Hier is geen verklaring voor. In de eerste helft was Seraing superieur tegen elf spelers en stond er maar één ploeg op het veld. Tijdens de rust zeiden we ook dat we de bal met een man meer in de ploeg moesten houden en hen achter de bal moesten laten lopen. Het beste dat Union kon overkomen was de uitsluiting van Lazare en de daaropvolgende inbreng van Mitoma, die het verschil heeft gemaakt. Al was dat niet het enige, want hun mentaliteit was na de rust ook goed vanaf de eerste minuut.”

90+3'

Union met de comeback van het seizoen!

Union ging rusten met een dubbele achterstand en een man minder, maar walste onverwachts nog over Seraing. Een doelpunt van Vanzeir en een hattrick van Mitoma zullen de Seraing-spelers nog lang nachtmerries bezorgen.

90+1'

89'

Mitoma maakt zijn hattrick compleet!

Kaoru Mitoma maakt de avond van Union helemaal compleet! De Japanner snelt voorbij Nadrani en Boulenger alsof ze er niet zijn en klopt Dietsch ten slotte met gekruist schot. De hattrick voor de Japanner, het mirakel voor Union.

86'

Nog vijf minuten!

En dan heeft Union misschien een halve stunt beet. Felice Mazzu voert nog twee wissels door, waardoor ook Van Der Heyden met krampen kan gaan rusten.

85'

Terwijl 'Aux Armes' van de tribunes rolt, komt Seraing nog eens opzetten. Sambu krult de voorzet bijna op de knikker van Mikautzadze, die een paar centimeters tekort komt om gevaarlijk te zijn.

82'

Undav met de foute keuze!

Undav zet een Seraing-verdediger kinderlijk eenvoudig van de bal, maar verliest dan het overzicht. In plaats van breed te leggen, gaat hij voor eigen succes, maar zijn lobje gaat royaal naast.

81'
81'

Del Fabro plant zijn arm in het aangezicht van Undav en krijgt daar een geel karton voor. Wat kan Seraing nog in de laatste 10 minuten?