• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Goud, zilver én brons voor Nederlandse vrouwen op WK tijdrijden

  WK wielrennen: tijdrit vrouwen eliteeinde
  16 °Cindividuele tijdrit
  VertrekWattens - AankomstInnsbruck -
  Afstand27,7 km
  0102027.7

   Annemiek van Vleuten heeft haar wereldtitel tijdrijden succesvol kunnen verdedigen in Innsbruck. Ze was een halve minuut sneller dan Anna van der Breggen, vorig jaar ook al goed voor zilver. Met Ellen van Dijk kregen we een volledig Nederlands podium. De Belgische Ann-Sophie Duyck stelde teleur.

   Nederlands onderonsje, Duyck ondermaats

   Er was bijna niemand die er op voorhand aan twijfelde dat het Wilhelmus zou weerklinken in Innsbruck. Met Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen, Ellen van Dijk en Lucinda Brand had Nederland 4 kandidaten op de titel.

    

   Brand mocht vroeg starten en zette de toon, maar ze werd snel afgetroefd door de Canadese Leah Kirchmann. Die kon de Nederlandse vrouwen het dichtste benaderen, maar Ellen van Dijk was 2 seconden sneller dan haar en stelde zo een podium voor Oranje veilig.

    

   De strijd om het goud leek net als vorig jaar tussen Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen te gaan. Toch was er van een echte strijd nooit sprake. De GPS-gegevens lieten snel uitschijnen dat de titelverdedigster steeds verder wegliep van haar landgenote. Van Vleuten is na Judith Arndt, Karin Thürig, Leontien van Moorsel en Jeannie Longo de 5e vrouw die haar wereldtitel kan verlengen.

   Van Vleuten pakt de wereldtitel in het tijdrijden

   Duyck is 28e: "Val van mijn fiets van verbazing"

   Ann-Sophie Duyck was met twijfels naar Oostenrijk afgezakt, na een moeizaam seizoen. Ze had gehoopt de positieve verrassing te kunnen zijn, maar het werd een negatieve. Vorig jaar veroverde ze nog zilver op het EK tijdrijden, nu eindigde ze in de achterhoede, als 28e op bijna 4 minuten van Van Vleuten.

    

   Dat wist Duyck zelf nog niet toen Maarten Vangramberen haar opving. "Is dat echt?", blaast ze. "Ik wou geen tussentijden om mij te kunenn focussen op het fietsen. We hadden een strak plan en ik heb dat naar mijn gevoel perfect gevolgd. Ik heb mij kapot gereden. Ik val van mijn fiets van dit resultaat. Ik ben er echt niet goed van."

   Fase per fase

   1. 16 uur 40. Van Vleuten pakt de wereldtitel in het tijdrijden.

    Van Vleuten pakt de wereldtitel in het tijdrijden

   2. 16 uur 31. Goud, zilver en brons voor Nederland. Van Vleuten is dan toch nog wat gaan versnellen en ze heeft uiteindelijk nog bijna een halve minuut voorsprong op Van der Breggen.
   3. 16 uur 30. Van Vleuten verliest een beetje van haar glans in de slotfase, maar haar buffer is geruststellend genoeg. Het goud is van haar.
   4. 16 uur 24. Ann-Sophie Duyck eindigt buiten de top 20: "Dit is onder haar niveau".

    Ann-Sophie Duyck eindigt buiten de top 20: "Dit is onder haar niveau"

   5. 16 uur 21. Duyck ondermaats. Ann-Sophie Duyck heeft haar seizoen geen kleur kunnen geven. Ze is volledig stuk gegaan, maar wordt daarvoor niet beloond met een mooie tijd. Ze staat voorlopig 22e, maar zal nog enkele plaatsen zakken.
   6. 16 uur 20. Van Vleuten doet na 18 kilometer 19 seconden beter dan Van der Breggen. Ze heeft Amber Neben, 43 jaar, al in het vizier. De Amerikaanse had een Nederlands podium kunnen voorkomen, maar dat zal niet lukken. En ook van Trixi Worrack zal het niet komen.
   7. 16 uur 16. "Van Vleuten zit nu al onder het schema van Van der Breggen. De spanning is nu al weg. Het enige wat nog spannend is, is of we een Nederlands podium krijgen.". Lieselot Decroix.
   8. 16 uur 10. Chinese renster denkt dat ze verkeerd rijdt en maakt even rechtsomkeer.

    Chinese renster denkt dat ze verkeerd rijdt en maakt even rechtsomkeer

   9. 16 uur 07. Duyck stelt teleur. Ann-Sophie Duyck komt aan het tussenpunt voorbij op een 21e plaats, op meer dan 2 minuten. "Dat is helemaal haar plaats niet. Dit is heel slecht nieuws", zegt Lieselot Decroix.
   10. 16 uur 05. Van der Breggen superieur. Anna van der Breggen verpulvert de tijd van haar landgenote Ellen van Dijk. Na 34'54" stopt de klok, een kleine minuut sneller dan Van Dijk. Die tijd zou bij de junioren vanochtend goed geweest zijn voor brons.
   11. 16 uur 01. Russin Novolodskaja schat bocht verkeerd in en komt ten val.

    Russin Novolodskaja schat bocht verkeerd in en komt ten val

   12. 15 uur 57. Iedereen vertrokken! Met Annemiek van Vleuten zijn alle duiven gelost. Krijgen we straks een Nederlands podium?
   13. 15 uur 54. Van der Breggen vliegt. Anna van der Breggen legt de lat hoog voor Annemiek van Vleuten, want ze doet maar liefst 28 seconden van de tussentijd van Van Dijk. Trekt ze die lijn door naar de finish?
   14. 15 uur 49. Met Trixi Worrack beginnen we aan de laatste 3 rensters. Er lijkt geen sleet te komen op de 36-jarige Duitse, want zondag werd ze nog wereldkampioene op de ploegentijdrit.
   15. 15 uur 48. Toptijd Van Dijk. Ellen van Dijk leverde een verbeten gevecht met de tijd van Leah Kirchmann, maar uiteindelijk houdt ze 1 seconde over. De droom van een Nederlands podium is dus nog altijd in leven.
   16. 15 uur 45. Duyck. Ann-Sophie Duyck is losgelaten door de vrouw op het startpodium. Kan ze zich staande houden tussen dit geweld? Vorig jaar werd ze 16e in de tijdrit, een jaar eerder 8e.
   17. 15 uur 34. Kirchmann leidster. Lucinda Brand wordt door Leah Kirchmann op haar plaats gezet, de 2e plaats in dit geval. 35'52" is nu de te kloppen tijd.
   18. 15 uur 33. Tussenpunt. Ellen van Dijk is de primus bij het tussenpunt, maar ze is maar 6 seconden sneller dan Kirchmann. De Amerikaanse Leah Thomas staat daar ook nog "tussen de mensen", op 15 seconden.
   19. 15 uur 31. Van der Breggen. En we gooien nog maar eens een Nederlandse in de strijd. Anna van der Breggen heeft een patent op 2e plaatsen op een groot kampioenschap in het tijdrijden: zowel in 2015 als 2017 was zilver haar deel op het WK, net als op het EK van 2016. Haar olympische titel (op de weg) maakt natuurlijk heel wat goed.