• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  De Plus snoept Wellens eindzege in BinckBank Tour af, slotrit is prooi voor Naesen

  BinckBank Tour: Rit 7einde
  17 °C/>wegwedstrijd
  VertrekSint-Pieters-Leeuw - AankomstGeraardsbergen -
  Afstand178,6 km
  0306090120150178.6

   Niet Tim Wellens (Lotto-Soudal), maar wel Laurens De Plus (Jumbo-Visma) heeft de BinckBank Tour gewonnen. De 23-jarige De Plus pakt zo de eerste individuele overwinning in zijn carrière. De slotrit in Geraardsbergen werd gewonnen door Oliver Naesen (AG2R), die boezemvriend Greg Van Avermaet (CCC) in een spannende sprint vloerde. De Plus was mee in de vlucht met die 2 en troefde zo Wellens af.

   Samenvatting van de slotrit in de BinckBank Tour

   Wellens grijpt naast 3e eindzege

   Wellens had zijn zinnen gezet op een 3e eindzege in de Belgisch-Nederlandse rittenkoers (na 2014 en 2015) en wou ook graag winnen voor de betreurde Lambrecht. Hij moest 8 seconden verdedigen op Hirschi en 12 op De Plus.

    

   Het zag er lang goed uit in een mini-Ronde van Vlaanderen met 18 hellingen en 13 kasseistroken, waaronder 3 keer de Muur en 3 keer de Bosberg. Het duurde 2 uur voor een vlucht een vrijgeleide kreeg van een razend peloton: 15 renners met o.a. Jungels, Van Hoecke, Aimé De Gendt, Robeet en Mads Pedersen.

    

   Pedersen, de nummer 2 van de Ronde van Vlaanderen in 2018, ging 3 keer als beste de Muur op vooraan. Na de 2e passage kreeg de Deen Bauer, Aimé De Gendt, Madouas, Casper Philip Pedersen en Marcato mee. Pöstlberger kwam nog aansluiten, maar de kopgroep was een vogel voor de kat, toen de "Flandriens" in het peloton een derde keer naar de Muur denderden.

   Putsch van De Plus op Bosberg, krijgt gedroomd duo mee

   Naesen en Vanmarcke vlogen naar boven en slokten met Pedersen en Madouas de twee laatste vluchters op. Ook Stybar en Van Avermaet waren mee, net als Wellens, Hirschi en De Plus. Er ontstond een elitegroep vooraan.

    

   De Plus pleegde een geslaagde putsch op de Bosberg, waar 3 keer 3, 2 en 1 seconden te verdienen waren in de Gouden Kilometer. De Jumbo-Visma-Belg pakte 7 seconden terug en was met Naesen en Van Avermaet met een gouden duo op pad, want de twee boezemvrienden wilden in Geraardsbergen voor de dagzege gaan.

    

   Een geïsoleerde Wellens zag het gevaar, maar kon niet reageren. Stybar probeerde nog even de oversteek te maken op de Denderoordberg, maar hij parkeerde. De eind- en dagwinnaar zat vooraan.

    

   De Plus reed vol door en trok zo de spurt aan voor Van Avermaet en Naesen. De eerste ging al van heel ver aan en maakte er een machtsspurt van. Naesen had alle moeite om uit het wiel te komen, maar wrong er zich in de laatste 20 meter toch voorbij.

    

   De vreugde aan de finish was enorm: De Plus boekte zijn allereerste zege uit zijn loopbaan en Naesen zijn eerste winst van 2019. En dat als Oost-Vlamingen voor eigen volk. Wellens kon nog net een podiumplaats in de wacht slepen. Hij hield 1 seconde over op Van Avermaet, achter De Plus en Naesen. 

   Bekijk de spannende slotfase

   Rituitslag Rit 7Rituitslag Rit 7

     naamploegresultaat
   1Oliver NaesenALM3:52:40
   2Greg Van AvermaetCCC+0
   3Laurens De PlusTJV+4
   4Simon ClarkeEF1+25
   5Philippe GilbertDQT+26
   6Mike TeunissenTJV+26
   7Michael ValgrenTDD+35
   8Iván GarcíaTBM+35
   9Amaury CapiotSVB+38
   10Dylan van BaarleINS+38

   De Plus: "Dit had ik vanochtend niet gedacht"

   Voor De Plus, die begin september 24 jaar wordt, was het zijn eerste profzege. En dat in eigen gouw en in de WorldTour, beter kan niet. "Ik kan het amper geloven. Voor de start zou ik al blij geweest zijn met een podiumplaats. Net voor de Bosberg versnel ik even omdat de Gouden Kilometer eraan kwam in de veronderstelling een paar seconden te nemen om mijn podium vast te hebben."

    

   "Maar plots waren we met zijn drieën weg. Ik probeerde gewoon aan te klampen bij de 2 kasseispecialisten van België. Ik was heel blij dat ik mocht meegaan tot de finish en daardoor de ronde kon winnen."

    

   "Ik snakte echt naar die eerste overwinning. Ook al in de Ardennenrit. Maar dit is toch ongelooflijk, met al die supporters. Ik voelde dat iedereen nerveus werd langs de kant. Ik wou het zo graag."

    

   "Ik had nooit gedacht deze morgen dat ik hier ging winnen. Tim reed zo sterk in de Ardennen. Ik had wat geluk en de goeie mannen mee op de juiste moment."

   Naesen: "Eerste keer dat ik Greg kon kloppen"

   Naesen, boezemvriend en trainingspartner van Van Avermaet, was door het dolle heen: "Het is de eerste keer dat ik Greg kon kloppen en op zo'n aankomst is dat iets waar ik heel trots op ben."

    

   In de laatste ronde ging hij er samen met de andere favorieten vol voor. "Dat was het plan. Lotto wou de vlucht zeker niet terughalen, omdat ze met Tim een mooie voorsprong hadden. Daarom had ik iemand op kop gezet (Bagdonas, red) om het gat met de vluchters toch dicht te houden. En ik had tegen mezelf gezegd dat ik in de laatste ronde vol die Muur en die Bosberg over zou gaan."

    

   "Ik had niet met Greg afgesproken vanochtend om er samen voor te gaan, maar we kennen elkaar en we kennen het parcours. Ik weet dat als ik met Greg voorop kom, we volle bak rijden. Dan is hij een welgekomen bondgenoot."

    

   Het was zijn eerste zege van het jaar: "Dat is een opluchting. Voor een renner als ik is dat vrij pijnlijk. Daarom ben ik heel tevreden."

   Wellens: "Ik maakte een inschattingsfout en beste was er wat van af"

   Wellens was eerlijk in zijn reactie na de koers. "Het was de bedoeling om de eindzege binnen te halen. Dat zag er de hele dag goed uit tot de Gouden Kilometer. Ik focuste daar iets te veel op Hirschi, ik was blij dat de seconden weg waren."

    

   "Ik probeerde er nog naartoe te rijden, maar kreeg het gat niet meer dicht. Ik wist dat Naesen, Van Avermaet en Pluske vol gingen rijden. Ze pakten een groot gat en toen was het moeilijk. Ik moet ook wel zeggen dat in de laatste ronde het beste er bij mij een beetje af was."

    

   "De voorbije dagen had ik een beter gevoel. Ik maakte een inschattingsfout, maar Pluske is een verdiende winnaar. Hij had een goeie tactiek."

    

   Wellens zat geïsoleerd in de finale, maar verwijt zijn teammaats niet: "De beginfase was heel, heel lastig. Er werd volop gekoerst. Dat had een zware impact op mijn ploegmaten."

   Fase per fase

   1. 16 uur 37. Wellens redt nog net podium. De Plus heeft met een geweldige putsch op de Bosberg de eindzege ontfutseld van Tim Wellens. Hij telt 35 seconden voorsprong op Naesen, 36 seconden op Wellens en 37 seconden op Van Avermaet.
   2. 16 uur 30. Wellens sportieve verliezer. De Plus wordt omarmd door zijn vriendin. De Belg weet niet wat hem overkomt: hij wint zijn allereerste profwedstrijd. Hij krijgt meteen de felicitaties ook van Tim Wellens, die ook Oliver Naesen proficiat wenst.
   3. 16 uur 29. Prangende spurt. Van Avermaet gaat van heel ver aan op de Vesten en maakt er een spurt op de macht van. Naesen volgt gezwind en heeft alle moeite om uit het wiel te komen. Van Avermaet kraakt niet, maar Naesen wringt er zich toch voorbij. Hij is dolblij.
   4. 16 uur 28 match afgelopen
   5. De Plus rijdt vol door. Van Avermaet en Naesen weten al wie de spurt aantrekt. 16 uur 27.
   6. Greg of Oliver voor dagzege, Laurens voor eindzege? De drie zijn in de laatste kilometer beland. De voorsprong is geruststellend. Ze moeten nog 1 keer de Vesten op. 16 uur 26.
   7. 16 uur 23. Gilbert en Clarke in tegenaanval. Bij de uitloper van de Denderoordberg zijn Gilbert en Clarke weggereden. Maar ze komen niet veel dichter: het verschil blijft 24 seconden. Wellens heeft het moeilijk en kijkt achterom. Nog 3 kilometer.
   BinckBank Tour
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>/>Beveren - Hulst167.2 kmBennettBennett
   2/>/>Blankenberge - Ardooie169.1 kmBennettBennett
   3/>/>Aalter - Aalter166.9 kmBennettBennett
   4/>/>Houffalize - Houffalize96.2 kmWellensWellens
   5/>/>Riemst - Venray191.4 kmHodegWellens
   6/>Den Haag - Den Haag8.4 kmGannaWellens
   7/>/>Sint-Pieters-Leeuw - Geraardsbergen173.1 kmNaesenDe Plus