Orlando Sá
78'
Orlando Sá
4 - 3

Standard heeft de reguliere competitie afgesloten met een spectaculaire 4-3-zege tegen Waasland-Beveren. De bezoekers liepen 0-3 uit, maar in een onwaarschijnlijke tweede helft draaide Standard de situatie nog helemaal om.

Standard - Waasland-Beveren in een notendop:

• Sleutelmoment: Vanaf de eerste tegentreffer van Standard gaat het plots stormen op Sclessin. De thuisploeg overrompelt Waasland-Beveren en scoort drie keer in nauwelijks vijf minuten tijd.
  • Man van de match: Moussa Djenepo was in de eerste helft al dicht bij een doelpunt, na de pauze was hij met twee treffers de architect van de onwaarschijnlijke remonte van Standard.
  • Opvallend: Standard slaagt er in 2019 maar niet in om de nul te houden. Al negen wedstrijden op rij moet Ochoa zich minstens één keer omdraaien. Toch een serieus werkpunt voor Preud’homme richting play-offs.

Bekijk de goals uit Standard - Waasland-Beveren (4-3)

Efficiënt Waasland-Beveren verrast Standard

Standard nam zoals verwacht de touwtjes in handen in de beginfase en liet de bal vlot rondgaan. Waasland-Beveren kroop achteruit en loerde op de counter. Dat bleek de juiste tactiek, want na wat halve kansjes voor Standard waren het de bezoekers die op het kwartier op voorsprong kwamen. Badibanga leverde de assist, Milosevic kopte de 0-1 voorbij Ochoa.

De reactie van Standard liet niet lang op zich wachten. Een stevige kopbal van Djenepo leek voldoende voor de gelijkmaker, maar Davy Roef pakte uit met een geweldige reflex en hield zijn net schoon.

Daarna verwaterde het spel van Standard. Carcela en Mpoku kregen de motor niet aan de praat, de thuissupporters moesten het doen met wat halve kansjes en afstandsschoten, terwijl Waasland-Beveren wel af en toe verraste met een scherpe tegenprik.

Vijf minuten voor de pauze kreeg Emond dan toch een uitstekende kans voorgeschoteld, maar de spits liet ze liggen. Een dure misser, zo bleek al snel, want bij een nieuwe tegenaanval van Waasland-Beveren was Milosevic wel trefzeker: 0-2, meteen ook de ruststand.

Orlando Sa maakt ommekeer compleet

Bij het begin van de tweede helft liep het helemaal fout voor Standard. De thuisdefensie werd andermaal uit verband gespeeld en opnieuw was het Milosevic die Ochoa het nakijken gaf.

Met de pijnlijke 0-3 op het bord en de hete adem van het woedende publiek in de nek schoot de thuisploeg ineens toch wakker. Met een dubbel salvo van Bokadi en Djenepo in amper twee minuten tijd knokte Standard zich weer in de wedstrijd en in de gunst van de supporters.

Waasland-Beveren was plots het noorden kwijt en slikte nog voor het uur een derde treffer, opnieuw van Djenepo. In nauwelijks vijf minuten zette Standard de scheve situatie zo helemaal recht.

Na de gelijkmaker ging de Luikse storm even liggen, tot een kwartier voor tijd Orlando Sa mocht invallen. De Portugees maakte er zo ongeveer met zijn eerste baltoets 4-3 van en schonk Standard zo alsnog de zege, al blijft Preud’homme toch weer met veel vragen achter voor de start van de play-offs.

Preud'homme: "Niet rijp om bovenaan te staan"

• Michel Preud’homme: "Ik heb hier al veel gezien op Standard. Ik heb het al eens meegemaakt als speler en als trainer, en nu vandaag nog eens. Maar ik had toch liever een ander scenario gezien. We waren gewoon niet scherp genoeg. Als het dan 0-3 wordt, vrees je dat het weer een grote ontgoocheling wordt, maar het blijft Standard in eigen huis, en dan is alles mogelijk."

"Voor iemand als ik, die heel analytisch en gestructureerd is, is dat heel moeilijk om mee te leven. Ik heb mij echt kwaad gemaakt aan de rust. Nu zijn ze aan het grappen in de kleedkamer, maar het zal niet altijd nog goed komen zoals vandaag. Als ik een beetje sérieux in die ploeg kan brengen, kunnen wij nog een goede zaak doen."

"Als je ziet welke momenten wij doorgemaakt hebben in de reguliere competitie, dan moeten we nu niet te hard van stapel lopen. We gaan het wedstrijd per wedstrijd nemen en dan ziet wat er gebeurt. We zijn nog niet rijp om daar helemaal bovenaan te staan. Op papier is alles speelbaar in de play-offs, maar wij moeten niet dromen."

Custovic: "Ontgoocheld, maar ook fier"

• Adnan Custovic: "Ik houd een dubbel gevoel over aan deze wedstrijd. Natuurlijk is er ontgoocheling, maar tegelijk ben ik blij met wat we hier hebben laten zien op Standard. Ik ben fier op onze eerste 50 minuten. Je weet dat het op Standard altijd moeilijk is, met het publiek dat erachter gaat staan. De enige fout die we maken is dat we na de 0-3 zijn vergeten te blijven voetballen, waardoor de bal altijd heel snel terugkwam. Dat heeft Standard optimaal uitgebuit."

90+6'

Ref Kevin Van Damme zet een punt achter deze onwaarschijnlijke wedstrijd. Standard maakte in vijf minuten tijd een 0-3-achterstand ongedaan en wint uiteindelijk nog met 4-3.
90+5'
Het blijft bibberen tot het eind voor Standard. Waasland-Beveren versiert nog een hoekschop, ook Roef trekt mee naar voren, maar gescoord wordt er niet meer.
90+3'

Bijna nog Carcela

Carcela voert in de blessuretijd nog een nummertje op in de zestien meter. Hij passeert Gamboa langs de achterlijn en schiet dan vanuit een onmogelijke hoek naast.
90+1'
90+1'

90'

Geen tweede voor Sa

Standard knutselt nog eens een prima aanval in elkaar. De voorzet van Miangue is bedoeld voor Sa, maar die mist zijn controle. Weg kans.
89'
Na een zinderende tweede helft krijgen we een rommelige eindfase. Ook letterlijk: de rechterflank van Standard ligt bezaaid met papier en ballonnen die op het veld zijn gewaaid.
87'
85'

Blessures

Heel wat oponthoud in deze fase van de wedstrijd. Na Fai en Vanheusden blijft ook Marin geblesseerd liggen. Die laatste moet uiteindelijk ook gewisseld worden.
81'
Standard is nog niet klaar met dit Waasland-Beveren. Een afgeweken schot van Andrijaševic valt pardoes op het dak van het doel, Ochoa kon er enkel naar kijken.
80'
78'

Invaller Sa scoort meteen

Orlando Sa staat nog maar net op het veld en hij maakt er meteen 4-3 van. Het is pas zijn eerste doelpunt voor Standard dit seizoen, de Portugees wordt er zowaar emotioneel van. Wat een wedstrijd is dit!
77'
75'
Waasland-Beveren heeft het evenwicht hersteld, deze gekke wedstrijd kan nog alle kanten uit.
71'
Na 70 minuten versiert Waasland-Beveren zijn eerste hoekschop, Andrijaševic kan aan de eerste paal net niet afwerken.
70'

Plaatsbal Carcela

Carcela maakt ruimte voor een schot met zijn linker, Roef ziet de plaatsbal goed komen en pakt zonder veel moeite.