Viviani proeft in Zwitserland eindelijk weer van de smaak van een zege

  Ronde van Zwitserland: Rit 4
  wegwedstrijd Wegwedstrijdbewolkt  29°Cdistance 163.9 km
  location 13:26: Murten - 17:11: Arlesheim
  trophy Elia Viviani
  einde
  startfinish
  0306090120163.9

   Deceuninck-Quick Step heeft zijn eerste zege te pakken in de Ronde van Zwitserland. Elia Viviani rondde het ploegwerk af en liet Michael Matthews en leider Peter Sagan zijn kuiten zien in de sprint. Voor Viviani is het zijn eerste zege sinds de 3e rit in Tirreno-Adriatico.

   Beelden van de sprint:

   Viviani sprint frustratie van zich af

   Na zijn demonstratie in rit 3 mikte Peter Sagan op een tweede dagzege op een rij. De 3-voudige wereldkampioen gaf zijn teammaats de opdracht om de wedstrijd de hele namiddag te controleren en dat deden ze ook in de etappe rond Bern.

    

   De Amerikaan Carpenter, de Duitser Geschke, de Zwitser Friesecke en de Nederlander Van der Hoorn mochten een eind voorop rijden, maar in de heuvelachtige finale waren ze een vogel voor de kat.

    

   In tegenstelling tot gisteren was de slotkilometer biljartvlak. Asgreen, Lampaert en Mørkøv plaveiden de weg voor Viviani en die sprintte de frustraties van zich af. Na een tegenvallende Giro proefde hij nog eens van de zege, voor het eerst in 3 maanden (na zijn triomf in de 3e rit van de Tirreno).

    

   "Het was al even geleden, ja", reageerde de Italiaanse kampioen."Hier had ik nog nooit gewonnen. Dat is een mooie opsteker voor de Ronde van Frankrijk."

    

   Sagan sprintte mee voor de dagzege, maar Viviani was simpelweg te sterk. In de laatste meters zag hij ook nog Matthews voorbijsnellen. Stuyven spurtte naar de 5e plaats, Vanmarcke werd 6e, de jonge Lotto-renner Stan Dewulf 9e.

   Hier had ik nog nooit gewonnen. Dat is een mooie opsteker voor de Ronde van Frankrijk.

   Elia Viviani

   rituitslagrituitslag

   Morgen krijgt Peter Sagan een nieuwe kans op een ritzege. Daarna staat het zwaardere klimwerk op het programma in Zwitserland.

    

   Lees ook: Tourwinnaar Thomas valt en geeft op in Zwitserland

   Fase per fase

   1. 17 uur 14. 3 Belgen in top 10. Stuyven finisht als 5e, Vanmarcke als 6e. De 21-jarige Lotto-renner Stan Dewulf is 9e in Arlesheim.
   2. 17 uur 12. Viviani voor Matthews en Sagan. Elia Viviani boekt zijn eerste zege sinds de Tirreno, 3 maanden geleden. De Italiaanse kampioen maakt het voorbereidende werk van Morkov, Lampaert en Asgreen keurig af. Matthews en Sagan kunnen hem niet meer bijbenen. Europees kampioen Trentin wordt 4e.
   3. Laatste km. Asgreen drijft het tempo op voor Viviani. Maakt hij het af? Opgelet, Sagan zit in zijn wiel. 17 uur 09.
   4. 17 uur 09 match afgelopen
   5. 17 uur 09. Lampaert voor Viviani. Nog 2 km: we stevenen af op een massasprint. Bij Deceuninck-Quick Step houden ze zich klaar voor Viviani. Lampaert wijst de Italiaan de weg.
   6. 17 uur 06. Oss, de luitenant van Sagan, neutraliseert de aanval. Nog 3 km.
   7. 17 uur 06. Nog 5 km: ook Vanmarcke koerst mee in de kop van het peloton. Hij ziet hoe een renner van AG2R de sprint hoopt te ontlopen.
   8. 17 uur 03. De jongens van Team Sunweb duiken de spits in voor kopman Matthews. De Australiër wil het over enkele kilometers opnemen tegen Sagan.
   9. 16 uur 59. Nog 11 km: de vlucht van de dag is afgelopen. Friesecke buigt als laatste.
   10. +34 seconden. Terwijl Geschke wordt opgeslokt legt leider Friesecke zich in tijdrithouding. Het peloton heeft de 24-jarige Zwitser in het vizier en volgt op een halve minuut. 16 uur 56.
   11. Thomas. Geraint Thomas trekt naar het ziekenhuis voor een medische check-up. Zijn team laat weten dat hij bij de pinken is. 16 uur 56.
   12. 16 uur 53. Nog 15 km: Peter Sagan strekt zich nog eens uit in het zog van 3 ploegmaats. Die houden het tempo zo strak om een aanval uit te sluiten.
   13. Zwitser op 1. De jonge Zwitser Friesecke houdt als enige stand voorin. Hij komt als eerste boven op de Eichenberg (3e categorie). 16 uur 47.
   14. 16 uur 42. Nog 20 km en BORA-Hansgrohe beukt er stevig op los. Achteraan staat de deur wagenwijd open. Onder anderen Jelle Vanendert en Jürgen Roelandts moeten passen. In de kopgroep is het einde verhaal voor de Amerikaan Carpenter en de Nederlander Van der Hoorn.
   15. Geraint Thomas. Geraint Thomas trekt zijn shirt uit en gooit nu ook officieel de handdoek in de ring van deze Tour de Suisse. Op 6 juli staat de start van de Ronde van Frankrijk op zijn programma. Is hij er dan bij in Brussel? 16 uur 39.
   16. 16 uur 34. Team Sagan versnelt. Nog 25 km: de ploeg van Peter Sagan zet de jacht op de leiders in en trekt het peloton op een lint. Carpenter, Gerschke, Friesecke en Van der Hoorn houden nog anderhalve minuut over.
   17. 16 uur 33. We willen niet op de feiten vooruitlopen, maar als Thomas de Tour niet haalt, blijft Bernal als enige kopman over bij superteam Ineos. Vorige week werd Froome al van zijn fiets geblazen in de Dauphiné.
   Ronde van Zwitserland
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1individuele tijdritLangnau im Emmental - Langnau im Emmental9,5 kmDennisDennis
   2wegwedstrijdLangnau im Emmental - Langnau im Emmental159,6 kmSánchezAsgreen
   3wegwedstrijdFlamatt - Murten162,3 kmSaganSagan
   4wegwedstrijdMurten - Arlesheim163,9 kmVivianiSagan
   5wegwedstrijdMünchenstein - Einsiedeln177 kmVivianiSagan
   6wegwedstrijdEinsiedeln - Flumserberg112,2 kmTolhoekBernal
   7wegwedstrijdUnterterzen - Sankt Gotthardpass216,6 kmBernalBernal
   8individuele tijdritUlrichen - Ulrichen19,2 kmLampaertBernal
   9wegwedstrijdUlrichen - Ulrichen101,5 kmCarthyBernal