• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Tijdritgoud voor jonge Nederlandse, Bossuyt 18e: "Toch tevreden"

  Nederland heeft de eerste individuele gouden medaille op het WK in Innsbruck opgeëist. Juniore Rozemarijn Ammerlaan was net iets sneller dan de Italiaanse Alessio. De dochter van Magnus Bäckstedt eindigde 3e, Shari Bossuyt kon haar prestatie van vorig jaar niet evenaren of verbeteren.

  De finish van Bossuyt en Ammerlaan

  Duel tussen dochters ex-Roubaix-winnaars

  Shari Bossuyt was een jaar geleden als eerstejaars knap 8e geëindigd in Bergen. Ze hoopte in Innsbruck minstens even goed te doen, maar ze vond blijkbaar het juiste ritme niet en eindigde uiteindelijk 10 plaatsen verder dan in 2017.

   

  De Italiaanse Camilla Alessio had de eerste tijd aan de finish neergezet en lange tijd leek het erop dat niemand de 17-jarige nog van de hotseat zou kunnen duwen. Maar dat was buiten de Nederlandse Rozemarijn Ammerlaan gerekend. Op het EK eindigde ze nog 8e, maar nu had ze een superdag, waardoor ze na 2016 en Karlijn Swinkels de 2e Nederlandse juniore is die wereldkampioene tijdrijden wordt.

   

  Een strijd in de strijd kregen we tussen de 2 dochters van ex-Roubaix-winnaar Servais Knaven en Magnus Backstedt. Britt Knaven was veelbelovend onderweg, maar deemsterde wat weg in het 2e deel. Elynor Backstedt, die in tegenstelling tot haar Zweedse vader voor Groot-Brittannië uitkomt, was de beste bij het eerste tussenpunt, maar ook zij liet nadien van haar pluimen. Ze kon uiteindelijk wel nog beslag leggen op het brons.

  Uitslag WK tijdrijden juniores

  1. Rozemarijn Ammerlaan (Ned) 27'02"
  2. Camilla Alessio (Ita) op 6"
  3. Elynor Backstedt (GBr) 17"
  4. Pfeiffer Georgi (GBr) 21"
  5. Simone Boilard (Can) 24"
  6. Vittoria Guazzini (Ita) 24"
  7. Aigoel Garejeva (Rus) 24"
  8. Marie Le Net (Fra) 25"
  9. Marta Jaskulska (Pol) 28"
  10. Hannah Ludwig (Dui) 28"
  11. Britt Knaven (Ned) 36"
  18. Shari Bossuyt 1'10"

  Bossuyt: "Ik kon niet rapper"

  Shari Bossuyt speelde geen hoofdrol, maar verwijt zichzelf niets. "Ik was heel goed gestart en had meteen het goeie rimte gevonden, maar viel wat stil op de klimmetjes. Ik heb het beste van mezelf gegeven, maar ik kon niet rapper."

   

  Bossuyt eindigde een jaar geleden 10 plaatsen hoger. "Toch ben ik tevreden. Er zijn veel sterke eerstejaars bijgekomen. Het is niet zo dat ik zomaar beter zou doen dan die 8e plaats in Bergen."

   

  Bossuyt blijft nog even in Innsbruck voor de wegrit, waar ze ook weer de enige Belgische zal zijn. "Het is toch wat eenzaam", geeft ze toe. "Gelukkig heb ik nog Ann-Sophie (Duyck, die de tijdrit rijdt bij de profs), waarmee ik op de kamer lig."

  Fase per fase

  1. 11 uur 44. Ammerlaan wereldkampioene. We gaan straks naar het Wilhelmuns luisteren, want Rozemarijn Ammerlaan is de wereldkampioene bij de juniores. Het podium wordt aangevuld met de Italiaanse Alessio en de Britse Backstedt. Shari Bossuyt eindigt 18e.
  2. 11 uur 42. De Italiaanse Guazzini, de Europese kampioene, redt het niet, zelfs niet voor de medailles. Het zal nu van de Duitse Ludwig moeten komen.
  3. 11 uur 39. De Britse Pfeiffer Georgi is 4 seconden trager dan haar landgenote Backstedt in de strijd om het brons. Er worden nog 4 rensters aan de finish verwacht.
  4. 11 uur 33. Ammerlaan op weg naar goud. Rozemarijn Ammerlaan heeft de Italiaanse Camilla Alessio dan toch kunnen onttronen. De Nederlandse lijkt, op basis van de tussentijden van de anderen, op weg naar de wereldtitel.
  5. 11 uur 31. Bossuyt. Shari Bossuyt haalt vlak voor de finish nog de Kazakse Koernossova in, maar echt tevreden zal ze niet zijn over haar prestatie. Ze is een minuut trager dan Alessio. Voorlopig is ze daarmee 10e, maar ze zal nog wat wegzakken.
  6. 11 uur 31. "Je zit met het gevoel dat het van de Nederlandse Ammerlaan zal moeten komen". Renaat Schotte.
  7. 11 uur 29. Iedereen voorbij tussenpunt 1. Met Hannah Ludwig en Vittoria Guazzini zijn de vice-Europese en Europese kampioene tijdrijden gepasseerd bij het tussenpunt. Ze rijden ongeveer dezelfde tijd, iets trager dan Alessio daar was.
  8. 11 uur 28. Wiel. De Française Jade Wiel is met haar naam geboren voor het wielrennen, maar bij het tussenpunt valt dat niet meteen op. Ze is er een halve minuut trager dan Backstedt.
  9. 11 uur 19. Ammerlaan. Rozemarijn Ammerlaan is sterk onderweg. Ze is enkele tienden trager dan Backstedt bij het tussenpunt. De Italiaanse Alessio reed wel een ijzersterk 2e deel.
  10. 11 uur 18. Bossuyt 10e bij tussenpunt. Shari Bossuyt stelt een beetje teleur halverwege. Ze geeft al 36 seconden toe op Backstedt, die daar nog altijd de beste tijd heeft.
  11. 11 uur 16. Laatste is vertrokken. Hannah Ludwig, de nummer 4 van vorig jaar, is van start gegaan. Als zij is blijven groeien het afgelopen jaar dan is ze vandaag de favoriete.
  12. 11 uur 15. Het podium aan de finish wordt dan toch nog eens herschud. Simone Boilard is 17 seconden trager an Alessio.
  13. 11 uur 15. "De toptijd aan de finish is er eentje om u tegen te zeggen. Gaan de favorieten daar nog aan geraken?". Renaat Schotte.
  14. 11 uur 04. Met Rozemarijn Ammerlaan is ook de 2e Nederlandse vertrokken. Ze lijkt meteen haar goeie cadans gevonden te hebben. Nederland leverde in 2016 de wereldkampioene in deze categorie, met Karlijn Swinkels.
  15. 11 uur 03. Bossuyt van start. Shari Bossuyt is aan haar tijdrit begonnen. Voorzichtig draait ze door de eerste, nog steeds natte, bochten.
  16. 11 uur 03. Ook het gevaar-Le Net is afgewend voor Alessio, al nestelt de Française zich wel op een voorlopig 3e plaats.
  17. 11 uur 02. Ook Elynor Backstedt bijt haar tanden stuk op de tijd van Alessio. Het ziet er steeds beter uit voor de Italiaanse, die enkele maanden geleden in eigen land slechts 3e was op het NK tijdrijden.
  18. 10 uur 59. LIVE op Eén. De uitzending van de tijdrit is nu ook begonnen op Eén, met commentaar van Renaat Schotte.