VIDEO: Oppermachtige Sagan knalt iedereen uit het wiel in Zwitserland

  Ronde van Zwitserland: Rit 3
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  22°Cdistance 162.3 km
  location 13:31: Flamatt - 17:07: Murten
  trophy Peter Sagan
  einde
  startfinish
  0306090120162.3

   Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) heeft zijn Tour-vorm geëtaleerd met een sprintzege in de Ronde van Zwitserland. Elia Viviani en John Degenkolb snelden naar de dichtste ereplaatsen. Sagan neemt ook de leiderstrui over van Asgreen.

   In de derde etappe in deze Ronde van Zwitserland schoten 4 renners al in de eerste kilometers weg. Bert-Jan Lindeman, Willie Smit, Ryan Anderson en Simon Pellaud reden met zijn vieren een maximale voorsprong van ruim 3 minuten bij elkaar.

    

   Het peloton hield de vlucht voortdurend binnen schot, want in een relatief vlakke etappe lagen er kansen voor de sprinters. Die konden op 24 km van de streep de hellende aankomststrook al eens verkennen en die bleek toch best nijdig.

    

   In de lokale ronde werden de 4 vluchters een voor een opgeraapt, thuisrijder Pellaud was de laatste die zich liet inrekenen. In de aangekondigde massasprint was Peter Sagan ongenaakbaar. De Slovaak knalde zonder om te zien omhoog en won met enkele fietslengtes voorsprong. Als extraatje neemt hij ook de leiderstrui over van Kasper Asgreen.

   Kijk hoe Sagan naar de zege sprint

   rituitslagrituitslag

   Fase per fase

   1. 17 uur 07. Dubbelslag voor Sagan. Er staat geen maat op Peter Sagan, die als een bezetene wegschiet en naar de zege én de leiderstrui stormt.
   2. Laatste km. Het is een strijd om als eerste de hellende aankomststrook te kunnen opdraaien. Wie wint zo dadelijk de 3e etappe? 17 uur 06.
   3. 17 uur 04. Bij Deceuninck-Quick Step is het Max Richeze de luitenant van Elia Viviani. Ook Peter Sagan glijdt alert mee naar voren.
   4. 17 uur 02. CCC voor Van Avermaet? CCC schuift ook op naar voren. Heeft Greg Van Avermaet tijdens de passage aan de streep gemerkt dat dit wel een aankomst is waarop hij iets kan proberen?
   5. 17 uur . Pellaud gegrepen. Ook het liedje van Simon Pellaud is uitgezongen. Het peloton raast nu op de finishlijn af. Nog 5 km.
   6. 16 uur 59. Nog 6,5 km. Pellaud, die hier rijdt in de Zwitserse ploeg, wil van geen wijken weten. Hij is de enige overblijver van de kopgroep en rijdt nog 10 seconden voor het peloton uit.
   7. 16 uur 51. Terwijl Lindeman zich volledig laat uitzakken, gaan Anderson, Pellaud en Smit nog even tegen beter weten in door. Nog 13 km tot aan de streep.
   8. 16 uur 51. Pellaud gaat nog even alleen. In de smalle straatjes kunnen de drie overblijvende vluchters nog even uit het vizier van het peloton blijven en Pellaud heeft ook nog wat in de tank zitten, maar het peloton zit op het vinkentouw. Of kan Pellaud toch à la Sanchez voorop blijven? Nog ruim 8 km!
   9. 16 uur 49. Nog 15 km. Anderson, Lindeman, Pellaud en Smit hebben nog een halve minuut over van hun bonus en kijken elkaar nu wat aan. Ze lijken elkaar te bedanken voor het gezelschap vandaag en als epiloog van deze vlucht is het Lindeman die het laatste tussensprintje wint.
   10. 16 uur 46. Bodnar brengt Sagan. We zien hoe Peter Sagan in het zog van een ploegmaat tussen de auto's door naar de staart van het peloton geloodst wordt. Het is niet meteen duidelijk waarom de Slovaak zo ver achteraan beland is.
   11. 16 uur 44. Bora-Hansgrohe steek Deceuninck-Quick Step een handje toe. Zij azen natuurlijk op de leiderstrui voor Peter Sagan, die minder dan een seconde achterstand heeft op leider Asgreen.
   12. 16 uur 40. Deceuninck-Quick Step knapt het werk op. Deceuninck-Quick Step knapt het meeste werk op aan kop van het peloton. De blauwbloezen hebben dan ook de leiderstrui van Kasper Asgreen te verdedigen. De Deen zit alert in de voorste gelederen van het peloton. Bovendien mag het team met de snelle Elia Viviani ook mikken op de ritzege.
   13. 16 uur 31. Passage aan de finish. De kopgroep passeert een eerste keer aan de aankomstlijn, die toch wat venijnig is. De 4 leiders persen er een flink sprintje uit. Het is twijfelachtig dat ze hier over 25 km opnieuw voor de zege zullen sprinten, want het peloton komt steeds dichter.
   14. 16 uur 29. Met nog 30 km voor de boeg heeft het leiderskwartet nog anderhalve minuut voorsprong op het peloton. Daar gaat het intussen mondjesmaat sneller. De groep wordt op een lint getrokken.
   15. 16 uur 15. Daniel McClay van Education First heeft er de brui aan gegeven. De Brit stond in de stand op 12'43" van leider Asgreen.
   16. 16 uur 12. We naderen stilaan de finale. Op 45 km van de streep hebben de koplopers 2'45" bonus op het peloton. Nog eens de namen: Bert-Jan Lindeman (Jumbo-Visma), Willie Smit (Katjoesja), Ryan Anderson (Rally UHC Cycling), Simon Pellaud (Zwitserland).
   Ronde van Zwitserland
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1individuele tijdritLangnau im Emmental - Langnau im Emmental9,5 kmDennisDennis
   2wegwedstrijdLangnau im Emmental - Langnau im Emmental159,6 kmSánchezAsgreen
   3wegwedstrijdFlamatt - Murten162,3 kmSaganSagan
   4wegwedstrijdMurten - Arlesheim163,9 kmVivianiSagan
   5wegwedstrijdMünchenstein - Einsiedeln177 kmVivianiSagan
   6wegwedstrijdEinsiedeln - Flumserberg112,2 kmTolhoekBernal
   7wegwedstrijdUnterterzen - Sankt Gotthardpass216,6 kmBernalBernal
   8individuele tijdritUlrichen - Ulrichen19,2 kmLampaertBernal
   9wegwedstrijdUlrichen - Ulrichen101,5 kmCarthyBernal