• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Goud, zilver én brons voor Nederlandse vrouwen op WK tijdrijden

  WK wielrennen: tijdrit vrouwen elite

  Wattens - Innsbruck
  einde

  Annemiek van Vleuten heeft haar wereldtitel tijdrijden succesvol kunnen verdedigen in Innsbruck. Ze was een halve minuut sneller dan Anna van der Breggen, vorig jaar ook al goed voor zilver. Met Ellen van Dijk kregen we een volledig Nederlands podium. De Belgische Ann-Sophie Duyck stelde teleur.

  Nederlands onderonsje, Duyck ondermaats

  Er was bijna niemand die er op voorhand aan twijfelde dat het Wilhelmus zou weerklinken in Innsbruck. Met Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen, Ellen van Dijk en Lucinda Brand had Nederland 4 kandidaten op de titel.

   

  Brand mocht vroeg starten en zette de toon, maar ze werd snel afgetroefd door de Canadese Leah Kirchmann. Die kon de Nederlandse vrouwen het dichtste benaderen, maar Ellen van Dijk was 2 seconden sneller dan haar en stelde zo een podium voor Oranje veilig.

   

  De strijd om het goud leek net als vorig jaar tussen Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen te gaan. Toch was er van een echte strijd nooit sprake. De GPS-gegevens lieten snel uitschijnen dat de titelverdedigster steeds verder wegliep van haar landgenote. Van Vleuten is na Judith Arndt, Karin Thürig, Leontien van Moorsel en Jeannie Longo de 5e vrouw die haar wereldtitel kan verlengen.

  Van Vleuten pakt de wereldtitel in het tijdrijden

  Video player inladen ...

  Duyck is 28e: "Val van mijn fiets van verbazing"

  Ann-Sophie Duyck was met twijfels naar Oostenrijk afgezakt, na een moeizaam seizoen. Ze had gehoopt de positieve verrassing te kunnen zijn, maar het werd een negatieve. Vorig jaar veroverde ze nog zilver op het EK tijdrijden, nu eindigde ze in de achterhoede, als 28e op bijna 4 minuten van Van Vleuten.

   

  Dat wist Duyck zelf nog niet toen Maarten Vangramberen haar opving. "Is dat echt?", blaast ze. "Ik wou geen tussentijden om mij te kunenn focussen op het fietsen. We hadden een strak plan en ik heb dat naar mijn gevoel perfect gevolgd. Ik heb mij kapot gereden. Ik val van mijn fiets van dit resultaat. Ik ben er echt niet goed van."

  Video player inladen ...

  Fase per fase

  1. Van Vleuten pakt de wereldtitel in het tijdrijden

  2. Goud, zilver en brons voor Nederland

   Van Vleuten is dan toch nog wat gaan versnellen en ze heeft uiteindelijk nog bijna een halve minuut voorsprong op Van der Breggen.
  3. Van Vleuten verliest een beetje van haar glans in de slotfase, maar haar buffer is geruststellend genoeg. Het goud is van haar.
  4. Ann-Sophie Duyck eindigt buiten de top 20: "Dit is onder haar niveau"

  5. Duyck ondermaats

   Ann-Sophie Duyck heeft haar seizoen geen kleur kunnen geven. Ze is volledig stuk gegaan, maar wordt daarvoor niet beloond met een mooie tijd. Ze staat voorlopig 22e, maar zal nog enkele plaatsen zakken.
  6. Van Vleuten doet na 18 kilometer 19 seconden beter dan Van der Breggen. Ze heeft Amber Neben, 43 jaar, al in het vizier. De Amerikaanse had een Nederlands podium kunnen voorkomen, maar dat zal niet lukken. En ook van Trixi Worrack zal het niet komen.
  7. "Van Vleuten zit nu al onder het schema van Van der Breggen. De spanning is nu al weg. Het enige wat nog spannend is, is of we een Nederlands podium krijgen."

   Lieselot Decroix
  8. Chinese renster denkt dat ze verkeerd rijdt en maakt even rechtsomkeer

  9. Duyck stelt teleur

   Ann-Sophie Duyck komt aan het tussenpunt voorbij op een 21e plaats, op meer dan 2 minuten. "Dat is helemaal haar plaats niet. Dit is heel slecht nieuws", zegt Lieselot Decroix.
  10. Van der Breggen superieur

   Anna van der Breggen verpulvert de tijd van haar landgenote Ellen van Dijk. Na 34'54" stopt de klok, een kleine minuut sneller dan Van Dijk. Die tijd zou bij de junioren vanochtend goed geweest zijn voor brons.