Na Europees goud nu ook wereldtitel voor Nederland in gemengde ploegentijdrit

  WK wielrennen in Yorkshire
  ploegentijdrit Ploegentijdritdistance 27.6 km
  location 14:10: Harrogate - 16:37: Harrogate
  trophy Nederland
  einde
  startfinish
  0102027.6

   Nederland heeft het eerste goud op het WK in Yorkshire veroverd. In de gemengde ploegentijdrit, het nieuwe speeltje van de UCI, was Oranje te sterk voor Duitsland en Groot-Brittannië. Nederland won eerder al de Europese titel. België speelde geen rol van betekenis en werd 9e.

   De nieuw ingevoerde gemengde ploegentijdrit voor landenteams mocht dit jaar de spits afbijten op het WK. Het concept: 3 mannen reden zo'n 14 km en werden afgelost door 3 landgenotes, die dan op hun beurt hetzelfde rondje aflegden. Aan de finish gold de tijd van de tweede vrouw als eindtijd.

    

   In een beperkt deelnemersveld - 10 landen en 1 UCI-team - mocht België als een van de eersten van start gaan. Een zieke Frederik Frison moest al snel afhaken, waardoor Jan Bakelants en Senne Leysen de klus met zijn tweeën moesten klaren. Na de aflossing verdedigden Sofie De Vuyst, Valerie Demey en Julie Van de Velde de Belgische eer. Meer dan een 9e plaats zat er uiteindelijk niet meer in voor de Belgen.

    

   Thuisland Groot-Brittannië was ook vroeg gestart en mocht dankzij een scherpe chrono lang in de hotseat zitten. Maar met Italië, Duitsland en Nederland startten de grootste kleppers wel aan het einde. De Italianen lonkten lang naar een medaille, maar werden genekt door een lekke band van tempobeul Elisa Longo Borghini.

    

   Het was uiteindelijk Duitsland dat Groot-Brittannië van de leiding reed, al was er geen goud weggelegd voor de Duitsers. Want net als op het EK was Nederland outstanding in de gemengde ploegentijdrit. Jos van Emden, Bauke Mollema en Koen Bouwman zetten de toon, waarna Amy Pieters, Riejanne Markus en Lucinda Brand de kroon op het werk zetten. Aan de finish was Nederland 22 seconden sneller dan Duitsland.

   Vreugde bij de Nederlanders.

   Bakelants: "Deze discpline heeft wel iets"

   Het vroege afhaken van Frederik Frison was ingecalculeerd, vertelde Jan Bakelants na afloop. "Hij was jammer genoeg ziek geworden. De verkenning deed hij niet mee omdat hij koorts had en ook vandaag was hij nog niet 100 procent. Daarom beslisten we om zo snel mogelijk te starten zodat hij ons in het eerste stuk nog zoveel mogelijk kon ondersteunen. Hij heeft in dat eerste stuk zeker nog goed werk geleverd. Ik denk dat we een degelijk tijdrit gereden hebben", vindt Bakelants.

    

   "Of we geen vervanger hadden? Er was bij de Belgische profs maar weinige interesse om hier te rijden. Zelf ben ik er ook maar per toeval ingerold. Ik had niet echt een andere opdracht. Ik ben wel blij dat ik deelgenomen heb. Het moet nog wat groeien, maar deze discipline heeft wel iets."

    

   "Het is wel jammer dat het ten koste moest gaan voor de ploegentijdrit, want dat was een prachtige discipline. Het was iets waarin innovatieve ploegen konden tonen hoe goed ze bezig zijn. Ook voor constructeurs was dat iets belangrijks en dat is nu weg, alleen maar omdat de UCI niet wilde tussenkomen in de onkosten. Dat is echt verschrikkelijk en tenenkrullend."

    

   Zal de gemengde ploegentijdrit nog aan belang winnen? "Dat zie ik wel gebeuren. Misschien wordt deze discipline wel gepusht voor de Olympische Spelen in Parijs, met de genderneutraliteit in het achterhoofd. Als het olympisch wordt, zal iedereen zich wel plots geroepen voelen."

   Het is wel jammer dat dit ten koste moest gaan voor de ploegentijdrit, alleen maar omdat de UCI niet wilde tussenkomen in de onkosten. Dat is tenenkrullend.

   Jan Bakelants

   Verbrugghe: "Iedereen heeft zijn best gedaan"

   "We hadden er vooraf geen resultaat op gekleefd. Iedereen heeft zijn best gedaan. Daar kan je weinig op zeggen", analyseerde bondscoach Rik Verbrugghe de 9e plaats van zijn zestal.

    

   Frederik Frison kampte vrijdag met koorts en was niet volledig fit. "Uiteraard was het beter geweest om hem te vervangen, al voelde Frederik zich wel goed vandaag. Maar als je twee dagen niet kan trainen en die voorbereiding niet kan doen, dan laat zich dat voelen."

    

   "Jonas Rickaert was reserve voor deze discipline, maar je mag hem niet echt een 'reserve' noemen. Hij reed gisteren nog een wedstrijd (de Primus Classic). Je kan maar moeilijk zo'n jongen laten invliegen voor een wedstrijd op zondag."

    

   "Misschien had ik vier in plaats van drie renners moeten meenemen, maar het was al moeilijk om aan drie te geraken. De ploegen hebben ook hun belangen en liever hebben ze dat een renner koerst. Het zou fijn zijn als de merkenploegen toch wat meer engagement tonen. Dat zou al kunnen helpen."

    

   Het tijdstip van het evenement stuit ook op kritiek. "Dit is iets nieuws, we moeten het een kans geven. Maar het zou toch beter zijn indien deze gemengde ploegentijdrit wordt afgewerkt na de individuele tijdritten, dus op donderdag bijvoorbeeld. Dan ga je meer grote namen aan de start krijgen."

   Het zou toch beter zijn indien deze gemengde ploegentijdrit wordt afgewerkt na de individuele tijdritten, dus op donderdag bijvoorbeeld. Dan ga je meer grote namen aan de start krijgen.

   Bondscoach Rik Verbrugghe

   Gouden Mollema: "Echt wel gaaf"

   "Dit is mijn eerste regenboogtrui", glunderde Bauke Mollema na finish. "We wisten natuurlijk dat we medaillekansen hadden, al was de concurrentie echt wel groot. Het is echt wel gaaf om hier in deze trui te staan met een gouden medaille."

    

   Mollema veroorzaakte nog bijna een valpartij in het slot. "Ik raakte Koen Bouwman in een lange bocht. Ik ging van kop af en misschien ging ik iets te vroeg weer naar rechts. Ik raakte hem met mijn voorwiel, maar gelukkig bleven we goed recht."

    

   Lucinda Brand kon de nieuwe discipline wel smaken. "Ik vind het heel erg leuk en verfrissend. Het was ook een mooie en bijzondere aanloop hier naartoe."

   Eindstand
   1. Nederland 27,6 km in 38'27"60
   2. Duitsland op 22"75
   3. Groot-Brittannië 51"27
   4. Italië 55"89
   5. Frankrijk 1'23"04
   6. Zwitserland 1'26"94
   7. Slovenië 1'57"40
   8. Denemarken 2'04"38
   9. BELGIE 2'32"71
   10. Spanje 2'42"82
   11. UCI World Cycling Centre 3'28"42

   Fase per fase

   1. 16 uur 42. Goud voor Nederland! Nederland wint de allereerste gemengde ploegentijdrit op het WK. De Nederlanders, die eerder dit jaar in deze discipline ook al goud pakten op het EK, bleken uiteindelijk 22 seconden sneller dan Duitsland. Het brons is voor Groot-Brittannië.
   2. 16 uur 38. Bij de Duitse vrouwen zijn de Lisa's overgebleven: Brennauer en Klein rijden Groot-Brittannië in de hotseat en hebben al zeker zilver. Het is wachten op Nederland.
   3. 16 uur 36. Longo Borghini heeft zelfs nog wat over in de tank om de sprint in te zetten en neemt Guderzo mee in haar zog. Toch bijten ze hun tanden stuk op de Britse tijd. De lekke band heeft hen een medaille gekost. Groot-Britannië is al zeker van brons.
   4. 16 uur 34. De lekke band van Elisa Longo Borghini speelt Italië danig parten. Duitsland lijkt op te schuiven naar het zilver, al maakt Longo Borghini na haar fietswissel op dit moment opnieuw de aansluiting. Straffe kost.
   5. 16 uur 34. Italië verliest Borghini met een lekke band: "De motor van de ploeg valt weg".

    Italië verliest Borghini met een lekke band: "De motor van de ploeg valt weg"

   6. 16 uur 32. Halve minuut bonus voor Nederland. Zonder pech zal het goud voor Nederland zijn. Aan het tussenpunt zijn de Nederlanders bijna een halve minuut sneller dan Italië.
   7. 16 uur 30. Klasbak Longo Borghini. Onze woorden zijn nog niet koud en bij de Duitse vrouwen moet Mieke Kröger lossen. Intussen gaat Elisa Longo Borghini als een bezetene tekeer om weer aan te sluiten. Wat een inspanning van de pechvogel!
   8. 16 uur 29. Aan het tussenpunt is Duitsland een kleine 5 seconden langzamer dan Italië, maar de Duitse vrouwen zijn wel nog met zijn drieën. Dat zou nog wel een rol kunnen gaan spelen.
   9. 16 uur 28. Mollema botst tegen ploegmaat en veroorzaakt net geen val: "Ze kruipen door het oog van de naald!".

    Mollema botst tegen ploegmaat en veroorzaakt net geen val: "Ze kruipen door het oog van de naald!"

   10. 16 uur 28. Longo Borghini rijdt lek. Brute pech voor Italië: Elisa Longo Borghini heeft achteraan een lekke band en moet van fiets wisselen. Dit is een flinke streep door de rekening van de Italianen, want Longo Borghini heeft normaal gezien de grootste motor. Tatiana Guderzo en Elena Cecchini moeten het nu afmaken.
   11. 16 uur 25. De Italiaanse vrouwen zijn goed op dreef. Bij het tussenpunt zijn ze 14 seconden sneller dan Groot-Britannië.
   12. 16 uur 22. Nederland lonkt naar goud. Met een bonus van 20 seconden op Groot-Brittannië mogen de Nederlandse vrouwen aan hun tijdrit beginnen. Amy Pieters, Riejanne Markus en Lucinda Brand moeten het nu zien af te maken.
   13. 16 uur 20. Opschudding bij Oranje. Nederland kruipt door het oog van de naald: Mollema botst tegen Bouwman aan, maar de twee blijven wonderwel overeind.
   14. 16 uur 20.
   15. 16 uur 19. Op de hellende aankomststrook neemt Politt Sütterlin op sleeptouw. Het verschil met Groot-Britannië bij de aflossing: 13 seconden. Mieke Kröger, Lisa Klein en Lisa Brennauer staan voor een zware opdracht om dit goed te maken.
   16. 16 uur 17. Vreemd: Tony Martin houdt de benen stil. Tony Martin zingt het niet uit tot aan de finish. Der Panzerwagen zet zich op de kant en dus moeten Jasha Sütterlin en Nils Politt de klus met zijn tweeën zien te klaren.
   17. 16 uur 15. De Italiaanse mannen zijn met zijn drieën samengebleven tot aan de streep. Daar zijn ze een seconde langzamer dan de Britse mannen. Aan het tussenpunt waren de Italianen nog 6 seconden sneller. Het is nu aan de Italiaanse vrouwen: Elisa Longo Borghini, Tatiana Guderzo en Elena Cecchini.