Tadej Pogacar gaat tot het gaatje en wint op La Planche des Belles Filles

  Tour de France: Rit 7
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 176.3 km
  location 13:13: Tomblaine - 17:11: La Planche des Belles Filles
  trophy Tadej Pogacar
  einde
  startfinish
  0306090120150176.3

   Gele trui Tadej Pogacar (UAE) heeft van La Planche des Belles Filles weer zijn speeltuin gemaakt. De Sloveen kreeg de ritzege wel niet cadeau. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) denderde in de laatste hectometers voorbij vluchter Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), maar kreeg in de laatste meters een koekje van eigen deeg van de Sloveen. Een tweede ritzege en een mentale overwinning, maar de Tour lijkt wel rijp voor een duel. 

   De 7e etappe van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Tadej Pogacar zit nog wat steviger in het geel. Met zijn 2e ritzege op rij toont de Sloveen dat hij simpelweg de beste is in deze Tour.

    

   • Verliezer van de dag (1): Hoe dicht kan je komen? Lennard Kämna strandde op 100 meter van ritwinst. De vroege vluchter werd gegrepen in het zicht van de streep.

    

   • Verliezer van de dag (2): Twee podiumkandidaten minder. Ben O'Connor stond al op grote achterstand maar zakte er vandaag helemaal door,  Aleksandr Vlasov werd vooraf getipt als outsider, maar moest bijna 2 minuten prijsgeven op de concurrentie.

    

   • Morgen: Een rit op maat van Wout van Aert. In de rit naar Lausanne loopt het constant op en af. Op het einde wacht een klimmetje voor de punchers.

   Geen 2e zege voor Teuns op 'zijn' berg

   Dan toch weer net niet. Jonas Vingegaard leek Tadej Pogacar te kunnen kloppen op de steile slotstrook van La Planche des Belles Filles,. De Deen dwong de geletruidrager op de knieën, maar moest zich uiteindelijk nog gewonnen geven.

    

   Toch leken de klassementsmannen lange tijd niet te zullen strijden voor de ritzege. Na een bijzonder snelle openingsfase, met opnieuw een gemiddelde snelheid van boven de 50 km/u,  kon een sterk vluchtersgroepje wegrijden.

    

   Daar zat Dylan Teuns bij. Onze landgenoot had zijn zinnen gezet op een tweede ritzege op La Super Planche des Belles Filles. In zijn gezelschap zat ook Giulio Ciccone, die aasde op een nieuw duel met Teuns nadat hij in 2019 het onderspit moest delven.

    

   Teuns moest onder meer afrekenen met de Duitsers van Bora-Hansgrohe: Lennard Kämna en Max Schachmann. Zij hadden een plannetje uitgedokterd en vielen aan met de voorlaatste klim in zicht. Alleen Dylan Teuns, Luke Durbridge en Simon Geschke konden nog volgen.

    

   Het elitegroepje bereikte de voet van La Planche des Belles Filles met een kleine twee minuten voorsprong. Dat leek net voldoende om te kunnen strijden voor de etappezege.

    

   Lennard Kämna voelde zich in zijn sas, viel aan en leek op weg naar ritwinst. In de Giro won hij de etappe naar de mythische Etna, in deze Tour kon hij daar met de rit naar La Planche des Belles Filles opnieuw een prestigieuze rit aan toevoegen.

   Geen mentale tik

   Helaas voor Kämna. Tadej Pogacar had ook zijn zinnen gezet op deze etappe. De geletruidrager liet zijn ploegmaats op kop rijden en mikte op zijn 2e ritoverwinning op rij. Hij probeerde de concurrentie meteen uit het wiel te kletsen in de slotkilometer.

    

   Dat lukte niet. Integendeel, de concurrentie leek hem zelfs een mentale tik te verkopen. Jonas Vingegaard sprong op en over Lennard Kämna die in het zicht van de meet helemaal plafonneerde. 

    

   Tadej Pogacar moest het onderste uit de kan halen om de Deen nog bij te benen. Pas in de laatste tien meter slaagde hij daarin door een ultieme versnelling te plaatsen in het zog van Vingegaard. 


   Pogacar pakte zo zijn 2e ritzege op rij, net voor Vingegaard. Primoz Roglic mocht mee op het podium. De onfortuinlijke Lennard Kämna strandde op de ondankbare 4e plek. 

   Twee podiumkandidaten minder

   Aleksandr Vlasov en Ben O'Connor werden vooraf getipt als podiumkandidaten. De twee leverden dit seizoen bijzonder sterke prestaties in de voorbereidingskoersen, maar kenden al de nodige dosis pech in deze Tour.

    

   O'Connor viel in de openingstijdrit en kreeg ook in de kasseienrit minuten aan zijn broek gesmeerd, bij Vlasov viel de schade voor vandaag nog mee. De Rus van Bora-Hansgrohe kwam gisteren ten val, maar kon de schade beperken.

    

   De schade beperken lukte vandaag niet. O'Connor bolde over de streep op bijna 7 minuten van Tadej Pogacar, Vlasov moest bijna 2 minuten prijsgeven. Nu nog het podium halen wordt een haast onmogelijke opdracht, mikken op ritwinst is een nieuw doel.

   Rituitslag Stage 7Rituitslag Stage 7

     naamploegresultaat
   1Tadej PogacarUAD3:58:40
   2Jonas VingegaardTJV+0
   3Primož RoglicTJV+12
   4Lennard KämnaBOH+14
   5Geraint ThomasIGD+14
   6David GauduGFC+19
   7Enric MasMOV+21
   8Romain BardetDSM+21
   9Adam YatesIGD+29
   10Sepp KussTJV+41