Jupiler Pro League - speeldag 21 - 26/12/18 - 14:30
17'
Mamadou Fall
0 - 1
17'

Eupen is na de heenwedstrijd ook in de terugmatch de betere van Cercle Brugge. Na een incidentrijke wedstrijd wonnen de Panda's met 0-1 in het Jan Breydelstadion. Een onmondig Cercle had weinig in de pap te brokken en verloor verdiend.

Cercle - Eupen in een notendop

• Sleutelmoment: Op het kwartier krijgt Fall een van de zeldzame kansen in deze wedstrijd. De Senegalees ontgoochelt niet en verschalkt Nardi met een subtiel tikje. Zijn goal is meteen drie punten waard voor Eupen.
  • Man van de match: Mamamdou Fall (zie boven).
  • Opvallend: Na 21 wedstrijden kon Eupen-doelman Van Crombrugge zich toch al op 6 cleansheets beroemen. Niet slecht voor een ploeg die toch al 38 goals tegenkreeg dit seizoen.

Bekijk de enige goal uit Cercle Brugge-Eupen

(Oude) vriendschap naast veld, gebikkel erop

Met Laurent Guyot (Cercle Brugge-coach) en Claude Makélélé (Eupen-coach) stonden op tweede kerstdag twee voormalige ploegmakkers tegenover elkaar. Met Nantes veroverden de twee in 1995 nog de Franse titel. Hun spelers hadden echter lak aan die oude vriendschap en bikkelden negentig minuten lang verwoed om elke millimeter grond.

Pas op het kwartier werd het bitsige spel naar de achtergrond verdrongen. Mammadou Fall anticipeerde uitstekend op de lange bal van Blondelle en kwam als winnaar uit het duel met de aandringende Etienne.

Met een kattenpoot kon de rijzige flankspeler het leer uiteindelijk onder Nardi in doel schuiven: 0-1. Het eerste en meteen ook het laatste wapenfeit uit de eerste periode.

Cercle en Eupen maakten er een stevige wedstrijd van.

Kansarmoede in Brugge

Ook na de koffie had de geelzucht de spelers stevig in zijn greep. Uiteindelijk trok scheids Lambrechts ‘maar’ zeven kaarten, al hadden het er heel wat meer mogen zijn. Vooral Cercle-verdediger Etienne liet zich om de haverklap gelden en buffelde de ene na de andere Panda zomaar onderuit.

Cercle Brugge streed, maar kwam amper tot doelgevaar. Aan de

overkant moest ook Eupen harken om tot een kans te komen, maar verder dan twee kopballetjes kwamen de bezoekers niet. In het slot liet Gnaka nog een dubbele kans op de 0-2 liggen, de Eupense voorsprong kwam evenwel nooit meer in gevaar.

Door de overwinning springt Eupen over Cercle naar de tiende plek. De club uit de Oostkantons maakte in de heenronde vijfentwintig punten buit en mag met een gerust gemoed de winterstop in duiken.

Van Crombrugge: "Vertrek in de winterstop? In voetbal kan alles"

Eupen-doelman Van Crombrugge beantwoordde de vragen na de wedstrijd met een brede glimlach. "Want ik heb toch al weer mijn zesde cleansheet van het seizoen te pakken. De nul houden is voor ons heel belangrijk, omdat we dit seizoen iets minder productief zijn dan vorige jaren."

"We zijn geconcentreerd in matchen tegen onze directe concurrenten, want zo kan je deze toch op afstand houden. Ook als ze een mooie reeks neerzetten tegen topploegen."

"Hoe groot de kans is dat ik na de winter nog bij Eupen zit? Een percentage kan ik daar niet op plakken, maar in voetbal kan alles. Het is wel de bedoeling dat ik na dit seizoen een stap hogerop zet."

Cercle-coach Guyot: 'Missen te veel spelers om performant te zijn"

Cercle-coach Guyot was na de wedstrijd begrijpelijkerwijs minder tevreden. "We zijn performant als we compleet zijn, en vandaag misten we veel spelers. We toonden wel een grote inzet, maar slikten een doelpunt dat we nooit mogen binnenkrijgen."

"Met de wintermercato willen we er nog een centrale verdediger bij, want voor Koné is het niet zijn ideale positie. Deze nederlaag heeft onze werkpunten en het gebrek aan automatismen blootgelegd. Ik weet waar we aan zullen moeten werken."

16:23

Einde wedstrijd

Eupen heeft zijn voorsprong succesvol verdedigd en mag de busreis naar de oostkantons met drie kersverse punten in de zak aanvatten. Zo lijkt het behoud nabij voor Eupen. Cercle streed, maar kon Eupen amper bedreigen: 0-1.
90+4'

Nog 1 minuut

Garcia probeert Nardi te verschalken met een verre vrije trap. Toch nog wat suspens in het slot van deze match.
90+3'

Gnaka laat nog een dubbele kans liggen om er 0-2 van te maken

90+3'

Kans Gnaka!

Bijna werd het 0-2. Gnaka komt oog en oog met Nardi, maar de Cercle-doelman redt uitstekend. In de herneming probeert Gnaka het met een stiftertje, die op het dak van het doel belandt.
90+1'

Van Crombrugge naast de bal

Op een verre vrije trap van Mercier bokst Van Crombrugge naast de bal. De Eupen-doelman heeft geluk, want een Cercle-hoofd kopte de bal over de achterlijn buiten.
90+1'

90'
89'
Alles op alles bij Cercle. Guyot brengt nu ook nog Delacourt in voor Lusamba.
88'
86'

Nog vijf minuten

De spanning stijgt in Brugge. Cercle wil wel, maar toch is Eupen de enige ploeg die iets kan creëren wat op doelgevaar lijkt.
84'
84'
84'

Geelzucht

Ook Bruno loopt tegen een geel karton aan na een 'professionele' fout. Het is al de zevende gele kaart in deze wedstrijd.
84'
83'

Derde schot tussen de palen

Bongiovanni zorgt voor de het derde schot tussen de palen. De ijverige flankspeler komt naar binnen en haalt uit vanop een meter op twintig, maar Van Crombrugge ziet het leer goed komen en kan klemmen.
81'

Van Crombrugge

Eupen-doelman Van Crombrugge heeft een zesde cleansheet van het seizoen binnen handbereik. Geen onaardige statistieken voor de keeper, als je weet dat de Panda'"s al 36 doelpunten slikten dit seizoen.