Van Vleuten rondt buitenaardse solo van 105 kilometer af op weg naar goud

  WK wegrit elite vrouwen
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 149.4 km
  location 12u57: Bradford - 17u03: Harrogate
  trophy Annemiek van Vleuten
  einde
  startfinish
  020406080100120149.4

   De Nederlandse Annemiek van Vleuten heeft enkele dagen voor haar 37e verjaardag haar allereerste wereldtitel op de weg veroverd op een verbluffende manier. Ze trok op 105 kilometer van de finish al ten aanval en reed alleen maar verder weg van de concurrentie. Titelverdedigster Anna van der Breggen maakte het Nederlandse succes compleet met zilver.

   Het sleutelmoment: Van Vleuten valt op 105 km van de finish aan

   Adembenemende solo van Annemiek van Vleuten (36)

   Zo sterk de Belgische mannen in de breedte ogen voor de wegrit van morgen, zo imposant was het Nederlandse blok dat vanmiddag aan de start verscheen voor de tocht van 150 kilometer. Marianne Vos was op papier de spits, maar Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen wilden hun kansen niet zomaar te grabbel gooien. Cruciaal was vooral: wie schudt de beentjes als eerste los?

    

   Of het echt een zet was in het schaakspel zullen we wellicht nooit zeker weten, maar op liefst 105 kilometer van de finish gooide Annemiek van Vleuten al haar kaarten op tafel. De 36-jarige Van Vleuten moet het hebben van het werk van de lange adem en koos de lastigste helling van de dag uit om haar slag te slaan.

    

   Niemand kon of wilde de Nederlandse bijbenen, die in geen tijd 45 seconden te pakken had op een elitegroepje. Daar werkte de aanwezigheid van titelverdedigster Anna van der Breggen verlammend. De Nederlandse waakhond effende zo – tegen wil en dank? – mee het pad voor de triomftocht van Van Vleuten.

    

   De Nederlandse lefgozer keek geen enkele keer om en schudde een heroïsche solo uit haar ranke lichaam. Na een avontuur van 105 kilometer lag haar eerste regenboogtrui op de weg in een stralend Harrogate op haar te wachten.

    

   De concurrentes van Van Vleuten konden alleen maar een diepe buiging voor het huzarenstukje maken en verdeelden de overige medailles na een slijtageslag. Tijdritfenomeen Chloe Dygert Owen werd genekt door haar jeugdige enthousiasme, Van der Breggen maakte de rest monddood. Het brons was uiteindelijk voor Amanda Spratt. Op ruime afstand eindigde Sofie De Vuyst 14e.

   Bekijk de finish van Van Vleuten:

   Bekijk de samenvatting:

   Van Vleuten denkt met oorbellen aan overleden vader:

   Rituitslag WereldkampioenschappenRituitslag Wereldkampioenschappen

     naamploegresultaat
   1Annemiek van VleutenNED4:06:05
   2Anna van der BreggenNED+2:15
   3Amanda SprattAUS+2:28
   4Chloé Dygert OwenVS+3:24
   5Elisa Longo BorghiniITA+4:45
   6Marianne VosNED+5:20
   7Marta BastianelliITA+5:20
   8Ashleigh Moolman PasioZAF+5:20
   9Lisa BrennauerDUI+5:20
   10Coryn RiveraVS+5:20
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   wegwedstrijdwegwedstrijdAntwerpen - Leuven268,3 kmAlaphilippeAlaphilippe

   Fase per fase

   1. 17 uur 08. Sofie De Vuyst wordt 14e.
   2. 17 uur 06. 4 is Dygert Owen, 5 is Longo Borghini. Ze worden allemaal op minuten gezet. Vos wint de sprint van het peloton voor de 6e plaats. .
   3. 17 uur 04. Anna van der Breggen zat misschien een tijdje "haar kas op te vreten", maar ook de titelverdedigster moet toegeven dat Van Vleuten gewoon buiten categorie was. Voor Van der Breggen is zilver een zoethoudertje, Amanda Spratt is 3e.
   4. 17 uur 01. Annemiek van Vleuten! Annemiek van Vleuten is wereldkampioene bij de elite. En hoe?! Je kunt vooraf veel scenario's uitschrijven, maar een solo van 105 kilometer, daar had niemand op gerekend. De Nederlandse lefgozer rondt dit huzarenstukje met zoveel bravoure af. Chapeau!
   5. Laatste km. Ze is vertrokken op 105 kilometer van de finish. Nu rest haar nog 1.000 meter. Wat een prestatie! 17 uur .
   6. 16 uur 59. Het dringt nu toch door bij Van Vleuten: ze haalt haar voet van het gaspedaal en begint aan de festiviteiten te denken. .
   7. 16 uur 57. Annemiek van Vleuten wordt op 8 oktober 37. Zij wordt dus de oudste wereldkampioene in de geschiedenis. De cirkel is met deze wereldtitel stilaan rond. .
   8. 16 uur 57. Bij elke renster is het vat af. Alleen bij Van Vleuten oogt het nog goed. . Lieselot Decroix.
   9. 16 uur 55. Zilver! Dan toch! Op de laatste hectometers van de helling ontploffen de benen van Spratt. Het wordt dus goud en zilver voor Nederland. .
   10. 16 uur 55. Op de laatste echte klim van de omloop geselt Van der Breggen haar pedalen nog eens, maar ze kan Spratt niet droppen.
   11. Wordt het zilver of brons voor Van der Breggen? 16 uur 54.
   12. 16 uur 51. Nog 7,5 kilometer. Geloof het of niet, maar Van Vleuten rijdt nog verder weg: 2'19". Het duo Van der Breggen-Spratt begrijpt elkaar: samenwerken en dan onderling uitvechten wie zilver en brons opraapt. Dygert Owen geeft nog niet op, maar ziet het podium steeds kleiner worden. .
   13. 16 uur 47. Het podium van de wegrit zal dus wellicht niet bevolkt worden door het podium van de tijdrit. De volgorde is sowieso al anders, maar de samenstelling wordt nu ook weer veranderd. .
   14. 16 uur 47. Jammer voor Dygert Owen. Wordt ze genekt door het jeugdige enthousiasme? . Ruben Van Gucht.
   15. 16 uur 46. Dygert Owen heeft geen overschot meer en het licht gaat zachtjesaan uit. Gaan Spratt en Van der Breggen de medailles onder elkaar verdelen? .
   16. 16 uur 45. In de achterhoede wordt Deignan ingerekend door het peloton. Zij worden op 5 minuten geklokt. Het verval is groot. In die groep zit ook nog Sofie De Vuyst. .
   17. 16 uur 44. Dygert Owen gegrepen. Van der Breggen danst nog eens op de trappers. Dygert Owen is er aan voor de moeite. Stort ze nu helemaal in? .
   18. Tijdsverschil. Terwijl alle vrouwen snakken naar adem en rust, luidt ook de bel voor Dygert Owen. De Amerikaanse komt de man met de hamer stilaan tegen. Van der Breggen en Spratt ruiken bloed en moeten nog 9 seconden dichtfietsen. . 16 uur 41.
   19. 16 uur 39. Nog één ronde. Annemiek van Vleuten kan 14 kilometer genieten. Dit moet nu toch haar ereronde zijn. .