Ga naar de inhoud
Lukaku schiet 2 keer raak in Estland.

WK-kwalificatie UEFA klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
20
8
6
0
2
25
6
2
Wales
15
8
4
1
3
14
9
3
Tsjechië
14
8
4
2
2
14
9
4
Estland
4
8
1
6
1
9
21
5
Wit-Rusland
3
8
1
7
0
7
24
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
2
Wales
0
0
0
0
0
0
0
3
Tsjechië
0
0
0
0
0
0
0
4
Estland
0
0
0
0
0
0
0
5
Wit-Rusland
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
2
Wales
0
0
0
0
0
0
0
3
Tsjechië
0
0
0
0
0
0
0
4
Estland
0
0
0
0
0
0
0
5
Wit-Rusland
0
0
0
0
0
0
0
EstlandBelgië
wisselspelers
coaches
scheidsrechter
Guillermo Cuadra Fernández
stadion
A. Le Coq Arena
toeschouwers
6685

Duivels winnen met 2-5 van Estland na wispelturige wedstrijd

 do 2 september 2021 22:38
  1. 2' - Doelpunt - Mattias Käit (1 - 0)
  2. 22' - Doelpunt - Hans Vanaken (1 - 1)
  1. 47' - Geel - Romelu Lukaku
  2. 61' - Geel - Alexis Saelemaekers
  3. 65' - Doelpunt - Axel Witsel (1 - 4)
  4. 66' - Verv. Alexis Saelemaekers door Thomas Foket
  5. 74' - Verv. Eden Hazard door Albert Sambi Lokonga
  6. 76' - Doelpunt - Thomas Foket (1 - 5)
  7. 83' - Verv. Toby Alderweireld door Leander Dendoncker
  8. 83' - Doelpunt - Erik Sorga (2 - 5)
WK-kwalificatie UEFA - speeldag 4 - 02/09/21 - 20:46
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
2'
Mattias Käit
2'
Mattias Käit
1 - 0
22'
Hans Vanaken
1 - 1
Hans Vanaken
22'
65'
Axel Witsel
1 - 4
Axel Witsel
65'
76'
Thomas Foket
1 - 5
Thomas Foket
76'
83'
Erik Sorga
83'
Erik Sorga
2 - 5

Even opgeschrikt, dan de rug gerecht. De Rode Duivels werden in Estland na twee minuten opgeschrikt door een vroege tegengoal. Vanaken en - uiteraard - Lukaku zetten de scheve situatie nog voor het halfuur recht. Na rust diepten de Belgen de voorsprong relatief eenvoudig uit. Een late tweede tegengoal tegen de voetbaldwerg was nog een kleine domper.

Estland - België in een notendop:

  • Sleutelmoment: Een klein halfuurtje, meer hadden de Rode Duivels niet nodig om de valse start helemaal uit te vegen. Twee goals in minder dan 10 minuten - getekend Vanaken en Lukaku - zetten België op weg naar de winst.

  • Man van de match: Hans Vanaken drukte zijn stempel op de wedstrijd, maar dé man was toch opnieuw Romelu Lukaku. Met zijn 65e en 66e goal voor de Rode Duivels had hij opnieuw een flink aandeel in de overwinning.

  • Opvallend: Het belang van Lukaku voor de Duivels kan niet overschat worden. De Chelsea-spits scoorde in maar liefst 10 van de laatste 11 WK-kwalificatiewedstrijden. Uitgerekend in de vorige confrontatie in Estland in 2017 vond hij de weg naar doel niet.

Het journaal 13u met o.a. de zege van de Rode Duivels tegen Estland

Vanaken en Lukaku keren het tij na koude douche

De bittere nasmaak van de EK-uitschakeling tegen Italië doorspoelen met een logische driepunter in Talinn. Dat was de opdracht voor de Rode Duivels. Maar zo logisch bleek die overwinning niet. Na amper 2 minuten stonden de Belgen zelfs al 1-0 in het krijt.

 

Na een misverstand tussen Saelemaekers en Vanaken, allebei verrassend aan de aftrap, ging Käit met de bal aan de haal. De middenvelder zette Alderweireld simpel in de wind en nam ook Courtois te grazen met een knappe plaatsbal. Van een koude douche gesproken.

 

Pas halfweg de eerste helft pakten de Belgen eindelijk uit met een heerlijke aanval. De kers op de taart van Vanaken bleef uit, maar meteen daarna was het wél raak voor de ex-Gouden Schoen. Op aangeven van Hazard kopte hij de gelijkmaker voorbij de kansloze Hein.

 

Nog voor het halfuur was de valse start helemaal uitgegomd. Een plaatsbal van Carrasco ging nog nipt naast, maar kort daarna sloeg Lukaku genadeloos toe na geklungel in de Estse defensie. Met de rug naar doel, in de draai: 1-2.

 

Estland, toch pas nummer 110 op de FIFA-ranking, liet zich niet zomaar naar de
slachtbank leiden. Boyata ontsnapte maar net aan een owngoal toen Courtois een kopbal van Anier ongelukkig tegen hem wegbokste.

 

Ongelukkig was ook de laatste kans van de Belgen voor de rust. De bijzonder bedrijvige Saelemaekers probeerde het vanuit het halve maantje met een knappe plaatsbal, maar zijn schot spatte uiteen op de lat.

Lukaku, Witsel en Foket diepen de kloof uit

Lukaku die de bal aanneemt met zijn rug naar doel, dan weet je hoe laat het is. Kort na de rust hadden de Esten het weer zitten. Lukaku draaide Kuusk tureluurs en knalde de bal netjes in de rechterhoek. 1-3 en de veer bij Estland was plots gebroken.

 

Op het uur kwam Witsel dicht bij de 1-4 na een knappe één-twee met Vanaken, maar Hein kon hem het scoren nog beletten. Vijf minuten later had Witsel toch zijn goal te pakken, na een mooie aanval langs Carrasco en Trossard kon hij van dichtbij makkelijk scoren.

 

Estland kon niet meer zoals in de eerste helft gevaarlijk tegenprikken, terwijl de Belgen bleven jagen op een vijfde goal. Een kwartier voor het einde kwam die er ook. Invaller Foket liep perfect in op een heerlijke voorzet van Carrasco en maakte zijn eerste goal als international.

 

In de slotfase kon Estland verrassend nog een tweede keer tegenscoren, dankzij twee invallers. Lilander bracht de bal laag voor doel en daar nam Sorga Courtois van dichtbij te grazen. Meer dan een doekje voor het bloeden was het niet voor Estland.

Martinez: "Het was een test om te zien of we konden terug knokken: het antwoord was fantastisch"

Lukaku: "Het record van Ronaldo breken? We zullen zien"

Vanaken: "Hoop dat ik punten heb gescoord bij de bondscoach"

Saelemaekers: "Heb niet getwijfeld na mijn fout"

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Lees ook:

Tsjechië boekt krappe zege tegen Wit-Rusland

Zondagavond nemen de Rode Duivels het in het Koning Boudewijnstadion op tegen de Tsjechen en die pakten vanavond de volle buit tegen Wit-Rusland. Een krappe zege weliswaar, voor eigen volk raakte Tsjechië niet verder dan 1-0, dankzij een treffer van Barak tien minuten voor de rust. 

 

Stevig contrast dus met de Belgen, die de Wit-Russen eind maart nog in de pan hakten met een ruime 8-0-overwinning. Tsjechië blijft dankzij de driepunter wel tweede in de groep, op 3 punten van de Rode Duivels.

WK-kwalificatie UEFA
Tsjechië
einde
1-0
Wit-Rusland

Fase per fase

90+4' tweede helft
90+4'

Einde

Ondanks een valse start boeken de Rode Duivels een ruime 2-5-overwinning in en tegen Estland. Lukaku was alweer de uitblinker met 2 goals. België blijft leider en trekt met 10 op 12 naar de thuiswedstrijd tegen Tsjechië.

90+1'

3 minuten extra

Er komen nog 3 minuten bij, maar de buit is al een hele poos binnen voor de Belgen. 

90+1'

3 - extra time

Er komen 3 minuten extra tijd bij.
90'
88'

Sorga claimt hands

Sorga tovert nog even met de bal in de zestien en haalt dan van dichtbij stevig uit, maar zijn schot wordt nog afgeblokt door Boyata. Met de hand, oordeelt de invaller, maar meer dan een hoekschop krijgt Estland niet.

84'

Sorga smeert Belgen tweede tegengoal aan

Even schrikken toch voor de Belgen, want Estland scoort zowaar nog eens tegen dankzij twee invallers. Lilander trekt de bal laag voor doel en daar kan Sorga veel te makkelijk scoren. Een doekje voor het bloeden, meer is het niet.

83'
82'

Nog maar eens een dubbele wissel van Roberto Martinez. Alderweireld en Carrasco worden naar de kant gehaald voor Dendoncker en Lukebakio.

81'

Ook Tsjechië op weg naar winst

We zouden bijna vergeten dat er vanavond nog een wedstrijd afgewerkt wordt in Groep E. Tsjechië, de nummer 2 in de poule, is momenteel aan de bak tegen Wit-Rusland. Geen 8-0 daar zoals met de Rode Duivels, wel een 1-0-voorsprong voor de Tsjechen dankzij een treffer van Barak.

81'
80'
76'

Ook Foket pikt zijn goaltje mee

Het wordt ook tegen de Belgen uiteindelijk een stevige pandoering voor Estland. Foket loopt perfect in op een bijzonder fraaie, indraaiende voorzet van Carrasco en werkt zijn eerste goal voor de Rode Duivels via de paal in doel.

74'

Job done voor Lukaku

Dubbele wissel bij de Belgen. Lukaku mag na alweer een sterke wedstrijd gaan rusten en ook voor Hazard zit het erop. Benteke en Sambi Lokonga zijn hun vervangers.

73'

Cijfers om van de duizelen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.