Ga naar de inhoud

3e keer, niet goede keer voor Joran Vliegen in finale gemengd dubbel op Wimbledon: "Enorm zuur"

 do 13 juli 2023 21:15
Wimbledon
Mate Pavic
Lyudmyla Kichenok
Joran Vliegen
Xu Yifan
einde
6
set 1
4
69
set 2
711
6
set 3
3

Joran Vliegen is er ook in zijn 3e finale niet in geslaagd om zijn eerste grandslamtitel te veroveren. Samen met zijn Chinese partner Xu Yifan moest hij in de finale het hoofd buigen tegen de Kroaat Mate Pavic en de Oekraïense Ljudmila Kitsjenok.

Het wil maar niet lukken voor Joran Vliegen. Vorig jaar verloor hij met de Noorse Ulrikke Eikeri de finale op Roland Garros in het gemengd dubbel, dit jaar moest hij met Sander Gillé het onderspit delven in de finale in Parijs.

 

Dat het op Wimbledon wel zou lukken, leek vooraf onmogelijk. Met zijn vaste partner raakte hij niet ingeschreven in het gemengd dubbelspel, dus klopte hij vorige week woensdag radeloos aan bij de Chinese Yu Xifan.

 

Ze hadden nog nooit samen getraind, nog nooit met elkaar gesproken, maar toch schopten ze het tot de finale. Voor de 3e keer in 2 jaar stond Joran Vliegen in een grandslamfinale. 

 

Tegen de Kroaat Mate Pavic en de Oekraïense Ljudmila Kitsjenok, de zevende reekshoofden, konden Vliegen en Xu Yifan lang dromen van een stunt. In de tweede set werkten ze een championship point weg en konden ze met hun 4e setpunt een beslissende set afdwingen.

 

Daarin klampten Vliegen en zijn Chinese partner aan tot 3-3. Eén break bleek dodelijk. Mate Pavic, al goed voor drie grandslamtitels en olympisch goud in het dubbelspel, pakte nu ook zijn derde titel in het gemengd dubbelspel.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vliegen: "Op Centre Court spelen is aanpassen"

"Ik geloofde er echt in", vertelt Joran Vliegen na de verloren finale. "We wisten dat we een sterke tegenstander voor ons hadden, maar in het gemengd dubbelspel weet je nooit."


"Na de eerste set probeerden we het tij te keren. Dat lukt ons ook in een zotte tiebreak die we naar ons toetrekken. We hoopten dat we toen het momentum in ons voordeel hadden. Helaas was dat niet het geval."


Toch wil de Belg zichzelf en zijn partner niets verwijten. "Er werd erg pittig geretourneerd in de spelletjes waarin ze door onze opslag gingen. Uiteindelijk was er niets aan te doen, maar het blijft enorm zuur."

 

"Dit toernooi ademt gewoon historie en is iconisch. Als je er dan zo dicht bij bent, wil je gewoon de titel pakken."


"De omstandigheden waren helemaal anders", vertelt Vliegen over zijn debuut op Centre Court. "Vooral op het dubbel wordt er vaak op de buitenbanen gespeeld, waar het veld klein is en het spel snel. Dan kom je ineens op een erg grote baan, waardoor je anders moet gaan tennissen."


"Dat moet je kunnen controleren, maar dat lukt niet altijd. Toch heb ik toen ik het terrein verliet nog eens omgekeken. Er zijn niet veel mensen die kunnen zeggen dat ze op Centre Court hebben gespeeld."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: